Din kültürü ve ahlak bilgisi dersinde basamaklı öğretim modelineyönelik öğrenci görüşlerinin incelenmesi
Investigation of Student Opinions on the Graded Teaching Model in Religious Culture and Moral Knowledge Course
  1. Tez No: 952493
  2. Yazar: HASRET ÇEÇEN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ RAHİME ÇELİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Din Eğitimi, DKAB Dersi, Basamaklı Öğretim Programı, Nunley, Religious Education, Religious Education Course, Layered Curriculum, Nunley
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fırat Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Din Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
ÖZET DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ DERSİNDE BASAMAKLI ÖĞRETİM MODELİNE YÖNELİK ÖĞRENCİ GÖRÜŞLERİNİN İNCELENMESİ Hasret ÇEÇEN Yüksek Lisans Tezi FIRAT ÜNİVERSİTESİ Sosyal Bilimleri Enstitüsü FELSEFE VE DİN BİLİMLERİ ANA BİLİM DALI Din Eğitimi Ana Bilim Dalı Haziran 2025, Sayfa: XII + 97 Bireysel farklılıkların ön plana çıktığı bilgi ve teknoloji çağında, her bireyin bilgi ve yetenek seviyesi ile ilgi ve zekâ alanlarının farklı olduğu gerçeğinden hareketle geleneksel öğretim yöntemi eleştiriye tabi tutulmaktadır. Geleneksel öğretim yönteminde öğrenci pasif alıcı konumunda, öğretmen bilgiyi aktaran sorgulanamaz otorite konumundadır. Sınıflar heterojen olmasına rağmen bilgi öğretmen tarafından sadece anlatım metoduyla aktarılır. Yapılandırmacı eğitim anlayışına dayalı, öğrenci merkezli basamaklı öğretim modelinde öğrencilere yetenek ve ilgileri doğrultusunda, kolaydan zora, basitten karmaşığa doğru aşamalı bir şekilde ilerleyen farklı etkinlikler sunulmaktadır. Kendisi için uygun olan etkinlikleri seçen öğrenci öğrenmesinden sorumlu tutulmaktadır. Böylece yaparak, yaşayarak kalıcı öğrenmelerin gerçekleşmesi hedeflenmektedir. Ülkemizde yürürlükte bulunan eğitim-öğretim sisteminin temel derslerinden biri anayasal güvence altına alınan Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersidir. Birçok derste olduğu gibi DKAB dersinde de yıllarca öğrencinin pasif kaldığı, öğretmen merkezli sözlü anlatım yöntemi öğretmenler tarafından en çok kullanılan yöntem olmuştur. Bu durum karşısında yenilenen DKAB öğretim programında kullanılmaya uygun öğretim yöntemlerinden biri de basamaklı öğretim modelidir. Basamaklı öğretim modeli basitten karmaşığa, kolaydan zora doğru ilerleyen, öğrenci tarafından gerçekleştirilmesi gereken etkinliklerle tasarlanmış katmanlı yapısı ile DKAB dersinde birçok konunun derse aktif katılan öğrenciler tarafından öğrenilmesine uygundur. Bu program DKAB dersinde her öğrenciye yetenek ve ilgi alanına uygun birçok görev seçme imkânı sunmaktadır. Bu da derse aktif olarak katılan öğrencinin motivasyonunu artırırken, aynı zamanda öğrenciye yaparak, yaşayarak öğrenme fırsatı sunmaktadır. Bu nedenlerle yapılan bu araştırmada DKAB dersinde basamaklı öğretim modelinin uygulanabilirliği hakkında öğrenci görüşlerini incelemek amaçlanmıştır. Yapılan çalışmada basamaklı öğretim programının ortaya çıkışı, doğası, plan, uygulama ve değerlendirme aşamaları, Bloom Taksonomisi ile ilişkisi ele alınmış, DKAB dersi hakkında bilgi verildikten sonra basamaklı öğretim programının DKAB dersinde uygulanabilirliği üzerinde durulmuştur. Ayrıca basamaklı öğretim modeli ile geleneksel öğretim yöntemleri arasındaki farklılıklara değinilmiş, basamaklı öğretim programının faydaları ve sınırlılıkları üzerinde durulmuştur. Araştırmada nitel desenli araştırma yöntemlerinden biri olan eylem araştırması yöntemi kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu Elazığ Koruk Ortaokulu öğrencileri oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemini ise Koruk Ortaokulu 6/ A sınıfında öğrenim gören öğrenciler oluşturmaktadır. Çalışmada 6. sınıf DKAB dersinde“Namaz”ünitesi için ayrılan ders saatlerine bağlı kalınarak, basamaklı öğretim modeli uygulaması gerçekleştirilmiştir. Yarı yapılandırılmış görüşme tekniği ile elde edilen veriler içerik analizine tabi tutulmuştur. Elde edilen bulgular olumlu görüşler ve olumsuz görüşler olmak üzere iki ana temaya ayrılmış, olumlu görüşler teması duyuşsal giriş davranışları ve bilişsel giriş davranışları kategorilerine ayrılmıştır. Bu kategoriler de ilgili alt kodlara ayrılarak incelemeye tabi tutulmuştur. Olumlu giriş davranışları teması ayrıca basamaklı öğretim modelinin uygulanması istenilen diğer dersler, en çok beğenilen basamak, en çok beğenilen etkinlik olmak üzere üç alt temaya ayrılarak incelemeye