Konya bölge yazma eserler kütüphanesi'nde bulunan Darende cilt örnekleri
Darende binding samples found in Konya regional library of writing works
  1. Tez No: 551900
  2. Yazar: AYŞE SERPİL ODABAŞI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA YILDIRIM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: El Sanatları, Sanat Tarihi, Crafts, Art History
  6. Anahtar Kelimeler: Cilt, Sanat, Darende, Konya Bölge Yazma Eserler Kütüphanesi, Sadrazam Mehmet Paşa Kütüphanesi, Book binding, Art, Darende, Konya Regional Manuscripts Library, Sadrazam Mehmed Pasha Library
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türk İslam Sanatları Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 299
Özet
Bir mecmua ya da kitabın yapraklarını dağılmadan ve sırası bozulmadan bir arada tutabilmek için yapılan koruyucu kapağa cilt denilmektedir. Cilt için kullanılan en uygun malzeme deridir. Türkler cildi sanat haline getirmişlerdir. Bilinen ilk Türk Ciltleri ise Doğu Türkistan Bölgesi'nde yaşayan Uygur Türklerine aittir. Orta Asya da başlayan Türk Cilt Sanatı Selçuklular tarafından Anadolu'ya taşınmıştır. Selçuklular cilt sanatını geliştirerek, güzelleştirmiştir. Anadolu Selçuklu Cilt Sanatı sırasıyla Memluklular, İlhanlılar, Karamanoğulları ve Anadolu Beylikleri Cilt Sanatında etkisini sürdürmüştür. Bu etki Osmanlılar da XV. yüzyılın sonlarına kadar devam etmiştir. Bu araştırmada ise incelenen konu Konya Bölge Yazma Eserler Kütüphanesi'nde bulunan Darende Sadrazam Mehmet Paşa Kütüphanesi'ne ait olan ciltlerdir. Tarihi çok eskiler dayanan Darende, tarihi İpek Yolu'nun üzerinde bulunmaktadır. Bu çalışmada sırasıyla araştırmanın amacı ve önemi, kapsamı, yöntemi anlatılmış ve konu ile ilgili literatür verilmiştir. Daha sonra cildin tanımı verilerek cildin tarihi gelişiminin anlatılmasının ardından araştırmanın asıl konusunu oluşturan Darende Sadrazam Mehmet Paşa Kütüphanesi'ne ait ciltlerin incelenmesine yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
The cover whihc keeps the pages in an order and protects the leaves from coming apart is called book binding. The most appropriate material for book binding is leather. Turks turned the book binding craftmanship into an art. The very first know Turkısh book bindings belong to Uygur Turks lived in East Turkishtan. Turkish book binding art started in Central Asia, and brought to Anatolia by Seljuks. Seljuks imporoved and embellished the book binding art. Anatolian book binding art continued to influence in historical order the Mamelukes, Ilkhanids, Karamanoğulları and the other Anatolian Beylics book binding arts. This influence continued through Ottoman Era until the end of XV. century. This research covers the book bindings which belong to Darende Sadrazam Mehmed Pasha Library at the Konya Regional Manuscripts Library. Darende is an ancient city located on the Silk Road. This study defines the purpose and importance, content, method in order and lists the related articles. Following the definition of the book binding and historical progress of it, the book bindings of Darende Sadrazam Mehmed Pasha Library are studied.