Sağlıklı Alman çoban köpeklerinde pelvis geometrisinin ventro-dorsal pozisyonda röntgen çekimlerinde incelenmesi
Examination of pelvic geometry in healthy German shepherd dogs in ventro-dorsal position X-rays
  1. Tez No: 952921
  2. Yazar: FUAT GÖZÜTOK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUHARREM EROL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Pelvis geometrisi, Ventro-Dorsal röntgen, Morfometri, Kalça displazisi, Pelvic geometry, Ventro-Dorsal radiography, Morphometry, Hip dysplasia
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Balıkesir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Veterinerlik Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
Bu çalışma, sağlıklı Alman Çoban köpeklerinde pelvis geometrisinin ventro-dorsal pozisyonda röntgen çekimleriyle incelenmesini amaçlamaktadır. Çalışmada, 12 dişi ve 12 erkek olmak üzere toplam 24 köpeğin pelvik ve femoral morfometrik ölçümleri değerlendirilmiştir. Elde edilen bulgular, cinsiyetler arasında özellikle iliak uzunluk, işium uzunluğu, tuber işium uzunluğu, koksa kemiği uzunluğu ve sol femur eğim açısı gibi parametrelerde anlamlı farklılıklar olduğunu göstermiştir. Erkek bireylerde bu ölçümlerin dişilere göre daha yüksek olduğu belirlenmiştir. Buna karşın, Norberg açıları ve pelvis iç açısı gibi kalça displazisi ile ilişkili parametrelerde cinsiyetler arasında anlamlı bir fark gözlenmemiştir. Çalışma, pelvik morfometrik ölçümlerin cinsiyete bağlı farklılıklarını ortaya koyarken, bu verilerin kalça displazisinin değerlendirilmesinde tamamlayıcı bir yöntem olarak kullanılabileceğini desteklemektedir. Radyografik görüntüleme ve dijital ölçüm teknikleri, pelvik yapıların değerlendirilmesinde güvenilir ve tekrarlanabilir sonuçlar sunmuştur. Ancak, çalışmanın sınırlı sayıda birey ve tek bir ırk üzerinde yapılması, sonuçların genellenebilirliğini kısıtlamaktadır.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the pelvic geometry of healthy German Shepherd dogs through ventro-dorsal radiographs. A total of 24 dogs (12 females and 12 males) were evaluated, with pelvic and femoral morphometric measurements analyzed. The results revealed significant differences between genders in parameters such as iliac length, ischium length, tuber ischium length, coccygeal bone length, and left femoral inclination angle, with males exhibiting higher values than females. In contrast, no significant gender-based differences were observed in hip dysplasia-related parameters such as the Norberg angle and pelvic internal angle. The study highlights the role of pelvic morphometric measurements in identifying gender-related structural differences and suggests their potential as complementary tools in assessing hip dysplasia. Radiographic imaging and digital measurement techniques provided reliable and reproducible results for evaluating pelvic structures. However, the study's limited sample size and focus on a single breed may restrict the generalizability of the findings.