Cep telefonu ile elde edilen fundus görüntülemesinin beyin ölümü tanısındaki değeri
Value of fundus imaging obtained by mobile phone in diagnosis of brain death
- Tez No: 952929
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖZGEN GÖNENÇ ÇEKİÇ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
- Anahtar Kelimeler: Brain death, Fundoscopy, Orbital Doppler Ultrasound
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Trabzon Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 39
Özet
Giriş ve Amaç: Beyin ölümü, geri dönüşümsüz beyin fonksiyon kaybı ile karakterize, tıbbi, etik ve hukuki açıdan kritik bir durumdur. Tanı süreci klinik değerlendirmelere ve destekleyici testlere dayansa da, özellikle organ nakli planlanan hastalarda zamanlama büyük önem taşımaktadır. Bu bağlamda, hızlı ve yatak başında uygulanabilir yöntemlere duyulan ihtiyaç artmıştır. Fundus görüntüleme, retina damar yapılarının değerlendirilmesini sağlayan non-invaziv bir teknik olup, artan intrakraniyal basınca bağlı gelişebilecek retinal değişiklikler açısından potansiyel bir tanısal biyomarker olarak düşünülmektedir. Bu çalışmanın amacı, cep telefonu ve 20D mercek kullanılarak elde edilen fundus görüntülerinin beyin ölümü tanısındaki yerini araştırmak, morfolojik bulguların tanıya katkısını değerlendirmek ve bu yöntemin klinik pratikte uygulanabilirliğini incelemektir. Gereç ve Yöntem: Bu prospektif, gözlemsel çalışmada, 01.11.2023 – 30.10.2024 tarihleri arasında yoğun bakımda takip edilen, beyin ölümü tanısı almış ≥18 yaş hastalar çalışma grubunu; Glasgow Koma Skalası 0,05). Retinal kanlanmanın tüm hastalarda korunmuş olduğu görülmüştür. En sık gözlenen bulgu retinal arter zayıflaması olup, bu bulgu çalışma grubunda %16,9, kontrol grubunda %29,2 oranında izlenmiştir. Görüntüleme kalitesi yetersiz olduğu için 7 hasta çalışmadan dışlanmıştır. Tartışma: Çalışmada, beyin ölümü tanısı almış bireylerde funduskopik bulgular açısından kontrol grubuna göre anlamlı bir farklılık saptanmadı. Retinal kanlanmanın tüm olgularda devam ettiği gözlendi. Bu durum, oftalmik arterin ekstrakraniyal kaynaklı olması ve görüntülemenin erken dönemde yapılmasıyla açıklanabilir. Cep telefonu ile fundus görüntülemesi pratik olsa da görüntü kalitesi sınırlıdır. Fundus görüntülemenin tanıdaki katkısını artırmak için ileri görüntüleme teknikleriyle desteklenmiş, zamana bağlı değerlendirmeler gereklidir.
Özet (Çeviri)
Introduction and Objective: Brain death is characterized by irreversible loss of brain function and represents a condition of critical importance from medical, ethical, and legal perspectives. Although the diagnosis is based on clinical evaluation and supportive tests, timing is especially crucial in cases considered for organ transplantation. In this context, there is an increasing need for rapid and bedside-applicable diagnostic methods. Fundus imaging is a non-invasive technique that enables the evaluation of retinal vascular structures and has been proposed as a potential diagnostic biomarker for detecting retinal changes related to increased intracranial pressure. The aim of this study was to investigate the role of fundus images obtained via smartphone and 20D lens in the diagnosis of brain death, to evaluate the contribution of morphological findings to diagnosis, and to assess the clinical feasibility of this method. Materials and Methods: In this prospective observational study, patients aged ≥18 years who were followed in the intensive care unit between 01.11.2023 and 30.10.2024 and diagnosed with brain death constituted the study group, while patients with Glasgow Coma Scale 0.05). Retinal perfusion was preserved in all patients. The most common finding was retinal artery attenuation, observed in 16.9% of the study group and 29.2% of the control group. Seven patients were excluded from the study due to inadequate image quality. Discussion: No significant differences were observed in funduscopic findings between patients diagnosed with brain death and the control group. Retinal perfusion was preserved in all cases. This may be explained by the fact that the ophthalmic artery originates extracranially and that imaging was performed in the early post-diagnostic period. Although smartphone-based fundus imaging is practical, it has limitations in image quality. To enhance the diagnostic value of fundus imaging, further studies incorporating advanced imaging techniques and time-based assessments are warranted.