Yeraltı suyunun iyonsuzlaştırılmasında kullanılan ters osmoz membranın otopsisi
Autopsy of reverse osmosis membrane used for groundwater deionization
  1. Tez No: 953523
  2. Yazar: MESUDE ELİF BİLGİLİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EBRU KOCA AKKAYA, PROF. DR. MAHİR İNCE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Ters osmoz membran, membran kirlenmesi, membran otopsisi, yeraltı suyu, Reverse osmosis membran, membran contamination, membran autopsy, groundwater
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
Bu çalışmada, yeraltı suyunda kullanılan ters osmoz membranların kirlenme mekanizmaları araştırılarak, bu membranlarda otopsi çalışması yapılmıştır. Ters osmoz membranlar membran çeşitleri arasında en yüksek ayırma kapasitesine sahip membran çeşidi olup en küçük gözenek boyutuna sahiptirler. Bu membranlar organik bileşenleri, tuzları, mikroorganizmaları ve ağır metalleri tutarak suyun arıtılmasına yardımcı olmaktadırlar. Ters osmoz membranlar deniz suyu arıtımı, içme suyu arıtımı, endüstriyel atıksuların arıtımı gibi birçok alanda kullanılabilmekte ve faydalı ömrü bittiğinde kullanım dışı kalmaktadırlar. Bu çalışmada yeraltı suyu arıtımında kullanılan ters osmoz membranındaki etkin kirlenme nedenlerinin membran otopsisi yapılarak belirlenmesi amaçlanmıştır. Membran otopsisi kirlenmenin oluşum sebebini ve yeraltı suyunun bileşiminin anlaşılmasına yardımcı olabilmektedir. Bunun amaçla FTIR, SEM, XRD, XRF, Fujiwara gibi analizler yapılmıştır. Analizler sonucunda inorganik kirlenmenin baskın olduğu ve bu bileşenler arasında kil, illit, albit gibi minerallerin bulunduğu gözlemlenmiştir. Fujiwara analizine göre de renk değişimi gözlemlenmediğinden oksidatif hasarın olmadığı sonucuna varılmıştır. Kirlenmenin, yeraltı suyunun çevredeki doğal etkileşimlerden kaynaklı olduğu görülmüştür. Ters ozmos sistemlerinin tasarımında suyun birleşimi ve özellikleri göz ardı edilmemelidir. Kullanılan membranın ömrünü uzatabilmek, performansını koruyabilmek ve işletme maliyetlerini azaltabilmek amacıyla ön arıtma yapılması veya membran yıkama işleminin uygulanması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, the fouling mechanisms of reverse osmosis membranes used in groundwater were investigated and an autopsy study was conducted on these membranes. Reverse osmosis membranes have the highest separation capacity among membrane types and have the smallest pore size. These membranes help purify water by retaining organic components, salts, microorganisms and heavy metals. Reverse osmosis membranes can be used in many areas such as seawater treatment, drinking water treatment and industrial wastewater treatment and are out of use when their useful life ends. In this study, it was aimed to determine the effective causes of fouling in reverse osmosis membranes used in groundwater treatment by performing a membrane autopsy. Membrane autopsy can help understand the cause of fouling and the composition of groundwater. For this purpose, analyzes such as FTIR, SEM, XRD, XRF, Fujiwara were performed. As a result of the analyzes, it was observed that inorganic contamination was dominant and that these components included minerals such as clay, illite and albite. According to Fujiwara analysis, since no color change was observed, it was concluded that there was no oxidative damage. It was observed that the contamination was caused by natural interactions of groundwater with the environment. The composition and properties of water should not be ignored in the design of reverse osmosis systems. In order to extend the life of the membrane used, maintain its performance and reduce operating costs, it is recommended to perform pretreatment or membrane washing.