Hakan Günday romanlarında aylaklık ve gündelik yaşam
Vagrants and daily life in Hakan Günday's novels
  1. Tez No: 614519
  2. Yazar: ASİLAND SİNAN KARAMAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM ERTAN EĞRİBEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Türk Dili ve Edebiyatı, Sociology, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Aylaklık, Yabancılaşma, Hakan Günday, İdleness, Ailenation, Hakan Günday
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 128
Özet
Bu çalışma Türk Edebiyatı'ndaki aylakların Hakan Günday eserleri bağlamında yaşadıkları dönüşüm ve gündelik hayat pratiklerini incelemektedir. Amaç, gelişmelerin yaşandığı Tanzimat dönemiyle birlikte ortaya çıkan aylak karakterlerden 2000'lere kadar olan süreçte toplumsal değişkenlerle birlikte yaşadıkları dönüşümü tartışmaya açmaktadır. Cumhuriyet Dönemi'ne kadar rastlanan karakterlerde, aylaklığın bir tür yanlış batılılaşma ve tüketim motivasyonuyla gerçekleştiği gözlemlenebilir. Özellikle Aylak Adam romanından sonra aylaklığın çıkış noktası yabancılaşma ve anti toplumsallık olmuştur. 2000'lere gelindiğinde Hakan Günday eserleri ile daha da radikal tavırlara bürünen Aylakların karşıt oldukları toplumsal yapıyla birlikte nasıl toplumsal değişimlerden etkilendiğinin altı çizilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study examines the transformation and orks life practices of Turkish vagrants in the context of Hakan Günday's orks. The aim is to discuss the transformation of social characters in the period from the idle characters that emerged with the Tanzimat period, to the 2000s. İn the characters seen until the Republican Period, it can be observed that idleness occurs with a kind of false westernization and consumption motivation. Especially after the novel Aylak Adam, the starting point of idleness was alienation and anti-sociality. In the 2000s, it was tried to underline how the vagrants, who took on even more radical attitudes with the orks of Hakan Günday, were affected by the social changes they opposed.