Sıçanlarda indometazin ile oluşturulan mide ülseri üzerine dioscin'in terapötik etkilerinin araştırılması
Investigation of therapeutic effects of dioscin on indomethacin induced gastric ulcer in rats
- Tez No: 952895
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYHAN TANYELİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyokimya, Fizyoloji, Patoloji, Biochemistry, Physiology, Pathology
- Anahtar Kelimeler: Dioscin, indometazin, mide ülseri, Dioscin, indomethacin
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
Amaç: Alkol kullanımı, stres, genetik yatkınlık, H. pylori enfeksiyonu ve NSAİİ'ler gibi çeşitli faktörler mide ülserine neden olur. Mide ülseri tedavisi için kullanılan ilaçların yan etkileri yaşamı olumsuz yönde etkilemektedir. Günümüzde mide mukozasını koruyucu ajanlar araştırmak ve geliştirmek ülser tedavisinin etkinliğini artırdığı gibi klinik uygulamalar için de önemli bir ilerleme sağlayabilir. Bu çalışmanın amacı sıçanlarda indometazin ile oluşturulan mide ülseri modelinde dioscinin terapötik etkilerini araştırmaktır. Materyal ve Metot: Bu çalışma, 48 Wistar albino cinsi dişi sıçan kullanılarak yapıldı. Mide dokusunda IL-1β, TNF-α, IL-10, SOD, MDA, IMA, iNOS ve eNOS düzeyleri ELİSA yöntemi̇ ile belirlendi. Sıçanlardan alınan mide dokuları üzerinde histopatolojik ve immünohistokimyasal analizler yapılarak Bcl-2, p-Kaspaz-3, p-LC3B ve p-NFκB düzeyleri saptandı. Bulgular: İNDO uygulanmasıyla mide dokularında artan IL-1β ve TNF-α değerleri dioscin uygulamasıyla baskılandı. Özellikle 15 mg/kg dozunda istatistiksel olarak anlamlı derecede azaldığı gözlemlendi. IL-10 düzeyleri ise dioscin gruplarında doza bağlı artış göstermiştir. SOD değerleri 30 mg/kg dozunda istatistiksel olarak anlamlı yükselirken, MDA değerleri 30 mg/kg dioscin dozunda kontrol grubuna göre istatistiksel olarak anlamlı artmış, 15 mg/kg dozunda ise istatistiksel olarak anlamlı derecede düşmüştür. IMA değerleri 15 mg/kg dozunda istatistiksel olarak anlamlı derecede düşmüştür. iNOS ve eNOS değerleri 30 mg/kg dioscin dozunda istatistiksel olarak anlamlı derecede yükselmiştir. Apoptoz biyobelirteçlerinden olan p-Kaspaz-3, 30 mg/kg dioscin grubunda istatistiksel olarak anlamlı azalırken Bcl-2 reaktivitesi her iki dioscin grubunda da istatistiksel olarak anlamlı arttı. p-LC3B ve p-NFκB seviyeleri dioscin tedavi gruplarında istatistiksel olarak anlamlı derecede azalmıştır. H&E ile boyanan mide dokularında 30 mg/kg dioscin grubunda mide mukozasının neredeyse normal histolojik yapıya kavuştuğu ve ülseratif görünümün büyük ölçüde azaldığı görülmüştür. Sonuç: Dioscinin indometazin kaynaklı mide ülseri üzerinde anti-inflamatuar ve antioksidan etki göstererek oksidatif stresi azaltıcı özellikte olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Aim: Various factors such as alcohol use, stress, genetic predisposition, H. pylori infection and NSAIDs cause stomach ulcers. The side effects of drugs used for the treatment of gastric ulcer have a negative impact on life. Nowadays, research and development of gastric mucosal protective agents may increase the efficacy of ulcer treatment and may provide important progress for clinical applications. The aim of this study was to investigate the therapeutic effects of dioscin in indomethacin induced gastric ulcer model in rats. Material and Method: This study was performed using 48 Wistar albino female rats. IL-1β, TNF-α, IL-10, SOD, MDA, IMA, iNOS and eNOS levels in gastric tissue were determined by ELISA method. Bcl-2, p-Caspase-3, p-LC3B and p-NFκB levels were determined by histopathological and immünohistochemical analyses on gastric tissues obtained from rats.