tabi tutulmuştur. Olumsuz görüşler teması da ilgili kodlara ayrılarak incelenmiştir. Çalışma sonucunda elde edilen veriler DKAB dersinde basamaklı öğretim modelinin uygulanmasına yönelik öğrencilerin genel olarak olumlu görüşlere sahip olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Investigation of Student Opinions on the Graded Teaching Model in Religious Culture and Moral Knowledge Course Hasret ÇEÇEN Master's Thesis FIRAT UNIVERSITY Graduate School of Social Sciences PHILOSOPHY AND RELIGIOUS SCIENCES Religious Education Program June 2025, Page: XII + 97 In the age of information and technology, where individual differences come to the fore, the traditional teaching method is subjected to criticism based on the fact that each individual's knowledge and ability level, interests and intelligence areas are different. In the traditional teaching method, the student is in the position of passive receiver and the teacher is the unquestionable authority who conveys information. Although the classrooms are heterogeneous, the information is conveyed by the teacher only through the lecture method. In the student-centered step-by-step teaching model based on the constructivist education approach, students are offered different activities that progress gradually from easy to difficult, from simple to complex, in line with their abilities and interests. Students who choose the activities that are appropriate for them are held responsible for their learning. Thus, it is aimed to realize permanent learning by doing and experiencing. One of the basic courses of the education system in force in our country is the constitutionally guaranteed Religious Culture and Ethics course. As in many other courses, the teacher-centered oral lecture method, in which the student remains passive, has been the most used method by teachers for years. In the face of this situation, one of the teaching methods suitable for use in the renewed RCCE curriculum is the step-by-step teaching model. With its layered structure, which progresses from simple to complex, from easy to difficult, and designed with activities that need to be realized by the student, the stepped teaching model is suitable for the learning of many subjects in the GCE course by students who actively participate in the lesson. This program offers each student the opportunity to choose many tasks suitable for their abilities and interests. This increases the motivation of the student who actively participates in the lesson and at the same time provides the opportunity to learn by doing and experiencing. For these reasons, this study aims to examine students' opinions about the applicability of the step-by-step teaching model in the GCE course. In this study, the emergence, nature, planning, implementation and evaluation stages of the stepped curriculum, its relationship with Bloom's Taxonomy, and the applicability of the stepped curriculum in the RCCE course after giving information about the RCCE course were discussed. In addition, the differences between the step-by-step teaching model and traditional teaching methods were mentioned, and the benefits and limitations of the step-by-step curriculum were emphasized. Action research method, one of the qualitative research methods, was used in the study. The study group of the research consists of students from Elazığ Koruk Secondary School. The sample of the research consists of students studying in Koruk Secondary School 6 / A class. In the study, a step-by-step teaching model was applied by adhering to the lesson hours allocated for the“Prayer”unit in the 6th grade RCM course. The data obtained through semi-structured interview technique were subjected to content analysis. The findings obtained were divided into two main themes as positive opinions and negative opinions, and the theme of positive opinions was divided into the categories of affective input behaviors and cognitive input behaviors. These categories were also divided into relevant sub-codes and subjected to analysis. The theme of positive entry behaviors was also divided into three sub-themes: other courses in which the stepped teaching model was desired to be applied, the most liked step, and the most liked activity. The theme of negative opinions was also analyzed by dividing it into related codes. The data obtained as a result of the study show that students generally have positive opinions about the application of the step-by-step teaching model in the RCM course.