Türkiye'de müze rehberliğinin mevcut durumu, sorunlar ve çözüm önerileri
Current status of museum guiding in Turkey, problems and proposed solutions
- Tez No: 952330
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ZEYNEP ÇOKAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, Tourism
- Anahtar Kelimeler: Müze, Müze Rehberliği, Turist Rehberliği, Turist Rehberliğinde Uzmanlaşma, Müze Rehberliğinde Uzmanlaşma, Museum, Museum Guidance, Tourist Guidance, Specialization in Tourist Guidance, Specialization in Museum Guidance
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi
- Enstitü: Turizm Araştırmaları Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm Rehberliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
Müzelerin vazgeçilmez unsurları olan müze rehberleri, müzelerin sadece bir sergi alanı olmaktan öteye geçmesini sağlamaktadırlar. Bununla birlikte geçmişle günümüz arasında bir köprü görevi üstlenirken, sanatın ve tarihin kapılarını herkese açmakta ve eserlerin hikayesini canlandırarak ziyaretçileri büyülemektedirler. Müze rehberlerinin bu tanımlara ulaşabilmesi için kendi alanlarında uzmanlaşmaları kaçınılmaz olmaktadır. Uzmanlaşan müze rehberinin hem müze hem ziyaretçi üzerinde belirleyici bir etkisi mevcuttur. Bu kapsamda bu çalışmanın amacı Türkiye'de müze rehberliğinin mevcut durumunu ortaya koyarak sorunları belirlemek ve belirlenen sorunlar üzerine önerilerde bulunmaktır. Çalışmada nitel bir yaklaşım benimsenmiştir. Nitel araştırma desenlerinden ise fenomenoloji (olgubilim) tercih edilmiştir. Çalışmanın veri toplama aracı yarı yapılandırılmış görüşme tekniğidir. Veriler toplandıktan sonra betimsel analiz ile çözümlenmiştir. Çalışmanın özgün niteliğinden dolayı amaçlı örnekleme kullanılmış, böylece belirli bilgi veya deneyimlere sahip kişilere odaklanılmıştır. Bu doğrultuda çalışmanın sosyal dünyasını, profesyonel turist rehberleri oluşturmaktadır. Bazı kriterler baz alınarak profesyonel turist rehberleri arasında seçim yapılmıştır. Elde edilen bulgular MAXQDA yazılımı kullanılarak analiz edilmiştir. Bulgular sonucunda Türkiye'de müze rehberliğinin mevcut durumunun ileri seviyede olmadığı, yetersiz olduğu ve geliştirilmesi gerekilen bir konu olarak iyileştirilmeye açık olduğu yönünde görüşler yer almaktadır. Teknolojik uygulamaların rehberlik mesleğini ortadan kaldıracağına dair görüşler mevcutken, tam aksine faydalı olabileceği de dile getirilmektedir. Kapalı alan müzelerinin ziyaretçi ve rehberler için uygun ortam sağlamadığı, fiziksel ve zihinsel zorluklar taşıdığı belirtilirken, diğer yandan mevsimsel koşullar altında anlatım kolaylığı sunduğu da vurgulanmaktadır. Son olarak, elde edilen bulgular kapsamında müze rehberliğine ve turist rehberliğine yönelik önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
As an essential part of any museum, guides ensure that museums are more than just exhibition spaces. They act as a bridge between the past and the present, opening the doors of art and history to all and fascinating visitors by bringing artefacts to life. To achieve this, it is inevitable for museum guides to specialise in their fields. Specialised museum guides have a significant impact on both the museum and its visitors. This study aims to reveal the current state of museum guidance in Turkey, identify problems and suggest solutions. A qualitative approach was adopted in the study. Among qualitative research designs, phenomenology was preferred. The study's data collection tool was a semi-structured interview technique. After the data were collected, they were analysed using descriptive analysis. Due to the unique nature of the study, purposive sampling was employed to focus on individuals with specific knowledge or experience. In this context, the social world of the study focuses on professional tourist guides. These professional tourist guides were selected based on certain criteria. The findings were analysed using MAXQDA software. The findings suggest that the current state of museum guiding in Turkey is not advanced, is inadequate and open to improvement. While some argue that technological applications will eliminate the need for guides, others claim that they can be beneficial. Although it is said that indoor museums do not provide a suitable environment for visitors and guides, posing physical and mental difficulties, it is also emphasised that they offer ease of expression under seasonal conditions. Finally, suggestions were made for museum and tourist guidance based on the findings.