Konjenital kalp hastalığı nedeniyle cerrahi düzeltme yapılan 2 yaş altı hastalarda preoperatif nütrisyon durumunun mortalite ve morbiditeye etkileri
The effects of preoperative nutritional status on mortality and morbidity in patients under 2 years of age undergoing surgical correction for congenital heart disease
- Tez No: 952827
- Danışmanlar: DOÇ. DR. OSMAN AKDENİZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Konjenital kalp hastalığı, malnütrisyon, pediatrik kalp cerrahisi, mortalite morbidite, Congenital heart disease, malnutrition, pediatric cardiac surgery, mortality, morbidity
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğt. ve Arş. Hast.
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tıp Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 55
Özet
Giriş ve Amaç: Malnütrisyon konjenital kalp hastalığı (KKH) ile doğan bebekler için önemli bir problemdir. Beslenme güçlüğü, tekrarlayan hastane yatışları, doku ve organ perfüzyon bozuklukları KKH olan bebeklerin beslenmesinde ek sorunlara neden olmaktadır. Bu çalışmada 28 gün- 2 yaş arası dönemde KKH tanısı alıp tam düzeltici cerrahi prosedür uygulanan hastalarda malnütrisyon durumunun postop mortalite ve morbidite üzerine etkilerinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve yöntem: Çalışmaya retrospektif tarama ile 01.01.2023 ile 01.01.2025 tarihleri arasında 28 gün-2 yaş arasında KKH tanısı alıp tam düzeltici cerrahi prosedür uygulanan hastalar alındı. Malnutrisyon tanı ve gruplaması Dünya Sağlık Örgütü ve Gomez sınıflamasına göre yapıldı. Malnutrisyon varlığı ve ağırlığına göre hastalar gruplara ayrılarak gruplar arası klinik ve laboratuar verileri analiz edildi. Bulgular: Çalışmaya 73 hasta dahil edildi. Hastaların %74 ünde malnütrisyon tespit edildi. Malnütrisyon ile kardiyopulmoner bypass (KPB) süresi arasında anlamlı ilişki saptandı (p=0,030). Ancak mortalite, komplikasyon gelişimi, mekanik ventilatör süresi, yoğun bakım yatış süresi ve hastanede kalış süresi gibi parametrelerde istatiksel anlamlı fark bulunamadı. Preop albumin, kalsiyum, hemoglobin, üre, kreatinin ve diğer laboratuvar parametreler ile malnütrisyon arasında anlamlı ilişki saptanmadı. Gomez sınıflamasına göre malnütrisyonun derecesi ile klinik sonuçlar arasında fark bulunmadı. Sonuç: KKH nedeniyle cerrahi geçiren 2 yaş altı çocuklarda preoperatif malnütrisyon oranı oldukça yüksektir. Malnütrisyonun cerrahinin zorluk derecesini dolayısıyla KPB süresini arttırdığı söylenebilir, ancak kısa dönem mortalite ve morbiditeyle ilişkisinin aydınlatılması için daha büyük ve uzun dönem çalışmalara ihtiyaç vardır. Preop dönemde nutrisyonel durumun dikkatle değerlendirilmesi ve beslenme desteğinin planlanması prognoza olumlu katkıda bulunabilir.
Özet (Çeviri)
Introductıon and Aim: Malnutrition is a significant problem for infants born with congenital heart disease (CHD). Feeding difficulties, recurrent hospitalizations, and impaired tissue and organ perfusion cause additional nutritional challenges in babies with CHD. This study aims to evaluate the effects of malnutrition on postoperative mortality and morbidity in patients aged between 28 days and 2 years who were diagnosed with CHD and underwent complete corrective surgical procedures. Materiasl and Methods: Patients aged between 28 days and 2 years who were diagnosed with CHD and underwent complete corrective surgery between 01.01.2023 and 01.01.2025 were included in the study through retrospective screening. The diagnosis and classification of malnutrition were made according to the World Health Organization and Gomez classification. Patients were divided into groups based on the presence and severity of malnutrition, and clinical and laboratory data were analyzed between the groups. Result: A total of 73 patients were included in the study. Malnutrition was detected in 74% of the patients. A significant relationship was found between malnutrition and cardiopulmonary bypass (CPB) time (p=0.030). However, no statistically significant difference was found in parameters such as mortality, development of complications, duration of mechanical ventilation, length of stay in the intensive care unit, or overall hospital stay. No significant relationship was found between preoperative albumin, calcium, hemoglobin, urea, creatinine, and other laboratory parameters and malnutrition. According to the Gomez classification, no difference was observed between the degree of malnutrition and clinical outcomes Conclusion: The rate of preoperative malnutrition is quite high in children under 2 years of age undergoing surgery due to CHD. Malnutrition can be said to increase the difficulty of surgery and thus the duration of CPB, but larger and longer-term studies are needed to clarify its relationship with short-term mortality and morbidity. A careful evaluation of the nutritional status in the pre-op period and the planning of nutritional support can contribute positively to the prognosis.