5. sınıf öğrencilerinin 'yıkıcı doğa olayları' konusundaki durumluk merak ve durumluk kaygılarının incelenmesi
Investigation of 5th grade students' state curiosity and state anxiety on the subject of 'destructive natural events'
  1. Tez No: 953450
  2. Yazar: NURDAL SATICI NAMLI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EROL ASİLTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Merak, Kaygı, Fen Merakı, Fen Kaygısı, Durumluk Fen Merakı, Durumluk Fen Kaygısı, Curiosity, Anxiety, Science Curiosity, Science Anxiety, State Science Curiosity, State Science Anxiety
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fırat Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fen Bilgisi Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
ÖZ 5. Sınıf Öğrencilerinin“Yıkıcı Doğa Olayları”Konusundaki Durumluk Merak ve Durumluk Kaygılarının İncelenmesi Nurdal SATICI NAMLI Yüksek Lisans Tezi FIRAT ÜNİVERSİTESİ Eğitim Bilimleri Enstitüsü Matematik ve Fen bilgisi Eğitimi Anabilim Dalı Fen Bilgisi Eğitimi Bilim Dalı 2025, sayfa: xv +98 Bu tez çalışmasında, 5. Sınıf Fen Bilimleri dersinde işlenen 'Yıkıcı Doğa Olayları' konusunun öğrenci başarısı üzerindeki etkisi, öğrencilerin durumluk merak ve durumluk kaygı düzeyleri açısından incelenmiştir. Merak, bireylerin öğrenme süreçlerini etkileyen güçlü bir motivasyon kaynağı olarak bilinirken, kaygı ise öğrenmeyi zorlaştıran ve genellikle başarısızlıkla ilişkilendirilen bir duygudur. Fen bilimleri dersinde, özellikle 'Yıkıcı Doğa Olayları' gibi gerçek dünyayla yakından ilişkili konular, öğrencilerin hem merakını tetikleyebilir hem de kaygı düzeylerini artırabilir. Bu durum, öğrencilerin dersle ilgili algılarını, öğrenme motivasyonlarını ve nihayetinde akademik başarılarını etkileyebilmektedir. Araştırma kapsamında, öğrencilerin bu konudaki başarıları, onların ders içindeki merak ve kaygı düzeyleri ile ilişkilendirilmiştir. Bu ilişkilendirme araştırma boyunca başarı testi ve 'durumluk merak ve durumluk kaygı ölçeği' kullanılarak çeşitli analizler yapılmıştır. Yapılan analizler sonucunda merakın, öğrencilerin konuyu anlamalarına ve bilgiyi kalıcı hale getirmelerine katkı sağladığı; buna karşılık, yüksek kaygı düzeylerinin ise öğrencilerin öğrenme sürecini olumsuz etkileyerek başarılarını düşürdüğü gözlemlenmiştir. Bu bağlamda, araştırma, öğretmenlerin öğrenci merakını canlı tutacak ve kaygıyı azaltacak stratejiler geliştirmesinin önemine vurgu yapmaktadır. Sonuçlar, fen eğitimi alanında öğrenci başarısını artırmaya yönelik önerilere ışık tutmayı hedeflemektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Investigation of 5th Grade Students' State Curiosity and State Anxiety on the Subject of“Destructive Natural Events”Nurdal SATICI NAMLI Master's Thesis FIRAT UNIVERSITY Institute of Educational Sciences Mathematics and Science Education Department Science Education Department 2025, xv +98 In this thesis study, the effect of the subject of 'Destructive Natural Events', which is covered in the 5th Grade Science course, on student success was examined in terms of students' state curiosity and state anxiety levels. While curiosity is known as a strong source of motivation that affects individuals' learning processes, contribution is an emotion that makes learning difficult and is usually associated with failure. In science courses, especially subjects closely related to the real world, such as 'Destructive Natural Events', can both trigger students' curiosity and increase their anxiety levels. This situation can affect students' perceptions of the course, their learning motivation and ultimately their academic success. Within the scope of the research, students' achievement in this subject was correlated with their curiosity and anxiety levels within the course. Various analyses were conducted throughout the study using an achievement test and a state curiosity and anxiety scale. The analyses revealed that curiosity contributes to students' understanding of the subject and retention of knowledge, while high anxiety levels negatively impact students' learning and reduce their achievement. In this context, the research emphasizes the importance of teachers developing strategies to maintain students' curiosity and reduce anxiety. The results aim to shed light on recommendations for improving student achievement in science education.