Kovada Gölü mikroplastik kirliliğinin belirlenmesine yönelik ön araştırma
Preliminary study to determine microplastic pollution of Kovada Lake
  1. Tez No: 952447
  2. Yazar: İSMAİL ŞEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MELEK ZEYBEK YÜNLÜ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Mikroplastik, Tatlı Su Ekosistemleri, Kovada Gölü, FTIR, Microplastic, Freshwater Ecosystems, Kovada Lake
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 59
Özet
Bu çalışma, Türkiye'nin koruma altındaki önemli tatlı su kaynaklarından biri olan Kovada Gölü'nün kuzey bölgesinde, Temmuz (yaz) ve Ekim (sonbahar) 2024 tarihlerinde gerçekleştirilen arazi çalışmalarıyla mikroplastik kirliliğinin varlığını, mevsimsel dağılımını ve morfolojik özelliklerini belirlemeyi amaçlamaktadır. Küresel ölçekte artan plastik üretimi, çevresel ortamlarda kalıcı ve yaygın bir kirlilik kaynağı olan mikroplastiklerin oluşumunu hızlandırmıştır. Özellikle tatlı su ekosistemlerinde bu tür kirliliğe yönelik çalışmaların sınırlı oluşu, bu araştırmanın bilimsel değerini artırmaktadır. Bu kapsamda, gölün üç farklı noktasında (kanal bağlantısı, piknik alanı ve plaj bölgesi) yüzey suyu örnekleri toplanmış; mikroplastikler morfolojik özelliklerine göre sınıflandırılmış ve polimer yapıları ATR-FTIR spektroskopisi ile analiz edilmiştir. Araştırma bulguları, en fazla mikroplastik yoğunluğunun kanal bağlantı noktasında ve yaz döneminde gözlendiğini ortaya koymuştur. Tüm istasyonlarda filament ve fragment türündeki mikroplastikler baskın formda tespit edilmiştir. Renk dağılımında, siyah partiküller ön plana çıkmıştır. Polimer analizlerinde ise her iki mevsimde de polietilen yaygın plastik türü olmuştur. Çözünmüş oksijen ve pH değerlerinin bazı istasyonlarda su kalitesi standartlarının dışına çıkması, bölgedeki rekreatif ve kanal kaynaklı kirlilik baskısını işaret etmektedir. Bu çalışma, Türkiye'de tatlı su sistemlerine yönelik sınırlı sayıdaki mikroplastik araştırmalarına katkı sunmakla birlikte, Kovada Gölü gibi doğal koruma alanlarında sürdürülebilir çevre yönetimi politikalarının oluşturulmasına da bilimsel temel sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
This study aims to determine the presence, seasonal distribution, and morphological characteristics of microplastic pollution in the northern region of Kovada Lake-one of Turkey's protected freshwater resources-based on fieldwork conducted in July (summer) and October (autumn) of 2024. The globally increasing plastic production has accelerated the formation of microplastics, which persist as a widespread and longlasting pollutant in aquatic environments. The limited number of studies focusing on such pollution in freshwater ecosystems further enhances the scientific value of this research. In this context, surface water samples were collected from three distinct locations around the lake (the canal inlet, picnic area, and beach zone); microplastics were classified according to their morphological characteristics and analyzed for polymer composition using ATR-FTIR spectroscopy. Research findings revealed that the highest microplastic concentration was observed at the canal inlet station, particularly during the summer period. Among all stations, filament and fragment types were identified as the dominant forms of microplastics. In terms of color distribution, black particles were predominant. Polymer analyses indicated that polyethylene was the most common plastic type detected in both seasons. Furthermore, deviations in dissolved oxygen and pH levels from standard water quality limits at certain stations suggest localized pollution pressure, likely associated with recreational use and canal inflow. This study contributes to the limited body of research on microplastic pollution in Turkish freshwater systems and provides a scientific basis for the development of sustainable environmental management policies, particularly in protected natural areas such as Kovada Lake.