Mesleki eğitim merkezi öğrencilerinin mesleki eğitime ve okula yönelik tutumları arasındaki ilişkinin incelenmesi
An investigation of the relationship between vocational education center students' attitudes toward vocational education and school
  1. Tez No: 952645
  2. Yazar: BÜŞRA SAĞLAM
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ZEYNEP AYVAZ TUNCEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Mesleki eğitim, okula yönelik tutum, mesleki tutum, mesleki eğitim merkezi, Vocational education, attitude toward school, vocational attitude, vocational education center
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 145
Özet
Bu araştırmada, mesleki eğitim merkezi öğrencilerinin mesleki eğitime yönelik tutumları ile okula yönelik tutumları arasındaki ilişki incelenmiştir. 2023-2024 eğitim-öğretim yılında Denizli'nin Merkezefendi ve Pamukkale ilçelerinde yürütülen çalışmada, öğrencilerin tutumları; cinsiyet, sınıf düzeyi, ebeveyn eğitimi ve mesleği, çalıştıkları alan, iş yerinde çalışma süresi ve aldıkları ücret gibi değişkenlere göre analiz edilmiştir. Mesleki eğitimin yalnızca teknik becerileri değil, mesleki kimlik ve kariyer motivasyonunu da geliştirdiği; okula yönelik tutumların ise akademik başarı ve bağlılığı etkilediği kabul edilmektedir. Bu kapsamda, mesleki eğitime yönelik olumlu tutumların okula yönelik tutumlarla ilişkili olabileceği öngörülmüştür. Nicel yöntemle yürütülen araştırmada 516 öğrenciye ulaşılmış, veri toplamak için Ömür Kalkan (2014) tarafından geliştirilen“Mesleki Eğitime Yönelik Tutum Ölçeği”ve Alıcı (2013) tarafından geliştirilen“Okula Yönelik Tutum Ölçeği”kullanılmıştır. Veriler ANOVA ve Pearson korelasyon analiziyle değerlendirilmiştir. Sonuçlara göre, öğrencilerin mesleki eğitime ve okula yönelik tutumları arasında anlamlı ve pozitif bir ilişki bulunmuştur. Ayrıca bazı demografik değişkenlere göre tutum puanlarında anlamlı farklılıklar görülmüştür. Bu durum, mesleki eğitim kurumlarında yalnızca mesleki yeterlilik değil, okula ilişkin olumlu algıların da desteklenmesi gerektiğini göstermektedir. Bulgular, mesleki eğitim merkezlerinde akademik ve mesleki gelişimi birlikte güçlendiren uygulamaların önemini vurgulamaktadır.
Özet (Çeviri)
In this study, the relationship between vocational education center students' attitudes toward vocational education and their attitudes toward school was examined. Conducted in the 2023–2024 academic year in Denizli's Merkezefendi and Pamukkale districts, the study analyzed students' attitudes in relation to variables such as gender, grade level, parents' education and occupation, field of work, duration of work at the workplace, and wages earned.It is theoretically accepted that vocational education not only develops individuals' technical skills but also their vocational identity and career motivation, while attitudes toward school are considered to affect academic achievement and school attachment. In this context, it was predicted that positive attitudes toward vocational education could be associated with attitudes toward school.The research, designed with a quantitative method, included 516 students. Data were collected using the“Attitude Scale Toward Vocational Education”developed by Ömür Kalkan (2014) and the“Attitude Scale Toward School”developed by Alıcı (2013). The data were analyzed through ANOVA and Pearson correlation analysis.According to the findings, there was a significant and positive relationship between students' attitudes toward vocational education and their attitudes toward school. Additionally, significant differences were found in attitude scores according to some demographic variables. This shows that practices in vocational education institutions should support not only vocational competence but also positive perceptions toward school. The findings emphasize the importance of developing practices in vocational education centers that strengthen both academic and vocational development.