Kuzey Koreli sığınmacıların Güney Kore'deki entegrasyon süreci
The integration process of North Korean defectors in South Korea
- Tez No: 952334
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HATİCE ÇELİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Antropoloji, Uluslararası İlişkiler, Anthropology, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Güney Kore, Kuzey Kore, sığınmacı, entegrasyon, kültürel ve sosyal entegrasyon, South Korea, North Korea, defector, integration, cultural and social integration
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi
- Enstitü: Bölge Çalışmaları Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Asya Çalışmaları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 140
Özet
Kore Yarımadası'ndaki siyasi bölünmüşlük, iki Kore devleti arasında yalnızca siyasi değil; sosyal, kültürel ve ekonomik alanlarda da belirgin farklar yaratmaktadır. Güney Kore, hızlı bir kalkınma süreci geçiren ve kapitalist sisteme entegre olan bir ülke iken, Kuzey Kore kapalı bir yapıdan oluşan ve otoriter rejimle yönetilen bir ülkedir. Bu tez çalışması, siyasi bölünmüşlüğün getirdiği farklılıkları özellikle Kuzey Koreli sığınmacıların Güney Kore toplumuna entegrasyon süreci üzerinden açıklamaktadır. Çalışmada, hükümet raporları, medya haberleri, akademik çalışmalar ve sivil toplum kuruluşları tarafından yayınlanan raporlar gibi çeşitli kaynaklardan elde edilen veriler göz önünde bulundurularak, Kuzey Kore'den gelen sığınmacıların Güney Kore'deki entegrasyon süreci nitel bir yöntemle ayrıntılı olarak incelenmiştir. Bulgular, Kuzey Kore'nin temel yönetim politikasını şekillendiren ve kendi kendine yetme amacı güden Juche ideolojisini, halkı üç ana ve elli bir alt kategoriye ayıran, sınıf hareketliliğinin neredeyse imkansız olduğu Songbun sistemini, ekonomik sıkıntıları, yaşam için gerekli koşulların elverişsizliğini, Kwanliso (관리소) ve Kyohwaso (교화소) adı verilen siyasi mahkumların zorla çalıştırıldığı ideolojik rehabilitasyon kamplarını ve toplum genelinde uygulanan baskıları göçün temel nedeni olarak göstermektedir. Bulgularda ek olarak, sığınmacıların Güney Kore'de sosyal dışlanma ve izolasyon, kültürel farklılıklar, dil bariyeri ve ekonomik uyumsuzluklar gibi önemli engellerle karşılaştıkları belirtilmektedir. Bunun yanı sıra, sivil toplum kuruluşları gibi sosyal destek ağları, toplumsal hayata adapte olmayı sağlamaya yönelik eğitim programları ve hükümet destekleri entegrasyon sürecinde önemli bir rol oynamaktadır. Örneğin Güney Kore yönetimi tarafından kurulan Hanawon adlı rehabilitasyon merkezi, sığınmacıların toplumsal hayata daha hızlı adapte olmalarında önemli bir etkiye sahiptir. Çalışma bu kapsamda, Güney Kore'nin mevcut uyum politikalarının yeterliliğini sorgulamakta; sığınmacı politikalarının geliştirilmesi ve daha kapsayıcı yaklaşımların benimsenmesi yoluyla sosyal uyumu desteklemeyi amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
The political division of the Korean Peninsula has created significant differences not only in the political sphere but also in the social, cultural, and economic domains between the two Korean states. South Korea is a country that has undergone rapid development and integrated into the capitalist system, while North Korea is a country characterized by a closed structure and governed by an authoritarian regime. This thesis examines the differences brought about by political division, particularly through the process of North Korean refugees' integration into South Korean society. In this study, the integration process of North Korean refugees in South Korea has been thoroughly examined using a qualitative approach, taking into account data obtained from various sources such as government reports, media news, academic studies, and reports published by non-governmental organizations. The findings indicate that Juche ideology, which underpins North Korea's governance and promotes self-sufficiency, the Songbun system that categorizes the populace into three primary and fifty-one subordinate classes with negligible class mobility, economic adversity, adverse living conditions, ideological re-education camps known as Kwanliso (관리소) and Kyohwaso (교화소) where political detainees are compelled to labor, and pervasive societal repression are the principal factors driving migration. Additionally, the results demonstrate that asylum seekers encounter substantial obstacles in South Korea, such as social exclusion and isolation, cultural disparities, language impediments, and economic incongruities. Over and above that, social support networks such as non-governmental organizations, educational programs aimed at facilitating adaptation to societal life, and government support play a crucial role in the integration process. For example, the Hanawon rehabilitation center established by the South Korean government has a significant impact on helping refugees adapt to societal life more quickly. In this context, the study questions the adequacy of South Korea's current integration policies and aims to promote social cohesion by developing refugee policies and adopting more inclusive approaches.