Foreign policy beliefs of Victory Party chairman Ümit Özdağ: An operational code analysis
Zafer Partisi genel başkanı Ümit Özdağ'ın dış politika inançları: Operasyonel kod yaklaşımı
  1. Tez No: 952411
  2. Yazar: ASLIHAN EZGİ DERELİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM ÖZGÜR ÖZDAMAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Uluslararası İlişkiler, Political Science, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Karşılaştırmalı Dış Politika, Operasyonel Kod Analizi, Popülizm, Popülist Radikal Sağ, Ümit Özdağ, Zafer Partisi, Comparative Foreign Policy, Operational Code Analysis, Populism, Populist Radical Right, Ümit Özdağ, Victory Party (Zafer Partisi)
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Ekonomi ve Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler (İngilizce) Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
Bu tez, Zafer Partisi'nin genel başkanı Ümit Özdağ'ın dış politika inanç sistemini Operasyonel Kod Analizi (OCA) yöntemiyle incelemekte ve Avrupa'daki Popülist Radikal Sağ Parti (APRSP) liderleriyle karşılaştırmaktadır. Sert göçmen karşıtı tutumu ve popülist-milliyetçi söylemiyle Türk siyasetinde dikkat çeken Zafer Partisi'nin dış politikaya yönelik yaklaşımı, akademik alanda sınırlı ölçüde ele alınmıştır. Bu çalışma, Özdağ'ın kamuya açık röportajları ve konuşmalarından elde edilen veriler aracılığıyla ProfilerPlus aracı ve Verbs in Context System (VICS) kullanılarak felsefi ve araçsal inançlarını analiz etmektedir. Tez kapsamında Özdağ'ın siyasal evrenin doğasına ilişkin görüşleri, işbirliği stratejileri ve tarihsel gelişim boyunca özdenetimine ilişkin üç hipotezi test etmektedir. Bulgular, Özdağ'ın dış politika dünya görüşünün APRRP liderlerine kıyasla daha çatışmacı ve iş birliği karşıtı olduğunu ortaya koymaktadır. Her ne kadar uluslararası iş birliğine karşı kuşku ve ulusal egemenliğe vurgu gibi ideolojik benzerlikler taşısa da Özdağ uluslararası sisteme karşı daha düşmanca bir bakış açısı ve sınırlı bir iş birliği inancına sahiptir. Bu yönüyle, popülist radikal sağ parti geleneği içinde yer almakla birlikte, dış politika inançları bu ideolojik yapının bir yansımasını sunmaktadır. Bu tez, metodolojik olarak operasyonel kod analizini Batı dışındaki bir bağlamda uygulayarak; ampirik olarak ise Türkiye'deki bir popülist radikal sağ parti (PRSP) liderine ilişkin ilk sistematik liderlik düzeyinde çalışmayı sunarak karşılaştırmalı popülizm ve dış politika araştırmalarına yeni bir katkı sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis examines the foreign policy belief system of Ümit Özdağ, the chairman of the Victory Party (Zafer Partisi), through Operational Code Analysis (OCA) and compares it with a group of European Populist Radical Right-Wing Party (EPRRP) leaders. While the Victory Party has emerged as a significant actor in Turkish politics with its rigid anti-immigration stance and populist-nationalist rhetoric, scholarly attention to its foreign policy orientation remains limited. Drawing on content from Özdağ's public interviews and speeches, this study employs the ProfilerPlus tool and the Verbs in Context System (VICS) to assess his philosophical and instrumental beliefs. The thesis tests three hypotheses concerning Özdağ's beliefs on the nature of the political universe, his instrumental beliefs, and control throughout historical development. The findings reveal that Özdağ's foreign policy worldview is more conflictual and uncooperative than the average EPRRP leader. While sharing some ideological similarities with his European counterparts, such as skepticism toward international cooperation and a strong emphasis on national sovereignty, Özdağ exhibits a particularly antagonistic view of the global system and a less inclined belief towards cooperative strategies. These patterns suggest that while Prof. Özdağ fits within the broader populist radical right-wing party tradition, his foreign policy belief system reflects a distinctive articulation of these ideas. This thesis contributes methodologically by empirically applying OCA in a non-Western context by offering the first systematic leadership-level analysis of a Turkish populist radical right-wing party (PRRP) figure, thereby opening new avenues for comparative populism and foreign policy research.