Matematik eğitiminde SOLO taksonomisi kullanımı: Sistematik bir derleme
Use of SOLO taxonomy in mathematics education: A systematic review
  1. Tez No: 952335
  2. Yazar: ŞENAY YÜKSEL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SEÇİL YEMEN KARPUZCU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Matematik eğitimi, Matematiksel düşünme, SOLO taksonomisi, Sistematik derleme, Mathematics education, Mathematical thinking, SOLO taxonomy, Systematic review
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 121
Özet
Bu çalışmanın amacı, 1990-2024 yılları arasında SOLO taksonominin matematik eğitiminde kullanımına yönelik yürütülen Türkçe ve İngilizce yayın dilindeki çalışmaların sistematik olarak derlenmesidir. Literatür ERIC, Web of Science, Science Direct, Ulakbim, Scopus ve Psyc INFO veri tabanları üzerinden araştırmacının belirlediği veri arama protokolüne göre taranmıştır. Taramada ampirik çalışmalar dâhil edilirken, doküman ve derleme çalışmaları hariç tutulmuş ve araştırma bağlamında 46 çalışma belirlenmiştir. Veriler Yayın Sınıflama Formu aracılığıyla toplanıp örneklem düzeyi ve büyüklüğü, öğrenme ve konu alanı, araştırma yöntemi, veri toplama aracı, veri analizi aracı, veri analizi yöntemi ve SOLO taksonomisi kullanım biçimi başlıklarına göre analiz edilmiştir. Bulgularda çalışmaların çoğunun İngilizce dilinde olduğu, çalışma sayısının son yıllarda artış gösterdiği görülmüştür. Örneklemi 0-60 düzeyinde olan çalışmaların yoğunlukta olduğu, katılımcıları üniversite düzeyindeki çalışma sayısının daha fazla olduğu görülmüştür. Çalışmalarda genellikle nitel araştırma yöntemi tercih edilmiştir. Yapılan çalışmalar, sayılar ve işlemler ve cebir öğrenme alanında yoğunluk gösterirken bunu geometri ve ölçme öğrenme alanı takip etmiştir. Tüm çalışmaların verileri SOLO taksonomi ile analiz edilirken bunun yanında farklı model, anlayış ve prosedürlerin kullanıldığı çalışmaların olduğu bulgusuna ulaşılmıştır. 31 çalışmada eğitim müdahalesi bulunmazken müdahale yapılan 15 çalışmada kavram karikatürü, etkinlik, çalışma yaprakları, telafi öğretimi gibi yöntem ve araçların kullanıldığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to systematically review Turkish and English language studies on the use of SOLO taxonomy in mathematics education between 1990 and 2024. The literature was searched through ERIC, Web of Science, Science Direct, Ulakbim, Scopus and Psyc INFO databases according to the data search protocol determined by the researcher. While empirical studies were included in the review, document and review studies were excluded and 46 studies were identified in the context of the research. The data were collected through the Publication Classification Form and analyzed according to the following headings: sample level and size, learning and subject area, research method, data collection tool, data analysis tool, data analysis method and SOLO taxonomy usage. The findings revealed that most of the studies were in English and the number of studies has increased in recent years. It was seen that the number of studies with a sample of 0-60 level was high and the number of studies with participants at university level was higher. Qualitative research method was generally preferred in the studies. The studies were concentrated in the learning areas of numbers and operations and algebra, followed by geometry and measurement. While the data of all studies were analyzed with the SOLO taxonomy, it was found that there were studies in which different models, understandings and procedures were used. In 31 studies, there was no educational intervention, while in 15 studies, methods and tools such as concept cartoons, activities, worksheets, compensatory teaching were used.