Tanzimat romanlarında gündelik hayat
Daily life in Tanzimat novels
- Tez No: 952371
- Danışmanlar: PROF. DR. İSMET EMRE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Tanzimat romanı, gündelik hayat, eğitim, eğlence, Tanzimat novel, daily life, education, entertainment
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 686
Özet
Bu tezde, Tanzimat Romanında Gündelik Hayat adlı bu tezde öncelikle Tanzimat romanının belli başlı metinleri temsil kabiliyetine göre seçilmiş, ardından yayınlanma tarihleri gözetilerek tahlile tabi tutulmuştur. Esaret adlı eserden başlayarak Araba Sevdası adlı metne kadar süren bu yolculukta bir taraftan dönemin gündelik hayatının izleri sürülmüş, öteki taraftan da gündelik hayatın içine sinmiş yeme içme âdetleri, zevkler, modalar, eğlence anlayışları vs. tespit edilmeye çalışılmıştır. Elbette bütün bu süreçlerde Doğulu değerler ile Batılı değerlerin birbiriyle nasıl karşılaştıkları, temas kurdukları, bu temas edişte roman kişilerinin tavırları özenle kayıt altına alınmıştır. Birbirinden farklı anlayıştaki yazarların bütün bu sürece yayılan fikirleri roman estetiğindeki görünümleri de elbette belli bazı farklılaşmalar ile karşımıza çıkmıştır. Örneğin Ahmet Mithat Efendi'nin romanında Batılı değerlerin gündelik hayattaki yansımaları ile Mizancı Murat'ın veya Fatma Aliye Hanım'ın yaklaşımları arasında yer yer belli nüanslar oluşmuştur. Sonuç olarak Tanzimat romanında gündelik hayatın nasıl şekillendiği meselesi beraberinde Tanzimat sürecine ve oradan Tanzimat romanına yansıyan temaların da müzakere edilmesi gereğini ortaya çıkarmış, tez de bu haliyle tematik dokular üzerinden bir günün içine sıkıştırılmış birbirinden farklı yaşamları realize etmeye yönelmiştir.
Özet (Çeviri)
This thesis, titled Everyday Life in the Tanzimat Novel, begins with the selection of the main texts of the Tanzimat novel according to their representativeness, and then analyzes them according to their publication dates. In this work, starting from Esaret (Esaret) to Araba Sevdası (Araba Sevdası), on the one hand, the traces of the daily life of the period were traced, and on the other hand, the eating and drinking customs, tastes, fashions, entertainment concepts, etc. that were embedded in daily life were tried to be analyzed Indeed, throughout all these processes, the ways in which Eastern values and Western values encountered and came into contact with each other, and the attitudes of the novel's characters during this contact were carefully noted. The views of writers with different understandings of each other's ideas spread over this whole process in the aesthetics of the novel have, of course, emerged with certain differentiations. For example, in Ahmet Mithat Efendi's novel, there are certain nuances between the reflections of Western values in daily life and the approaches of Mizancı Murat or Fatma Aliye Hanım. All in all, the issue of how daily life is shaped in the Tanzimat novel has led to the need to discuss the themes reflected in the Tanzimat process and from there to the Tanzimat novel, and in this way, the thesis has focused on realizing different lives compressed into a single day through thematic textures."