Violence and trauma in children and young adults in Edward Bond's Saved and Dea
Edward Bond'un Saved ve Dea oyunlarında çocuk ve genç yetişkinlerde şiddet ve travma
  1. Tez No: 952370
  2. Yazar: GÜLSÜM ZENGİN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ KAĞAN KAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Edward Bond, şiddet, travma, gençlik, çocuklar, Saved, Dea, Edward Bond, violence, trauma, youth, children, Saved, Dea
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
ÖZET Bu tez, Edward Bond'un Saved ve Dea oyunlarında şiddet ve travmanın, toplumsal şiddetin çocuk ve genç insanlar üzerindeki etkisini nasıl belirttiğini incelemektedir. Bu çalışma, Bond'un şiddeti yalnızca izleyiciyi sarsmak için değil, daha da önemlisi baskıcı toplumsal yapıların ürünü olan psikolojik ve duygusal yaraları açığa çıkarmak için bir araç olarak nasıl kullandığını araştırır. Bond'un The Hidden Plot gibi dramatik ve teorik yazılarının incelenmesi, Saved oyununda şu kasvetli vizyonu ortaya koymaktadır: Şiddetin kendini ifade etme ve hayatta kalma aracı haline geldiği, duygusal olarak uyuşmuş ve saldırgan döngüler içerisine sıkışmış işçi sınıfı gençleri. Oyunun ünlü bebek taşlama sahnesi, kapitalist bir toplumda unutulmuş en savunmasızların yabancılaşmasını ve insanlıktan uzaklaşmasını temsil eder. Dea oyununda ise Bond, karakterlerinin içsel travma etkilerine odaklanarak bireylerin kayıpları ve şiddetle başa çıkma yollarını, ayrışma ve hayal dünyasına sığınma üzerinden anlatır. Bond, karakterlerin psikolojik çöküşlerini toplumun şiddeti normalleştirdiğini ve bireyleri buna rıza göstermeye şartlandırdığını vurgulayan daha geniş bir metafor olarak tasvir eder. Bu tez, Bond'un karakterlerinin travmatik deneyimlerini gerçeklikle uyumlayamamalarını ele alışını bağlamsallaştırmaktadır.“Radikal masumiyet”(Bond 2000a: 65) kavramı üzerinde çalışmasıyla, sosyal değişimin genç insanların hayal gücü ve ahlaki sorgulamalarında nasıl bir potansiyele sahip olduğu görülebilir. Saved ve Dea oyunlarında, Bond'un toplumun adaletsiz ve şiddet dolu ortamında mücadele eden genç karakterlerin dönüştürücü gücünü vurguladığı açıkça görülür; bu da Bond'un, dram sanatının toplumsal eleştiri ve değişimi teşvik etme gücüne inancına tamamen uygundur. Tez, Bond'un eserlerini şiddetin geleneksel anlatılarına yönelik aşırı bir meydan okuma olarak konumlandırarak, gençlerin ana akım değerlerle direniş geliştirme ve daha insancıl geleceklere dair hayal kurma sürecinde önemini vurgulayarak sonlanmaktadır. Bond, izleyicisini, empati, sorumluluk ve adalet arayışını artırmaya çağıran şiddet ve travma gerçekleriyle karşı karşıya getirmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT This dissertation investigates violence and trauma in the plays of Edward Bond Saved and Dea as a method to denote how societal violence influences children and young people. This study explores how Bond deploys violence as a means of not only shocking the audience but, more importantly, of exposing the psychological and emotional scars that are products of oppressive social structures. An examination of Bond's drama and theoretical writing, such as his work The Hidden Plot, reveals that his Saved offers a grim vision: working-class youth caught up in cycles of emotional numbing and aggression for which violence becomes a means of self-expression and survival. The infamous baby stoning scene represents alienation and dehumanization in a society which has forgotten its most helpless. In Dea, Bond looks at the inner effects of trauma on his characters and discloses how individuals cope with their losses and violence through dissociation and fantasy. Bond depicts the characters' psychological breakdown to highlight a broader metaphor for how society normalizes violence and conditions individuals to accept it. This thesis contextualizes Bond's portrayal of characters unable to align their traumatic experiences with reality. Through his work with the concept of“radical innocence”(Bond 2000a: 65), one can perceive social change through the potential of young people's imagination and moral questioning. In Saved, as well as in Dea, one finds underlined the transforming power of young characters who struggle through the violent, unfair surroundings-in full accordance with Bond's opinion that drama has the power to encourage critical reflection and change within society. The thesis concludes by situating Bond's work as an extreme challenge to traditional narratives of violence, underlining the importance of the young in elaborating resistance to mainstream values and in imagining different, more humane futures. In extreme situations, Bond thrusts his audience up against the realities of violence and trauma that call for increased empathy, responsibility, and justice in the world.