Sıçanlarda avasküler nekroz modelinde K vitamini ve core dekompresyon tedavilerinin histopatolojik ve biyokimyasal sonuçları
Histopathological and biochemical effects of vitamin K and core decompression treatments in an early-stage avascular necrosis model in rats
  1. Tez No: 953164
  2. Yazar: FURKAN BAŞAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SERKAN AYKUT
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
  6. Anahtar Kelimeler: Avasküler nekroz, Kor dekompresyon, K vitamini, Avascular necrosis, core decompression, vitamin K
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 59
Özet
Amaç: Covid-19 pandemisi sonrasında steroid kullanımının artmasına bağlı olarak kalça avasküler nekrozu (AVN) vakalarının sıklığında artış gözlenmektedir. Takip edilen hastaların önemli bir kısmında nekrozun ilerlemesiyle birlikte eklemde çökme ve sekonder artroz gelişmektedir. Bu noktada erken evrede tanı koymak ve uygun tedavi stratejisini belirlemek büyük önem taşımaktadır. Bu çalışmada geç kalındığında hem hasta hem de hekim açısından tedavisi güçleşen, ayrıca maliyeti ciddi oranda artan AVN olgularında erken dönemde uygulanan kor dekompresyon ve K vitamini tedavilerinin karşılaştırmalı etkinliklerini gözlemlemeyi amaçladık. Gereç ve Yöntem: Çalışmamız 03.03.2025 ile 24.04.2025 tarihleri arasında Acıbadem Mehmet Ali Aydınlar Üniversitesi Deney Hayvanları Araştırma Merkezi laboratuvarında gerçekleştirilmiştir. Yapılan güç analizi ve literatür incelemesinden sonra 32 adet Spague-Dawley cinsi sıçanın kullanılması uygun görüldü. Sıçanlar 8' er hayvandan 4 grup olacak şekilde gruplandırıldı. Bütün gruplara kortikosteroid enjeksiyonu haftada 3'er gün olmak üzere 3 hafta boyunca uygulandı. Ardından bir gruba 4 hafta boyunca haftanın her günü vitamin K2 (menakinon) tedavisi diğer gruba da sadece kor dekompresyon işlemi uygulandı. Bir grup kontrol grubunu oluştururken diğer gruba her iki tedavi de uygulandı. Yedinci haftanın ardından hayvanlardan intrakardiyak kan alındı ve ardından sakrifiye edildi. Örnekler histopatolojik ve biyokimyasal değerlendirmeye tabi tutuldu. Bulgular: Histopatolojik inceleme sonucunda, K vitamini verilen grupta, kor dekompresyon uygulanan grupta ve kor dekompresyon ile K vitamini kombine edilen grupta nekroz bulgularının belirgin şekilde gerilediği saptandı. Ayrıca K vitamininin tek başına yeni kemik oluşumu üzerinde anlamlı bir etkisi olmadığı, buna karşın kor dekompresyonun yeni kemik oluşumunu tetiklediği belirlendi. Biyokimyasal inceleme sonucunda, kor dekompresyon ile birlikte K vitamini uygulanan grupta alkalin fosfataz düzeylerinde anlamlı bir artış tespit edildi. Diğer gruplarda gözlenen artışlar ise istatistiksel olarak anlamlı değildi. Osteokalsin düzeyleri açısından ise gruplar arasında anlamlı bir farklılık saptanmadı. Sonuç: Kor dekompresyon ve K vitamini tedavilerinin erken evre avasküler nekrozda histopatolojik açıdan anlamlı düzeyde olumlu etkiler sağladığı belirlenmiştir. Her iki tedavi de biyokimyasal parametreler üzerinde olumlu yönde etkiler oluşturmakla birlikte, bu etkiler tek başına uygulandıklarında istatistiksel anlamlılık göstermemiştir. Buna karşılık, biyokimyasal açıdan anlamlı düzeyde olumlu etkiler yalnızca her iki tedavinin birlikte uygulandığı grupta saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Objectives: Following the COVID-19 pandemic, the incidence of femoral head avascular necrosis (AVN) has increased substantially, largely attributed to the extensive use of corticosteroids. In a considerable proportion of affected patients, disease progression culminates in femoral head collapse and secondary osteoarthritis. At this advanced stage, therapeutic options are limited, clinical outcomes are suboptimal, and the economic burden is markedly elevated. Consequently, early diagnosis and timely intervention are of paramount importance in altering the natural course of the disease. The present study was designed to evaluate, in a comparative manner, the efficacy of core decompression and vitamin K therapy when applied during the early stages of AVN—an approach that may prevent disease progression, reduce treatment complexity for both patients and clinicians, and mitigate the associated healthcare costs. Materials and methods: This experimental study was conducted between March 3, 2025, and April 24, 2025, at the Acıbadem Mehmet Ali Aydınlar University Experimental Animal Research Center laboratory. A priori power analysis and review of the relevant literature indicated that 32 Sprague-Dawley rats would be sufficient for the study. The animals were randomly assigned into four groups, with eight rats in each group. All groups received corticosteroid injections three times per week for three consecutive weeks in order to induce femoral head osteonecrosis. Following this induction phase: one group received vitamin K2 (menaquinone) therapy daily for four weeks, another group underwent core decompression only, a third group served as the control group, the final group received a combination of both vitamin K2 therapy and core decompression. At the end of the seventh week, intracardiac blood samples were collected from all animals, after which they were sacrificed. Harvested specimens were subjected to histopathological and biochemical evaluations. Results: Our findings indicate that core decompression and vitamin K therapy provide statistically significant histopathological benefits in the management of early-stage avascular necrosis (AVN) of the hip. While both interventions were associated with favorable biochemical changes, these effects did not reach statistical significance when administered individually. In contrast, a statistically significant improvement in biochemical parameters was demonstrated only when the two modalities were applied in combination. Conclusion: Core decompression demonstrates beneficial effects in early-stage avascular necrosis both histopathologically and biochemically. Although vitamin K therapy exerts statistically significant histopathological improvements in early-stage avascular necrosis, its biochemical effects do not reach statistical significance.