Yeni silan modifiyeli grafen oksit / polimer hibrit nanokompozit sentezi
Synthesis of novel silane-modified graphene oxide / polymer hybrid nanocomposite
  1. Tez No: 952848
  2. Yazar: AGAMYRAT AKJAYEV
  3. Danışmanlar: PROF. DR. DİLEK NARTOP
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mühendislik Bilimleri, Engineering Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Grafen oksit, 3-kloropropil-fonksiyonelleştirilmiş silika jel, polimer, tiyosemikarbazit, aldehit, Graphene oxide, 3-chloropropyl-functionalized silica gel, polymer, thiosemicarbazide, aldehyde
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Düzce Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Disiplinlerarası Kompozit Malzeme Teknolojileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 63
Özet
Grafen oksit bazlı polimer nanokompozitler, sahip oldukları termal, elektriksel, mekanik, antibakteriyel, korozyon ve aşınma direnci özelliklerinden ötürü endüstriyel uygulama alanına (inşaat, biyomedikal, otomotiv, ambalaj, enerji, savunma, tıp, biyosensör uygulamaları…) sahip ilgi gören malzemelerdir. Lisansüstü tez çalışma kapsamında, çeşitli analitlerin tespiti için potansiyel biyosensörler olarak ve/veya çeşitli hastalık etkeni patojenlere karşı potansiyel antimikrobiyal ajanlar olarak, 5 (beş) yeni silan modifiyeli grafen oksit / polimer hibrit nanokompozitler, template olarak 3-kloropropil-fonksiyonelleştirilmiş silika jel, poli(propilen glikol)bis(2-aminopropil eter) / 4-formil-3-metoksifenoksimetil)polistiren ve salisilaldehit / 5-metilsalisilaldehit / tiyosemikarbazit / 4-metil-3-tiyosemikarbazitin kondenzasyon reaksiyonu ile sentezlendi. Yeni grafen oksit-polimer hibrit nanokompozitlerin yapısı element analizi, fourier dönüşümlü kızılötesi spektroskopisi, jel geçirgenlik kromatografisi, taramalı elektron mikroskobu-enerji dağılımlı X-ışını spektroskopisi, X-ışını fotoelektron spektrometresi, termogravimetrik ve diferansiyel termal analizi ile karakterize edildi.
Özet (Çeviri)
Graphene oxide based polymer nanocomposites are materials of interest with industrial applications (construction, biomedical, automotive, packaging, energy, defense, medicine, biosensor applications…) due to their thermal, electrical, mechanical, antibacterial, corrosion, and wear resistance properties. Within the scope of the graduate thesis study, 5 (five) novel silane modified graphene oxide/polymer hybrid nanocomposites were synthesized by the condensation reaction of 3-chloropropyl-functionalized silica gel, poly(propylene glycol)bis(2-aminopropyl ether)/4-formyl-3-methoxyphenoxymethyl)polystyrene and salicylaldehyde/5-methylsalicylaldehyde/thiosemicarbazide/4-methyl-3-thiosemicarbazide as templates, as potential biosensors for the detection of various analytes and/or as potential antimicrobial agents against various disease-causing pathogens. The structure of the novel graphene oxide-polymer hybrid nanocomposites was characterized by elemental analysis, Fourier transform infrared spectroscopy, gel permeation chromatography, scanning electron microscopy-energy dispersive X-ray spectroscopy, X-ray photoelectron spectrometry, thermogravimetric, and differential thermal analysis.