Türkiye balıkçılık ve yetiştiricilik sektöründe iş sağlığı ve güvenliğine ilişkin parametreler üzerine değerlendirmeler
An overview of occupational health and safety in Turkish fisheries and aquaculture sector with parameters
- Tez No: 952728
- Danışmanlar: DOÇ. DR. OZAN SOYKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
- Anahtar Kelimeler: Su Ürünleri Yetiştiriciliği, Balıkçılık, İşleme, Güvenlik, İş Sağlığı, Aquaculture, Fishery, Processing, Safety, Occupational Health
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Avlama ve İşleme Teknolojisi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Avlama Teknolojisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 62
Özet
Bu tezde Su ürünleri sektörü günümüzde hala gelişmekte olup, son derece önemli bir öneme sahiptir. Su Ürünleri sektörü artan üretim ile beraber birtakım iş sağlığı ve Güvenliği açısından sorunları beraberinde getirmektedir. Su ürünleri sektörü avcılık, yetiştiricilik ve işlemeyle beraber yoğun istihdamı olan bir sektördür. Nitelikli ve niteliksiz olarak çalışan sayısının fazlalığı iş sağlığı ve güvenliği nezdinde tehlikeleri ve kaza oluşumlarını arttırmaktadır. Balıkçılık ve ilgili sektörler yaygın olarak en tehlikeli mesleklerden biri olarak kabul edilmektedir. Mevcut çalışmanın amacı, Türk balıkçılık sektöründeki bazı iş sağlığı ve güvenliği parametrelerini (olay, geçici iş göremezlik ve ölüm oranları) hakkında istatiki anlamda değerlendirmek ve 2013'ten 2022'ye kadar sektörler arasında bir karşılaştırma yapmaktır. Türk balıkçılık sektöründe 10 yıllık süre zarfında 27 ölüm ve 76798 gün geçici iş göremezlik vakasıyla sonuçlanan toplam 14585 iş kazası bildirilmiştir. Su ürünleri sektöründe yaşanılan iş kazası Olay oranları son dokuz yılda 87,9 (balıkçılık, 2017) ile 32955,22 (işleme, 2022) arasında değişiklik göstermiştir. Su ürünleri yetiştiriciliği ve işleme sektörlerinin ölüm oranları, Türkiye'deki tüm sektörler için hesaplanan oranlardan daha yüksektir. Su ürünleri yetiştiriciliği ve işleme sektörlerinde balıkçılığa kıyasla daha küçük bir iş gücü olmasına rağmen, su ürünleri yetiştiriciliği ve işleme alanındaki kümülatif iş kazası ve ölüm sayısı balıkçılıktakinden fazladır. Bu çalışmanın bulguları, su ürünleri yetiştiriciliği ve işleme sektörlerinin, olay sayısı, geçici iş göremezlikler ve ölümler nedeniyle balıkçılıktan daha riskli olduğunu göstermiştir. Bununla birlikte, ölüm biçimleri, yaralanma türleri, aylara göre olaylar ve her sektöre göre yaralanan vücut parçaları gibi önemli ayrıntıların eksikliği nedeniyle, su ürünleri sektöründe güvenlik prosedürleri hala tartışılmalıdır. İşyeri olaylarının kapsamlı bir şekilde raporlanmasına yönelik iş veren ve kamu istatistikleri doğru giriş sağlanması için iş verenlerin teşvik edilmesi, Türkiye'nin balıkçılık sektöründe güvenlik bilincini artırmak için hayati öneme sahiptir. Veri toplamaya yönelik daha uygun bir yaklaşım benimsenmesi, hem yetkililer hem de şirketler için sektörde kazaları, yaralanmaları ve ölümleri önlemeye yardımcı olacak önemli bir kaynak olacaktır.
Özet (Çeviri)
In this thesis, the aquaculture sector is still developing today and has a very important importance. The aquaculture sector brings with it some problems in terms of occupational health and safety with increasing production. The aquaculture sector is a sector with intensive employment together with hunting, breeding and processing. The high number of qualified and unqualified employees increases the dangers and accident occurrences in terms of occupational health and safety. Fishing and related sectors are widely accepted as one of the most dangerous professions. The aim of the present study is to statistically evaluate some occupational health and safety parameters (incident, temporary disability and death rates) in the Turkish fisheries sector and to make a comparison between the sectors from 2013 to 2022. A total of 14585 occupational accidents were reported in the Turkish fisheries sector in a 10-year period, resulting in 27 deaths and 76798 days of temporary disability. Occupational accidents in the aquaculture sector The incident rates have varied between 87.9 (fisheries, 2017) and 32955.22 (processing, 2022) in the last nine years. The mortality rates of the aquaculture and processing sectors are higher than the rates calculated for all sectors in Türkiye. Although the aquaculture and processing sectors have a smaller workforce compared to fishing, the cumulative number of occupational accidents and deaths in aquaculture and processing is higher than in fishing. The findings of this study showed that the aquaculture and processing sectors are riskier than fishing due to the number of incidents, temporary disabilities, and deaths. However, safety procedures in the aquaculture sector are still debatable due to the lack of important details such as the types of deaths, types of injuries, incidents by month, and injured body parts by sector. Encouraging employers to ensure accurate entry of employer and public statistics for comprehensive reporting of workplace incidents is vital to increasing safety awareness in Türkiye's fisheries sector. Adopting a more tailored approach to data collection will be an important resource for both authorities and companies to help prevent accidents, injuries and deaths in the industry.