Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Adli Tıp Anabilim Dalına başvuran periferik sinir yaralanmalı olguların adli tıbbi incelenmesi
Forensic medical examination of cases with peripheral nerve injury applied to the Dicle University Faculty of Medicine Department of Forensic Medicine
  1. Tez No: 953278
  2. Yazar: ŞEYHMUS MERTER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. CEM UYSAL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Adli Tıp, Forensic Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Adli Tıp, Periferik Sinir, Adli Rapor, Elektromyografi, Yaralanma, Forensic Medicine, Peripheral Nerve, Medicolegal Report, Electromyography, İnjury
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dicle Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Adli Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 66
Özet
Bu araştırmada Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Adli Tıp Anabilim Dalına başvuran travma sonucu meydana gelen periferik sinir yaralanmalı kişiler hakkında düzenlenmiş olan adli raporların incelenip adli tıbbi yönlerinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Çalışmamızda 1 Ocak 2016-30 Haziran 2024 tarihleri arasındaki yedi buçuk yıllık zaman diliminde Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Adli Tıp Anabilim Dalında düzenlenmiş olan 10921 adet adli rapor retrospektif olarak incelenmiştir. Bu raporlar içerisinde travma sonucu periferik sinir yaralanması geçirmiş olup adli rapor istemi ile anabilim dalımızda muayenesi yapılan ve hakkında adli rapor düzenlenmiş 81 olgu çalışmaya dahil edilmiştir. Çalışmaya travmatik periferik yaralanmalı 81 vaka dahil edilmiştir. Olguların 74 (%91,4)'ü erkek 7(%8,6)'sini kadınlar oluşturmaktadır. Yaralanma en sık %32,1 ile 30-40 yaş aralığında olmuştur. Raporların talep edildiği makamlara bakıldığında %42 ile en sık cumhuriyet başsavcılıkları tarafından istenmiştir. Yaralanmanın orijinine bakıldığında %42 ile en sık ateşli silah yaralanmaları gelir. Olguların %54,3'ünde hayatı tehlikeye sokacak şekilde eşlik eden bir yaralanma meydana gelmiştir. Periferik sinir yaralanmasına %23,5 ile en sık eşlik eden hayati tehlike nedenini büyük damar yaralanması oluşturur. Olguların %58'ine kemik kırığı eşlik etmektedir. En sık yaralanma ilkbahar mevsiminde meydana gelmiştir. Olay sonrası yapılan işlemlere bakıldığında; sinir onarımı vakaların %80,2'sinde yapılmamıştır. Adli rapor düzenlenirken en sık konsültasyon istenen bölümler FTR ve nörolojidir. Olguların %72,8 inde tek sinir yaralanması meydana gelmiştir. Yapılan EMG sonucunda meydana gelen sinir yaralanmaları ayrı ayrı değerlendirildiğinde %42,5'inde sinirin ağır derecede etkilendiği, %91,2'sinde his kaybı oluştuğu, %63,7'inde motor kayıp olduğu saptanmıştır. Yapılan EMG sonucunda en sık sırasıyla ulnar, median ve peroneal sinirin etkilendiği görülmüştür. Olguların ceza kanunu açısından yapılan duyu-organ değerlendirilmesinde %48,1'inde sürekli zayıflama %17,3'ünde yitirilme saptanmıştır. Periferik sinir yaralanmaları, travma sonucu acil servis başvurularında önemli bir yer tutmaktadır. Sinir yaralanmalarının büyük çoğunluğuna hayati tehlikeye neden olan durumlar eşlik ettiğinden dolayı rapor düzenlenirken bu hususa dikkat edilmesi gerekmektedir. Sinir iyileşmesi için 18 aylık bekleme süresi önerildiğinden dolayı duyu-organ değerlendirmesi yapılırken bu süre geçtikten sonra rapor düzenlenmelidir. Duyu-organ değerlendirilmesi yapılırken, anamnezin ve fizik muayenesinin iyi yapılması gerektiği, gerekli bölümlerden konsültasyon istemleri ve EMG testlerinin yapılması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
This study aimed to examine the forensic reports of individuals with peripheral nerve injuries resulting from trauma who were evaluated by the Department of Forensic Medicine at Dicle University Faculty of Medicine, and to assess these cases from a medicolegal perspective. A total of 10,921 forensic reports issued by the Department of Forensic Medicine at Dicle University Faculty of Medicine between January 1, 2016 and June 30, 2024 were retrospectively analyzed. Among these, 81 cases involving traumatic peripheral nerve injury and referred for forensic evaluation were included in the study. Of the 81 cases, 74 (91.4%) were male and 7 (8.6%) were female. The most common age range was 30–40 years, accounting for 32.1% of the cases. The majority of forensic report requests (42%) originated from public prosecutor's offices. Gunshot wounds were the most common cause of injury, also at 42%. In 54.3% of the cases, an additional life-threatening injury was present, the most frequent being major vascular injury (23.5%). Bone fractures were observed in 58% of the cases. Most injuries occurred during the spring season. Post traumatic surgical evaluation showed that no nerve repair had been performed in 80.2% of the cases. The most frequently consulted specialties during the forensic assessment were Physical Therapy and Rehabilitation (PTR) and Neurology. Single nerve injuries were identified in 72.8% of the cases. When nerve injuries were separately evaluated based on EMG findings, severe nerve damage was observed in 42.5% of cases, sensory loss in 91.2%, and motor loss in 63.7%. The most commonly affected nerves were the ulnar, median, and peroneal nerves. According to the sensory impairment evaluations conducted in line with the Penal Code, 48.1% of cases showed permanent weakening, while 17.3% demonstrated permanent loss of function. Peripheral nerve injuries are a significant component of trauma-related emergency admissions. Since many of these injuries are accompanied by life-threatening conditions, special attention must be given during forensic reporting. Considering that a recovery period of up to 18 months is recommended for peripheral nerve healing, sensory evaluations should ideally be conducted after this period. A thorough patient history, detailed physical examination, consultations with relevant specialties, and EMG testing are essential for an accurate medicolegal assessment.