Kültürel miras bağlamında İstanbul Karaköy Kemankeş Caddesi'nin işlevsel dönüşümü: Mimari bir analiz (1904-2024)
Functional transformation of Kemankeş Street in Karaköy, Istanbul in the context cultural heritage: An architectural analysis (1904-2024)
  1. Tez No: 953210
  2. Yazar: HİLAL KAVCI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SONER ŞAHİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Kent-mimarlık ilişkisi, kültürel miras, yeniden işlevlendirme, Karaköy, Kemankeş Caddesi, Architecture–urban relationship, cultural heritage, adaptive reuse, Karaköy, Kemankeş Street
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İSTANBUL NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Mimari Tasarım Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 362
Özet
İstanbul'un en eski yerleşimlerinden biri olan Karaköy, tarih boyunca geçirdiği sosyo-ekonomik ve fiziksel dönüşümlerle dikkat çeken bir semttir. Bu dönüşümler yalnızca bölgenin toplumsal yapısını değil, aynı zamanda mimari karakterini de derinden etkilemiştir. Semtin ana arterlerinden biri olan Kemankeş Caddesi, geçmişten günümüze birçok kültürel miras yapısına ev sahipliği yaparak bu dönüşüm sürecinin önemli bir tanığı olmuştur. Günümüzde bu yapılar, kentsel yaşamın dinamikleriyle bütünleşerek farklı işlevlerle yeniden kullanılmakta ve kent içinde yeni roller üstlenmektedir. Tarihi yapılar, bir kentin belleğini ve kimliğini yansıtan temel bileşenler arasında yer alır. Ancak zamanla değişen yaşam koşulları ve kentleşme baskısı, bu yapıların atıl kalmasına, tahrip olmasına ya da yok olmasına neden olabilmektedir. Bu bağlamda, mimari değer taşıyan tarihi yapıların korunarak yaşatılmasını sağlayan en etkili yöntemlerden biri, yeniden işlevlendirmedir. Yeniden işlevlendirme; yapının özgün mimari niteliklerine ve mekânsal bütünlüğüne saygı göstererek, ona güncel ihtiyaçlara uygun yeni bir işlev kazandırılması sürecidir. Böylece yapı hem korunmuş olur hem de kent yaşamına aktif biçimde katılarak sürdürülebilirlik kazanır. Bu tez çalışması, kültürel miras niteliğindeki Karaköy Kemankeş Caddesi'nde yer alan yapıları yeniden işlevlendirme bağlamında inceleyerek, bu yapıların geçirdiği mimari ve işlevsel dönüşümleri analiz etmeyi amaçlamaktadır. Araştırma kapsamında, söz konusu dönüşümlerin hem fiziksel koruma açısından hem de işlevsel süreklilik açısından nasıl bir etki yarattığı değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Karaköy, one of the oldest settlements in Istanbul, has undergone significant socio-economic and physical transformations throughout history. These transformations have profoundly influenced not only the social structure of the area but also its architectural character. As one of the main arteries of the district, Kemankeş Street has witnessed these changes over time and has become home to numerous cultural heritage buildings. Today, these structures are reintegrated into the urban fabric with new functions, assuming renewed roles within the city. Historical buildings are among the key elements that reflect a city's memory and identity. However, changing living conditions and the pressures of urbanization often lead to the abandonment, deterioration, or even destruction of such structures. In this context, one of the most effective strategies for preserving historically and architecturally valuable buildings is adaptive reuse. Adaptive reuse refers to the process of assigning a new, contemporary function to a building while respecting its original architectural features and spatial integrity. This approach ensures the preservation of the structure while enabling its active participation in urban life, thus promoting sustainability. This thesis aims to analyze the architectural and functional transformations of buildings located along Kemankeş Street in Karaköy through the lens of adaptive reuse cultural and heritage. The study evaluates how these transformations have contributed both to the physical conservation of the buildings and to their functional continuity within the urban context.