Edirne ilinde çalışan aile hekimlerinin ve aile hekimliği asistanlarının tıbbi uygulama hataları (malpraktis) hakkında bilgi düzeyleri, tutum ve davranışları
Knowledge levels, attitudes and behaviors of family physicians and family medicine residents practicing in Edirne province regarding malpractice
  1. Tez No: 953516
  2. Yazar: İNCİ KILIÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SERDAR ÖZTORA
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: malpraktis, bilgi, Aile Hekimliği, malpractice, knowledge, Family Practice
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Aile Hekimliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
Bu çalışma, Edirne ilinde görev yapan aile hekimleri ve aile hekimliği asistanlarının malpraktis konusundaki bilgi düzeylerini, tutum ve davranışlarını değerlendirmeyi amaçlamaktadır. Çalışma kapsamında gönüllü 195 aile hekimi ile yüz yüze görüşme yöntemi kullanılarak veri toplanmıştır. Veriler, 35 sorudan oluşan bir anket aracılığıyla elde edilmiştir. Bu anket, katılımcıların sosyodemografik özelliklerinin yanı sıra, malpraktis konusundaki bilgi düzeylerini ölçmeye yönelik hazırlanmıştır. Katılımcıların %51,8'i erkek, %48,2'i kadın olup yaş ortancası 28 olarak belirlenmiştir. 30 yaş ve üzeri olan, erkek ve meslekte 5 yıl ve üzeri deneyime sahip olan hekimlerin malpraktis bilgi puanlarının istatistiksel olarak anlamlı düzeyde daha yüksek olduğu görülmüştür. Aile hekimi asistanlarının yaş ortalaması daha düşük ve malpraktis konusundaki bilgi düzeyi pratisyenlere göre daha az saptanmıştır. Katılımcıların ortalama bilgi puanı 7,77 (±2,23), ortancası ise 8 (2–14 arası) olarak bulunmuştur. Mesleki görev tanımına hâkim olduğunu düşünen hekimlerin bilgi puanları, hâkim olmadığını belirtenlere göre daha yüksektir. Ayrıca halen tıbbi sorumluluk sigortası yaptırmış olan hekimlerin bilgi düzeyi, daha önce sigortası olup şu anda olmayanlara kıyasla anlamlı biçimde yüksektir. Öte yandan, malpraktis davalarının hekim performansına etkisi ve dava riski ile sigorta yaptırma durumu arasında anlamlı bir ilişki bulunamamıştır. Katılımcıların önemli bir kısmı malpraktisle ilgili yasal düzenlemeler hakkında yeterli bilgiye sahip değildir. Tıp eğitimi ve medya başlıca bilgi kaynakları olarak öne çıkarken, bilimsel kaynaklardan yeterince faydalanılmadığı görülmüştür. Sonuç olarak, malpraktisle ilgili bilgi eksikliklerinin ve yasal farkındalık yetersizliklerinin giderilmesi amacıyla tıp eğitiminde daha kapsamlı bir yaklaşımın benimsenmesi gerektiği, sigorta kapsamı ve işleyişi hakkında hekimlerin bilinçlendirilmesinin önemli olduğu, ayrıca hekimlerin malpraktis kaynaklı psikolojik yükle başa çıkabilmeleri için psikososyal destek mekanizmalarının güçlendirilmesi gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
This study aims to assess the level of knowledge, attitudes, and practices related to medical malpractice among family physicians and family medicine residents practicing in Edirne province. The study collected data from 195 volunteer family physicians using the face-to-face interview method. Data were collected using a questionnaire consisting of 35 questions. This questionnaire was designed to determine the socio-demographic characteristics of the participants as well as to measure their level of knowledge about malpractice. 51.7% of the participants were male and 48.2% were female, with a mean age of 28 years. As a result of the analyses, malpractice knowledge scores were found to be statistically significantly higher among physicians aged 30 years and older, males, and physicians with 5 or more years of experience. The average age of family medicine residents is lower, and their level of knowledge about malpractice was found to be lower compared to general practitioners. The mean knowledge score of the participants was 7.77 (±2.23) and the median was 8 (range 2-14). The knowledge scores of physicians who believed they were familiar with the job description were higher than those who believed they were not familiar. In addition, physicians who currently have malpractice insurance have significantly higher knowledge scores than physicians who previously had malpractice insurance but do not currently have malpractice insurance. On the other hand, no significant relationship was found between the effect of malpractice lawsuits on physician performance and litigation risk and insurance status. A significant proportion of participants did not have sufficient knowledge of malpractice laws. While medical education and the media were identified as the most important sources of information, it was observed that scientific sources were underutilized. In conclusion, a more comprehensive approach to medical education is needed to overcome the lack of knowledge and legal awareness about malpractice. It is important to raise physicians' awareness of insurance coverage and how it works. Additionally, psychosocial support mechanisms should be strengthened to help physicians cope with the psychological burden of malpractice.