Soda pişiriminde sır araştırmaları ve geleneksel Avanos çömlekleri üzerinde uygulamalar
Research on glazes in soda firing and applications ontraditional Avanos pottery
  1. Tez No: 952696
  2. Yazar: DİLEK KOCAKAPLAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NERMİN DEMİRKOL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Seramik, Avanos Çömlekleri, Soda Pişirimi, Soda Sırları, Soda Pişirim Tekniği, Ceramics, Avanos Pottery, Soda Firing, Soda Glazes, Soda Firing Technique
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Seramik Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 113
Özet
“Soda pişiriminde Sır Araştırmaları ve Geleneksel Avanos Çömlekleri Üzerinde Uygulamalar”adlı bu tez çalışması beş bölümden oluşmaktadır. Bu çalışmada; çömlekçiliğin tanımı ve Avanos çömlekçiliğinin tarihsel gelişiminden ve geleneksel formlarından bahsedilmiştir. Avanos çömlekçiliği ve Geleneksel formlar hakkında bilgi verilerek Avanos çömlekçiliğinin günümüzde tekrar canlılık kazanmasının sağlanmasına yönelik iyileştirme çalışmaları bu çalışmada yer almaktadır. Çalışmanın temel konusu olan soda pişirim sırları detaylı olarak incelenip, 10 tane soda pişirim sır reçetesi geliştirilip, Geleneksel Avanos çömlekleri üzerinde uygulaması gerçekleştirilmiştir. Bu çalışma ile literatüre yeni soda sır reçeteleri kazandırılmasının yanında, Geleneksel Avanos formları üzerindeki etkileri de gösterilerek, Geleneksel Avanos Formlarının gelenekten çağdaş bir görünüme dönüşümü ortaya konmuştur. Ayrıca, Geleneksel Avanos Formlarının günümüzde yeniden yorumlanmasına katkı sağlanmıştır.
Özet (Çeviri)
This thesis is titled“Research on the Glazes of Soda Firing and Its Applications on Traditional Avanos Pottery”and consists of five chapters. It discusses the definition of pottery, the historical development of Avanos pottery, and its traditional forms. It provides information about Avanos pottery and its traditional forms and includes improvement studies aimed at reviving Avanos pottery today. The main subject of the study is soda firing glazes. Ten soda glaze recipes are developed and applied to traditional Avanos pottery. In addition to contributing new soda glaze recipes to the literature, the study demonstrates the effects of these glazes on traditional Avanos forms and reveals how they transform from traditional to contemporary. Furthermore, the study contributes to reinterpreting traditional Avanos forms for the present day.