Dârendeli Kâtipzâde Bekâyî-Maktel-i Hüseyn (İnceleme-Tenkitli Metin-Sözlük Dizin)
  1. Tez No: 354705
  2. Yazar: HULUSİ EREN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZGE ÖZTEKİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Karbelâ, Maktel, Ahl al-Bayt, Hz. Hüseyin, Dârendeli Bekâyî, Fuzûlî, Hadîkatü‟sSüedâ
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eski Türk Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 642
Özet
Dârendeli Bekâyî'nin Maktel-i Hüseyn (Kitâb-ı Kerbelâ) isimli eserini incelediğimiz bu çalışma giriş ve üç bölümden oluşmaktadır. İki başlıktan oluşan giriş bölümünde Kerbelâ olayı, Maktel ve Maktel-i Hüseyn yazma geleneği hakkında genel bilgiler verilerek Arap, Fars ve Türk edebiyatlarında yazılan Kerbelâ konulu eserlere değinilmiştir. Birinci bölümde şairin hayatı, edebî yönü ve eserleri ele alınmıştır. İkinci bölümde ise eser hakkında bilgiler (şekil-konu-dil özellikleri) verilmiş, daha sonra Fuzûlî'nin Hadîkatü's-Süedâ adlı eseriyle şekil ve muhteva yönüyle ayrıntılı olarak karşılaştırılmıştır. Üçüncü bölümde eserin nüshaları tanıtılmış, ardından çevriyazılı metnin hazırlanmasında izlenen yol açıklanarak tenkitli metne yer verilmiştir. Çalışmanın sonunda Sözlük Dizin ve çalışma esnasında ulaşılan bilgi ve bulguların değerlendirildiği Sonuç bölümü bulunmaktadır. Anahtar Sözcükler :Kerbelâ, Maktel, Ehli Beyt, Hz. Hüseyin, Dârendeli Bekâyî, Fuzûlî, Hadîkatü‟s-Süedâ
Özet (Çeviri)
This thesis in which we explicate the work of literature entitled“Maktel-i Hüseyn (Kitâb-ı Kerbelâ)”by Darendeli Bekâyî comprises an introduction and three chapters. In the introduction which has two subtitles, it is by giving overarching information about the Karbala event, Maktel, and the tradition of Maktel-i Hüseyn versification that the writings about the Karbala from Arabic, Persian and Turkish literatures are mentioned. The first chapter delves into the poet's life, literary aspects, and his work. The second chapter of the thesis sheds light upon the text (in terms of form, subject matter, and language), and the work is compared to the one entitled“Hadîkatü's-Süedâ”by Fuzûlî in detail in terms of form and content. In the third chapter, the criticised text is presented by explaining the way we prepare the document translation after introducing the various copies of the work. At the end of the thesis, there is a concluding part in which the relevant information and findings during the research are assessed, and Dictionary Index is found.