Pediatrik onkoloji hastalarında iskemi modifiye albümin düzeyinin, antrasiklin kaynaklı miyokard hasarının değerlendirilmesindeki klinik önemi
Ischemia-modified albumin levels in pediatric oncology patients: Clinical significance in the assessment of anthracycline-induced myocardial injury
  1. Tez No: 953400
  2. Yazar: SERRA ELİBOL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CANAN AYABAKAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Pediatric oncology, Ischemia-Modified Albumin (IMA), Anthracycline-induced cardiotoxicity, Acute leukemia
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Acıbadem Mehmet Ali Aydınlar Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
Pediatrik Onkoloji Hastalarında İskemi Modifiye Albümin Düzeyinin, Antrasiklin Kaynaklı Miyokard Hasarının Değerlendirilmesindeki Klinik Önemi Amaç; bu çalışmanın amacı, akut miyeloid lösemi (AML) ve akut lenfoblastik lösemi (ALL) tedavisi alan pediatrik hastalarda antrasikline bağlı kardiyotoksitenin değerlendirilmesinde iskemi modifiye albümin düzeyinin tanısal ve prognostik önemini, antrasiklin dozu ve kardiyotoksisite için bilinen diğer belirteçler ile iskemi modifiye albümin düzeyinin ilişkisini araştırmaktır. Materyal ve Metot; Çalışmaya Acıbadem Üniversitesi Tıbbi Araştırma Etik Kurulu'ndan 12.05.2023 tarihinde 2023-08/293 karar numarası ile tıbbi etik kurul izni alındıktan sonra başlanmıştır. Prospektif tanımlayıcı bir çalışmadır. Bulgular; Çalışmada 22 hasta değerlendirilmiştir. Hastaların Hastaların %45'i (n=10) kız, %55'i (n=12) erkektir. Hastaların yaş ortalaması 5,27 ± 3,35 yıl saptanmıştır. Çalışmaya dahil edilen hastalar arasında B ALL en yaygın (%59,1) tanıdır ve en fazla (%68,2) yüksek risk grubunda hastalar yer almaktadır. Çalışmada İMA seviyelerinde KT sonrası anlamlı bir artış olduğu saptanmıştır (p=0,001). KT sonrası EKO bulgularından özellikle IVS dd, IVS dd indeksi, LV dd, LV dd indeksi, LV sd, LV sd indeksi ve RV EF Simpson parametrelerinde anlamlı değişiklikler gözlenmiştir (p0,05). İMA düzeyleri ile Total Antrasiklin Dozu arasında pozitif bir korelasyon bulunmuştur (kemoterapi öncesi r=0.348, p=0.008 ve kemoterapi sonrası r=0.349, p=0.008). Sonuçlar; çalışmamızın sonuçları, antrasiklin bazlı kemoterapi alan pediatrik hastalarda İMA düzeylerinin kardiyotoksisite değerlendirmesinde potansiyel bir biyobelirteç olarak kullanılabileceğini düşündürmektedir. Anahtar Kelimeler; Pediatrik onkoloji, İskemi Modifiye Albümin (İMA), Antrasiklin kaynaklı kardiyotoksisite, Akut Lösemi
Özet (Çeviri)
Ischemia-Modified Albumin Levels in Pediatric Oncology Patients: Clinical Significance in the Assessment of Anthracycline-Induced Myocardial Injury Aim: The aim of this study is to investigate the diagnostic and prognostic significance of ischemia-modified albumin (IMA) levels in evaluating anthracycline-induced cardiotoxicity in pediatric patients receiving treatment for acute myeloid leukemia (AML) and acute lymphoblastic leukemia (ALL). Additionally, the study aims to explore the relationship between ischemia-modified albumin levels, anthracycline dosage, and other known cardiotoxicity biomarkers. Materials and Methods: The study was initiated after obtaining approval from the Acıbadem University Medical Research Ethics Committee on 12.05.2023 with the decision number 2023-08/293. It is a prospective descriptive study. Results: A total of 22 patients were evaluated in the study. Of these, 45% (n=10) were female, and 55% (n=12) were male. The mean age of the patients was 5.27 ± 3.35 years. Among the included patients, B ALL was the most common diagnosis (59,1%), and the majority (68.2%) were classified in the high-risk group. A significant increase in IMA levels was observed after chemotherapy (p=0.001). In echocardiographic evaluations, significant changes were detected in IVS dd, IVS dd index, LV dd, LV dd index, LV sd, LV sd index, and RV EF Simpson parameters (p0.05). A positive correlation was found between IMA levels and total anthracycline dose (pre-chemotherapy r=0.348, p=0.008; post-chemotherapy r=0.349, p=0.008). Conclusion: The results of our study suggest that IMA levels may serve as a potential biomarker for assessing cardiotoxicity in pediatric patients receiving anthracycline-based chemotherapy.