Tirotoksikoz nedeniyle radyoaktif iyot tedavisi alan hastaların klinik özelliklerinin tedavi yanıtına etkisi: Retrospektif tek merkezli çalışma
The effect of clinical characteristics of patients receiving radioactive iodine therapy due to thyrotoxicosis on their responses to treatment: A retrospective single center study
  1. Tez No: 953561
  2. Yazar: GURUR USTA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜLHAN AKBABA
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları, Endocrinology and Metabolic Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Hipertiroidi, Radyoaktif İyot, Graves hastalığı, Toksik Multinodüler Guatr, Toksik Nodüler Guatr, Hyperthyroidism, Radioactive Iodine, Graves' Disease, Toxic Multinodular Goiter, Toxic Nodular Goiter
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Dahiliye Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 43
Özet
Amaç: Hipertiroidizm, toplumda özellikle kadınlarda daha sık görülen önemli bir sağlık sorunu olup, genel popülasyondaki sıklığı özellikle coğrafi bölgelere ve beslenme alışkanlıklarına göre değişkenlik göstermektedir. Hipertiroidizmin bilinen en sık nedeni Graves hastalığıdır. Çalışmamızda Radyoaktif İyot (RAİ) Tedavisini hipertiroidi yönetimindeki etkinliğini ve tedavi protokolümüzün başarısını etkileyen faktörleri değerlendirmeyi amaçladık. Gereç ve Yöntem:2012-2024 tarihleri arasında Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Bilim Dalı'nda hipertiroidi tanısı ile RAI tedavisi endikasyonu konan, RAI tedavisi sonrası en az 12 ay takip edilen 291 hasta retrospektif olarak değerlendirilmiştir. Çalışmada, hastaların demografik özellikleri, laboratuvar verileri ve görüntüleme sonuçları detaylı şekilde analiz edilmiştir. Bulgular: Çalışmaya toplam 291 birey dahil edilmiştir. Katılımcılar tanılarına göre gruplandırıldığında, Graves hastalığı tanılı bireyler %30,6 (n=89), toksik multinodüler guatr (TMNG)+toksik nodüler guatr (TA) grubu ise %69,4 (n=202) oranında yer almaktadır. Radyoaktif iyot tedavisi öncesinde anti-tiroid ilaç kullanımı ortalama 38,52±62,92 ay, tanı ile RAİ tedavisi arasındaki süre ise ortalama 42,67 ay ve medyan 12 ay idi. Katılımcılara uygulanan RAİ dozlarının 5 ile 20 mCi arasında değişmekte idi.Çalışmada, RAI tedavisinin zaman içerisindeki etkinliği incelendiğinde, tedavi başarısının giderek arttığı gözlemlenmiştir. Tedavinin 3. ayında başarı oranı %80,4 (n=234) olarak saptanırken, bu oran 6. ayda %86,9'a (n=253) yükselmiş, 12. ayda ise %94,2'ye (n=274) ulaşmıştır. Yaş, tanı yaşı, RAİ öncesi ilaç kullanım süresi, tanı ile RAİ arasındaki süre, uygulanan doz, tanı anındaki sT3, sT4 ve TSH düzeyleri açısından başarılı ve başarısız gruplar arasında anlamlı bir fark saptanmamıştır (p>0.05). Radyoaktif iyot uptake değeri ve total tiroid volümü, başarılı grupta başarısız gruptan anlamlı olarak daha düşük bulunmuştur (p=0.02). Sonuç: Çalışmamız RAİ tedavisinin güvenli, etkili ve öngörülebilir sonuçları olan bir tedavi modalitesi olduğunu bir kez daha teyit etmektedir. RAİ tedavisi hem Graves hastalığı hem de toksik nodüler guatr için son derece etkili bir kalıcı tedavi yöntemidir. Tek bir RAİ dozu ile bir yıl içerisinde hastaların büyük çoğunluğunda (>%90) hipertiroidi düzeltilebilmektedir.Çalışmamızda RAİ tedavisinin başarısını olumsuz etkileyen başlıca faktörler büyük tiroid hacmi ve yüksek RAIU düzeyi olarak saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Objective: Hyperthyroidism is a significant public health concern, particularly prevalent among women, with its incidence varying across geographic regions and dietary patterns. The most common known cause of hyperthyroidism is Graves' disease. In this study, we aimed to evaluate the effectiveness of radioactive iodine (RAI) therapy in the management of hyperthyroidism and to identify factors influencing the success of our treatment protocol. Materials and Methods: A total of 291 patients who were diagnosed with hyperthyroidism and received RAI therapy between 2012 and 2024 at the Department of Endocrinology and Metabolic Diseases, Muğla Sıtkı Koçman University Training and Research Hospital, and who were followed up for at least 12 months post-treatment, were retrospectively analyzed. Demographic characteristics, laboratory data, and imaging results of the patients were comprehensively reviewed. Results: A total of 291 individuals were included in the study. Based on diagnoses, 30.6% (n=89) of the participants had Graves' disease, while 69.4% (n=202) were classified under toxic multinodular goiter (TMNG) or toxic nodular goiter (TA). The mean duration of anti-thyroid drug use prior to RAI therapy was 38.52±62.92 months. The mean interval between diagnosis and RAI therapy was 42.67 months, with a median of 12 months. The administered RAI doses ranged from 5 to 20 mCi. Analysis of the treatment's efficacy over time revealed a progressive increase in therapeutic success: the success rate was 80.4% (n=234) at 3 months, 86.9% (n=253) at 6 months, and 94.2% (n=274) at 12 months. No statistically significant differences were observed between successful and unsuccessful treatment groups in terms of age, age at diagnosis, duration of anti-thyroid drug use before RAI, interval between diagnosis and RAI, administered dose, or baseline sT3, sT4, and TSH levels (p>0.05). However, radioactive iodine uptake (RAIU) values and total thyroid volume were significantly lower in the successful group compared to the unsuccessful group (p=0.02). Conclusion: Our findings reaffirm that RAI therapy is a safe, effective, and predictable treatment modality. RAI offers a highly successful and definitive treatment for both Graves' disease and toxic nodular goiter. A single dose of RAI can effectively resolve hyperthyroidism in the majority of patients (>90%) within one year. The most significant factors negatively affecting treatment success in our cohort were large thyroid volume and high RAIU levels.