Lineer olmayan evrim denklemlerinin çözümünde yenilikçi denklem yöntemleri
Innovative equation methods for solving nonlinear evolution equations
  1. Tez No: 952733
  2. Yazar: DIDAR AIYBEKOVA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞERİFE MÜGE EGE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Matematik, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: Lineer Olmayan Kısmi Diferansiyel Denklemler, Hareketli Dalga Denklemleri, Auxiliary (Ek) Denklem Yöntemi, Fokas Denklemi, Mathematica, Nonlinear Partial Differential Equations, Travelling Wave Equations, Auxiliary Equation Method, Fokas Equation, Mathematica
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 261
Özet
Bu tez çalışmasının amacı, lineer olmayan evrim denklemlerinin analitik çözümlerinde kullanılan yenilikçi yöntemlerden biri olan Auxiliary (Ek) Denklem Yöntemi'ni ve Fokas denklemini incelemek ve yöntemin (4+1) boyutlu Fokas denklemi üzerinde uygulanabilirliğini göstererek sonuçlar elde etmektir. Tezin ilk bölümünde, giriş kısmı ve iki ana alt başlık bulunmaktadır. '1.1. Lineer Olmayan Kısmi Diferansiyel Denklemler' başlığı altında bu denklemlerle ilgili tanımlar verilirken, '1.2. Hareketli Dalga Denklemleri' başlığı altında ise hareketli dalgalar inceleme konusu olmuştur. Tezin ikinci bölümünde, Auxiliary (Ek) Denklem Yöntemi ayrıntılı olarak, adım adım açıklanmıştır. Tezin son bölümünde, Fokas denklemi incelenmiştir ve (4+1) boyutlu Fokas denklemi üzerinde Auxiliary (Ek) Denklem Yöntemi kullanılarak yeni seyahat eden dalga çözümleri bulunmuştur. Bulunan çözümler, hiperbolik, trigonometrik, üstel ve rasyonel fonksiyonlar cinsinden ifade edilerek çözülmüştür, çözüm fonksiyonlarının üç boyutlu grafikleri Mathematica programı desteğiyle çizilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this thesis is to investigate the Auxiliary Equation Method, which is one of the innovative methods used in analytical solutions of nonlinear evolution equations, and the Fokas equation and to obtain results by showing the applicability of the method on the (4+1)-dimensional Fokas equation. In the first part of the thesis, there is an introduction and two main subheadings. Under the title of“1.1. Nonlinear Partial Differential Equations”, definitions related to these equations are given, while under the title of“1.2. Travelling Wave Equations”, travelling waves are the subject of investigation. In the second part of the thesis, the Auxiliary Equation Method is explained in detail, step by step. In the last part of the thesis, the Fokas equation is analysed and new travelling wave solutions are found by using the Auxiliary Equation Method on the (4+1)-dimensional Fokas equation. The solutions are expressed in terms of hyperbolic, trigonometric, exponential and rational functions and the three dimensional graphs of the solution functions are drawn with the support of Mathematica programme.