Yoğun bakım ünitesinde kandidemi tanısında kullanılan klinik skorların değerlendirilmesi
Evaluation of clinical scores used in the diagnosis of candidemia in the intensive care unit
  1. Tez No: 953399
  2. Yazar: FATOUMA MOUSTAPHA HOUSSEIN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BİLGÜL METE
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji, Infectious Diseases and Clinical Microbiology
  6. Anahtar Kelimeler: Kandidemi, Yoğun Bakım Ünitesi, Cerrahpaşa Candida skoru, Candidemia, Intensive Care Unit, Cerrahpaşa Candida Score
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
  10. Enstitü: Cerrahpaşa Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 56
Özet
Amaçlar: Bu çalışmada yoğun bakımda (YBÜ) takip edilen kandidemi gelişen hastalarda 3 farklı klinik skorlamanın değerlendirilmesi amaçlandı. Bu 3 skorlama sistemi; Ostrosky-Zeichner prediktif kuralı, Nebraska Tıp Merkezi (NMC) ve Cerrahapaşa Candida skoru olarak belirlendi. YBÜ'de takip edilen hastalarda kandidemiyi en iyi öngören ve bu bağlamda erken tanı ve tedavi ile morbidite ve mortalite oranlarını azaltacak skorlamanın belirlenmesi hedeflendi. Gereç ve yöntem: Retrospektif olarak yürütülen bu vaka-kontrol temelli çalışmada Ocak 2021-Aralık 2023 tarihleri arasında hastanemiz YBÜ'de takip edilen kandidemi gelişen ve gelişmeyen hastalar 1:3 oranında eşleştirilerek çalışmaya dahil edildi. Nötropenik, hamile, transplantasyon yapılan, HIV ile enfekte hastalar ve 18 yaşından genç olgular çalışmaya dahil edilmedi. Hastaların demografik verileri ve kandidemi risk faktörleri kaydedildi. Tüm veriler değerlendirildikten sonra her hastaya Cerrahpaşa Candida, NMC ve Ostrosky-Zeichner risk skorları hesaplandı. Bulgular: Çalışmaya kandidemi grubunda 40 ve kontrol grubunda 119 olmak üzere toplamda 159 hasta dahil edildi. Kandidemi grubunun %60' ı kadın olup yaş ortalaması 68 idi. Kandidemi ve kontrol grubu cinsiyet ve yaş dağılımı açısından karşılaştırıldığında anlamlı düzeyde bir fark saptanmadı. Kandidemi grubunda izole edilen türlerin %27,5'i C. albicans, %25'i, C. glabrata ve %15'i C. tropicalis idi. Kandidemi gününde SVK varlığı, kandidemi gününde geniş antibiyoterapi, immünosüpresyon, intraabdominal enfeksiyon, ABY, ağır sepsis, kandida kolonizasyonu, Cerrahpaşa Candida skorunun ≥4 olması ve Ostrosky-Zeichner kuralına göre risk varlığı kandidemi grubunda kontrol grubuna göre anlamlı düzeyde daha yüksek oranda saptandı. Cerrahpaşa Candida skorunun, özgüllüğü %93,3, pozitif prediktif değeri %69,2, negatif prediktif değeri %83,5 ve doğruluk oranı %80,1 olup diğer skorlarla karşılaştırıldığında kandidemiyi anlamlı oranda daha yüksek düzeyde öngördürdüğü belirlendi. Sonuç: Cerrahpaşa Candida skoru, diğer skorlarla karşılaştırıldığında yüksek pozitif ve negatif prediktif değeri ve doğruluk oranıyla, ayrıca günlük hesaplanabilme özelliğiyle YBÜ hastalarında kandidemi riskini daha yüksek oranda ve dinamik olarak öngörebilir. Bu bağlamda erken tanı ve emprik tedavi ile kandidemi ile ilişkili morbidite ve mortalitenin azaltılabileceği öne çıkan önemli bir unsurdur.
Özet (Çeviri)
Aim: This study aimed to evaluate 3 different clinical scores in intensive care unit (ICU) patients with candidemia. These scoring systems were determined as the Ostrosky-Zeichner predictive rule, Nebraska Medical Center (NMC) and Cerrahpaşa Candida Score. The objective was to find the scoring that best predicts candidemia in ICU patients and to decrease morbidity and mortality rates by early diagnosis and treatment. Material and metod: In this retrospective case control study, ICU patients who developed and did not develop candidemia and were followed in our hospital between January 2021 and December 2023 were included by matching at a ratio of 1:3. Neutropenic, pregnant, transplanted, HIV (Human Immunodeficiency Virus) infected patients and cases younger than 18 years of age were not included in the study. The patients' demographic data and candidemia risk factors were examined. After all data was evaluated, the Cerrahpaşa Candida Score, NMC and Ostrosky-Zeichner risk scores were calculated for each patient. Results: A total of 159 patients were included to the study, with 40 in the candidemia group and 119 in the control group. Sixty percent of the candidemia group were women and the average age was 68 years. There was no significant difference in gender and age distribution between the candidemia and control groups. In the candidemia group, 27,5% of the isolated species were C. albicans, 25% were C.glabrata and 15% C.tropicalis. The presence of central vein catheter on the day of candidemia, extended antibiotic use on the day of candidemia, immunosuppression, intra-abdominal infection, acute renal injury, severe sepsis, candida colonisation, Cerrahpaşa Candida score ≥4 and risk existence according to the Ostrosky-Zeichner rule were found to be significantly higher in the candidemia group. The Cerrahpaşa Candida score had a specificity of 93,3%, positive predictive value of 69,2%, a negative predictive value of 83,5%, an accuracy rate of 80,1% and was found to predict candidemia at a significantly higher level compared to other scores. Conclusion : Cerrahpaşa Candida score has high positive and negative predictive value and an accuracy rate compare to the other scores. Furthermore, its daily calculation function enables it to dynamically predict the risk of candidemia in ICU patients. In this regard, early diagnosis and empirical treatment can reduce the morbidity and mortality related to candidemia.