Barok dönemde reçitatif
The Baroque period recitative
  1. Tez No: 952849
  2. Yazar: ASLI ÖKSÜZ KÖKSAL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SABRİYE SAVAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Reçitatif, secco reçitatif, accompagnato reçitatif, barok dönem, Recitative, secco recitative, accompagnato recitative, baroque period
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Başkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sahne Sanatları Ana Sanat Dalı
  12. Bilim Dalı: Performans Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
Reçitatif, Batı müziği tarihinde Barok dönemden Çağdaş döneme kadar, dönemin önde gelen bestecileri üzerinden incelenmiştir. Reçitatifin kökeni, Floransa Camerata‟sının Antik Yunan tragedya anlayışından etkilenerek geliştirdiği Erken Barok dönem pratiklerine dayanmaktadır. Claudio Monteverdi ve Jacopo Peri gibi öncü bestecilerle başlayan bu ifade biçimi, zamanla operanın dramatik yapısının merkezi olmuştur. Çalışma, Barok dönemdeki“Stile Rappresentativo”anlayışından başlayarak, Gluck ve Mozart gibi bestecilerin Klasik dönemde getirdiği, sadelik ve denge arayışını, Romantik dönemde Bellini gibi besteciler ile birlikte lirik anlatıma dönüşmesini ve Schönberg gibi Modern bestecilerle“atonalite”ve“Sprechstimme”gibi yöntemlerle geçirdiği evrimi incelemiştir. Barok Dönem, Klasik Dönem, Romantik Dönem ve Modern Dönem eserlerinden birer reçitatif örneği ile incelenmiş, müzikal analiz, tarihsel kaynaklar ve müzik kuramları üzerinden yapılan değerlendirmeler, reçitatifin biçimsel ve işlevsel değişimlerini ortaya koymuştur. Bu çerçevede çalışma, reçitatifin sadece bir anlatım aracı değil, aynı zamanda her dönemde ifade gücünün arttığı ve dönemsel dramatik anlayışların ve müzikal anlamda değişen yaklaşımların bir yansıması olduğunu göstermiştir.
Özet (Çeviri)
Recitative has been examined throughout the history of Western music from the Baroque period to the Contemporary era, focusing on the leading composers of each epoch. Its origins lie in the early Baroque practices developed under the influence of Ancient Greek tragedy by the Florentine Camerata. This mode of expression, initiated by pioneering composers such as Claudio Monteverdi and Jacopo Peri, gradually became central to the dramatic structure of opera. This study traces the evolution of recitative, beginning with the concept of“Stile Rappresentativo”in the Baroque period, continuing through the Classical period with composers like Gluck and Mozart who sought clarity and balance, moving into the Romantic era where composers such as Bellini emphasized lyrical expression, and culminating in the Modern period with figures like Schönberg who introduced techniques such as atonality and Sprechstimme. The study analyzes one recitative example from each of the Baroque, Classical, Romantic, and Modern periods. Through musical analysis, historical sources, and music theory, it reveals the formal and functional transformations of recitative. Within this framework, the study demonstrates that recitative is not merely a vehicle for narrative but also a reflection of the evolving dramatic sensibilities and musical approaches of each historical period, enhancing its expressive power over time.