Ahmet Yesevi öğretisinde varoluşçu kavramlar ve manevi başa çıkma
The existential concepts and spiritual coping in the teachings of Ahmet Yesevi
- Tez No: 953267
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖZNUR ÖZDOĞAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Din, Psikoloji, Religion, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Varoluşçuluk, Maneviyat, Kendini Bilme, Ahmet Yesevi, Hikmet, Dîvân-ı Hikmet, Bilgelik, Varoluşçu Psikoloji, Anlam, Özgürlük, Yabancılaşma, Ölüm, Manevi Başa çıkma, Existentialism, Spirituality, Self-Knowledge, Ahmet Yesevi, Dîvân-ı Hikmet, Wisdom, Existential Psychology, Meaning, Freedom, Alienation, Death, Spiritual Coping
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Din Psikolojisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 221
Özet
İnsanın kendini bilme ve aşkın yanını deneyimleme çabası, maneviyatı ilgilendirdiği kadar varoluşsal bir süreci de ifade etmektedir. Kendini bilmek isteyen insanın varoluş sürecinde“anlam arayışı”,“yabancılaşma”,“özgürlük”ve“ölüm”gibi nihai kaygılarla yüz yüze gelmesi ve bu kaygılarla başa çıkma çabası sözkonusudur. İnsanın kendine yaptığı yolculukta bütüncül olarak ele alınması, onun içinde bulunduğu kültür, tarih, düşünce yapısı ve bu yapının içinden açılan dil önemli ve belirleyicidir. 11.yydan bugüne, Türkistan'dan Anadolu'ya ve Balkanlara kadar çok geniş bir coğrafyaya tesir eden Ahmet Yesevi, kendinden önceki bilgeliklerin içinden geçerek gelen, zamana ve mekâna bağlı olmaksızın muhatabına hitap eden bir öğretiye ve bilgeliğe sahip bir şahsiyettir. Bu mirasının kaygılarıyla başa çıkmaya çalışanlara ve gelecek kuşaklara aktarılması önem taşımaktadır. Bu çalışma, insanın varoluş sürecindeki kaygılarıyla başa çıkmasında, Ahmet Yesevi öğretisinin katkısını konu edinmektedir. Çalışmada, varoluşçu felsefenin psikoloji bilimine etkileri ile varoluşçu ve düşünür psikologların görüşlerine yer verilmiştir. Ahmet Yesevi, onun öğretisi ve onun Divan-ı Hikmet adlı eseri, manevi başa çıkma boyutuyla varoluşçu kavramlar üzerinden incelenmiştir. Araştırma, nitel araştırma yöntemlerinden olan Tümdengelimsel Tematik Analiz ve Literatür Tarama yöntemleri kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Bu çalışma, insanın kendini bilme ve varoluşunu anlamlandırma sürecinde varoluşçu ve manevi yaklaşımların bütünleştirilmesinin önemini yeni bir bakış açısıyla ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
The human endeavor to know oneself and experience transcendence form of expression is both a spiritual and existential process. A person who wants to know oneself is faced with ultimate concerns such as“the search for meaning”,“alienation”,“freedom”, and“death”in the process of a person's existence has to strive to cope with these concerns. To approach the human journey holistically, elements such as culture,history, thought systems, and the language that emerges from these structures play an important and decisive role. Since the 11th century, Ahmet Yesevi has influenced a vast geography extending from Turkestan to Anatolia and to the Balkans. He possesses a wisdom and teaching that transcends time and space. Addressing his audience beyond historical constraints, coming from the wisdom that came before it and synthesizing the knowledge of previous traditions. The transmission of this legacy to those grappling with existential concerns and to future generations has great significance. This study explores the contribution of Ahmet Yesevi's teachings in coping with existential anxieties. It includes the influence of existential philosophy on existential psychology and the views of existential philosophers and psychologists. Furthermore, teachings of Ahmet Yesevi and his work Dîvân-ı Hikmet, is examined through existential concepts in the context of spiritual coping mechanism. The research was carried out using“Deductive Thematic Analysis”and“Literature Review”methods which are qualitative research methods. It reveals the importance of integrating existential and spiritual approaches in the process of knowing oneself from a new perspective.