Bolu Sancağı'na bağlı Ereğli Kazası'nın 1844-1845 tarihli temettuat defterlerine göre merkeze yakın divan ile karyelerin sosyal ve ekonomik yapısı
Social and economic structure of the divans and villages close to the center according to the 1844–1845 temettuat registers of the Ereğli District of Bolu Sanjak
- Tez No: 953003
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SİNAN YÜKSEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Temettuat defterleri, Sosyoekonomik kimlik, Yerel-idari ilişkiler, Bolu Sancağı Ereğli Kazası, Osmanlı taşrası, Temettuat registers, Socio-economic identity, Local-administrative relations, Bolu Sanjak Ereğli District, Ottoman provinces
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 325
Özet
Bu tez, Osmanlı taşrasında henüz ayrıntılı şekilde incelenmemiş bir coğrafyayı, temettuat defterleri temelinde ele alarak söz konusu bölgenin 19. yüzyıldaki sosyoekonomik kimliğini ortaya çıkarmayı amaçlamaktadır. Bu kapsamda, vergi yükü, aile yapısı, üretim biçimleri ve yerel-idari ilişkiler gibi temel unsurların mikro düzeydeki incelenmesiyle, Osmanlı kırsal toplumunun daha geniş bir perspektifte anlaşılmasına katkı sunulmaktadır. Özellikle Bolu Sancağı Ereğli Kazası örneği üzerinden yürütülen bu çalışma, yerel tarih yazıcılığında göz ardı edilmiş bilgilere ışık tutarak, mikro ölçekli araştırmaların tarih disiplinine katacağı değeri vurgulamaktadır. Temettuat defterlerinin sağladığı ayrıntılı veriler, bölgenin tarım ve hayvancılık faaliyetlerinden hane halkı büyüklüğüne ve vergi toplama uygulamalarına kadar çeşitli konularda kapsamlı değerlendirmeler yapmaya imkân tanımıştır. Böylelikle, yalnızca Ereğli Kazası özelinde değil, genel olarak 19. yüzyıl Osmanlı taşrasında köy ve divanlardaki sosyoekonomik koşulların daha iyi kavranmasını sağlayacak bir çerçeve oluşturulmuştur. Sonuç olarak, söz konusu vergi pratikleri ve kırsal politikaların farklı yönleriyle incelenmesi, yerel tarih ve Osmanlı kırsal sosyoekonomisi literatürüne kıymetli bir referans kazandırmaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis aims to uncover the nineteenth-century socio-economic identity of a region in the Ottoman countryside that has not yet been extensively studied, based on the examination of temettuat registers. Within this scope, the micro-level analysis of such fundamental factors as tax burden, family structure, modes of production, and local-administrative relations contributes to a broader understanding of Ottoman rural society. Focusing on the example of the Ereğli District in the Bolu Sanjak, this study brings to light overlooked information in local historiography, emphasizing the value that micro-scale research adds to the discipline of history. The detailed data provided by the temettuat registers enable comprehensive evaluations on a range of issues, from agricultural and livestock activities to household sizes and tax collection practices. Consequently, this work establishes a framework that not only aids in comprehending the conditions specific to the Ereğli District, but also offers insights into socio-economic circumstances in villages and divans across the nineteenth-century Ottoman countryside. In conclusion, by examining the diverse facets of these tax practices and rural policies, the study serves as a valuable reference for local history and the broader literature on Ottoman rural socio-economics.