Türkiye'de ortaokul öğretmenlerinin profesyonel (Mesleki) gelişimini etkileyen faktörler: TALIS 2018 örneği
Factors influencing lower secondary school teachers' professional development in Turkey: Sample of TALIS 2018
  1. Tez No: 952571
  2. Yazar: YAHYA AYHAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÖKHAN BAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Öğretmen profesyonel (mesleki) gelişimi, Hiyerarşik Doğrusal Modelleme, TALIS 2018 veri seti, Teacher Professional Development, Hierarchical Linear Modelling, TALIS 2018 dataset
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
Bu araştırmanın amacını, Türkiye'de ortaokul öğretmenlerinin profesyonel (mesleki) gelişimini etkileyen faktörleri incelemek oluşturmuştur. Araştırmada, öğretmenlerin profesyonel (mesleki) gelişimini etkileyen faktörler Öğretme ve Öğrenme Uluslararası Araştırması (TALIS) 2018 döngüsündeki veri setine dayalı olarak öğretmen-düzeyli ve okul-düzeyli faktörler açısından ele alınarak incelenmiştir. Araştırmanın örneklemini, TALIS 2018 döngüsüne Türkiye'den ortaokul kademesinde 196 okuldan 196 okul müdürü ile 3.952 öğretmen oluşturmuştur. Araştırmada kullanılan öğretmen ve okula yönelik veri toplama araçları sırasıyla öğretmen (TTGINTT3) ve okul müdürlerine (PCGINTT3) uygulanan anketlerden elde edilmiştir. Araştırmada, öğretmenlerin profesyonel (mesleki) gelişimini etkileyen faktörlere ilişkin TALIS 2018 döngüsünün verilerinin analizinde hiyerarşik doğrusal modelleme kullanılarak çok düzeyli regresyon analizi kullanılmıştır. Araştırmadan elde sonuçlar, öğretmen-düzeyli değişkenlerin birçoğunun öğretmenlerin iş doyumunu anlamlı olarak etkilediğini gösterirken, okul-düzeyli değişkenlerden ise yalnızca okul sektörünün anlamlı bir etki oluşturduğunu ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
The purpose of the present research was to investigate the factors influencing the professional development of lower secondary school teachers in Turkey. The factors influencing teachers' professional development were examined at both the teacher-level and school-level, using the dataset from the Teaching and Learning International Survey (TALIS) 2018 cycle. The sample comprised 196 school principals and 3.952 teachers participated in the TALIS 2018 from 196 lower secondary schools in Turkey. The teacher and school data collection tools employed in the research were obtained from questionnaires administered to teachers (TTGINTT3) and school principals (PCGINTT3), respectively. In the research, multilevel regression analysis using hierarchical linear modelling was employed to analyse the dataset of the TALIS 2018 cycle on the factors influencing teachers' professional development. The results indicated that the majority of teacher-level variables had a significant effect on teachers' job satisfaction, whereas only school sector, a school-level variable, had a significant effect on it.