Vardiyalı sistemin çalışanlarda yarattığı iş güvenlik etkilerinin araştırılması: Örnek bir uygulama
Investigation of occupational safety effects of shift system on employees: A sample application
- Tez No: 953039
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ONUR DOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Sağlığı, Public Health
- Anahtar Kelimeler: İş sağlığı ve güvenliği, Meslek hastalığı, Vardiyalı çalışma sistemi, Kaza (istatistik) analizleri, Occupational health and safety, Occupational disease, Shift work system, Accident (statistics) analysis
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gümüşhane Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İş Sağlığı ve Güvenliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
İş sağlığı ve güvenliği geçmişten günümüze insanoğlunun en önemli sorunlarından bir tanesi olmuştur. Makinelerin sanayide kullanılmasıyla yeni istihdam imkanları oluşmuştur. Üretim hızı artarken diğer taraftan yeni dönemle birlikte hammadde üretim ve tüketim hızında artış, çevresel kirlenmede artış, çocuk ve hamile işçilerin çalıştırılması, işe bağlı çeşitli meslek hastalıkları ve iş kazaları artmıştır. Bu süreç kaza (istatistik) analizleriyle yasal düzenleme gereksinimlerini ortaya çıkarmış, çalışanlar için daha sağlıklı ve güvenli çalışma koşullarının sağlanması hususunda önemli düzenlemeler yapılmıştır. Bu çalışmanın amacı, iş kazası ve meslek hastalıklarının ortaya çıkmasında en önemli unsurlardan bir tanesi olan vardiya çalışma uygulamalarını iş sağlığı ve güvenliği açısından değerlendirmektir. Yapılan araştırmada vardiya usulü çalışan kişilerin uyku, dikkat, iş verimi, vardiya değişimi sonrasında yeterli düzeyde dinlenme süreleri ve iş sağlığı ve güvenliği gibi hususlar ele alınmıştır. Bu kapsamda vardiya sistemi ile çalışan kişilere literatür araştırması sonucu elde edilen çoktan seçmeli bir anket uygulanmıştır. Çalışmada örneklem sayısı 302 olup anket soruları yalnızca vardiyalı çalışma sistemine dahil olan kişilere uygulanmıştır. Elde edilen verilerin dağılımına göre Parametrik veya Parametrik olmayan analizler yapılmıştır. Parametrik analizlerde Anova ve t testi kullanılmıştır. Parametrik olmayan testlerde Mann Whitney U ve Kruskal-Wallis testleri yapılmıştır. Ayrıca verilerin güvenilirliklerini ölçmek için Cronbach Alfa testi yapılacak ve kullanılan ölçeklerin faktör yapılarının belirlenmesi için açıklayıcı ve doğrulayıcı faktör analizleri yapılmıştır. Çalışma sonucu elde edilen veriler ile işletmede meydana gelen iş kazası, ramak kala, meslek hastalığı gibi hususların vardiya usulü çalışma ile illiyet bağının olup olmadığı kapsamlı bir şekilde tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Occupational health and safety has been one of the most important problems of mankind from past to present. With the use of machines in industry, new employment opportunities have been created. While the production rate has increased, on the other hand, with the new era, the increase in the production and consumption rate of raw materials, increase in environmental pollution, employment of child and pregnant workers, various occupational diseases and occupational accidents have increased. This process has led to the need for new legal regulations and important arrangements have been made to ensure healthier and safer working conditions for employees. The aim of this study is to evaluate shift working practices, which is one of the most important factors in the occurrence of occupational accidents and occupational diseases, in terms of occupational health and safety. In the research, issues such as sleep, attention, work efficiency, adequate rest periods after shift change and occupational health and safety will be discussed. In this context, a multiple-choice questionnaire obtained as a result of literature research will be applied to people working with shift system. The sample number in the study is 328 and the questionnaire questions were applied only to the people involved in the shift working system. Parametric or Non-Parametric analyses will be performed according to the distribution of the data obtained. In parametric analyses, t test and Anova will be used. Mann Whitney U and Kruskal Wallis tests will be performed in Non-Parametric analyses. In addition, Cronbach's alpha test will be performed to measure the reliability of the data and explanatory and confirmatory factor analyses will be performed to determine the factor structures of the scales used. With the data obtained as a result of the study, it has been comprehensively discussed whether there is a causal link between shift working and occupational accidents, near misses and occupational diseases occurring in the enterprise.