Doğum ağrısı, tutarlılık duygusu ve postpartum depresyon arasındaki ilişkinin incelenmesi
Examining the relationship between labor pain, sense of coherence, and postpartum depression
- Tez No: 953560
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BURCU AVCIBAY VURGEÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ebelik, Midwifery
- Anahtar Kelimeler: Ağrı, depresyon, doğum, tutarlılık duygusu, Pain, depression, childbirth, sense of coherence
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ebelik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Ebelik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
Doğum Ağrısı, Tutarlılık Duygusu ve Postpartum Depresyon Arasındaki İlişkinin İncelenmesi Doğum ağrısı doğumun ilelemesi için serviksin dilate olması ve kontraksiyonlar nedeniyle hissedilen ağrı türüdür. Tutarlılık duygusu kişinin stresle başa çıkabilmesini, hastalanmamasını veya hastalık durumunda daha hızlı iyileşebilmesini sağlayan ana faktördür. Postpartum depresyon doğum sonrası dönemde bir yıl içinde herhangi bir zamanda görülebilen depresyon türüdür. Doğum ağrısı, tutarlılık duygusu ve postpartum depresyon gibi unsurlar, bir kişinin yaşam kalitesini ve genel sağlığını etkileyen önemli faktörlerdir. Araştırma doğum ağrısı, tutarlılık duygusu ve postpartum depresyon arasındaki ilişkinin belirlenmesi amacıyla planlanmıştır. Çalışma, Temmuz 2023-Ocak 2024 tarihleri arasında 366 kadın ile Kahramanmaraş Necip Fazıl Şehir Hastanesi Kadın Doğum Ek Hizmet Binası'nda yürütülmüştür. Veriler“Kişisel Bilgi Formu”,“Doğum Eyleminde Ağrı İfadesi Derecelendirme Ölçeği”,“Visual Analog Skala”,“Revize Edilmiş Duygusal Tutarlılık Ölçeği”ve“Edinburgh Doğum Sonu Depresyon Ölçeği”aracılığıyla doğum öncesi doğumhanede, doğum sonu 1, 3 ve 6. aylarda katılımcıların hastane ziyeretleri sırasında toplanmıştır. Toplanan veriler, SPSS 22.0 programı ile analiz edilmiştir. Verilerin analizinde tanımlayıcı istatistiksel ölçütlerden olan sayılar, yüzdelikler, ortalama ve standart sapmalar kullanılmıştır. Katılımcıların yaş ortalaması 24.24±3.52, evlilik yıl ortalaması 2.18±1.49'dur. Katılımcılar Doğum Eyleminde Ağrı İfadesi Derecelendirme Ölçeği' nden 8.06±2.87, Revize Edilmiş Duygusal Tutarlılık Ölçeği' nden 41.06±6.37 puan almıştır. Katılımcılar Edinburgh Doğum Sonu Depresyon Ölçeği' nden 1, 3, ve 6. aylarda sırası ile 11.67±4.41, 8.92±3.19, 5.64±2.51 puan almıştır. Yapılan çoklu regresyon analizlerine göre doğum ağrısı arttıkça postpartum depreyon 1 ve 3.ay puanlarının arttıdığı, tutarlılık duygusu azaldıkça postpartum depresyon 1. ay puanlarının arttığı belirlenmiştir. Çalışma sonucunda katılımcıların önemli bir bölümünün orta düzeyde doğum ağrısı yaşadığı, artmış doğum ağrısı düzeyinin postpartum depresyonla ilişkili olduğu, tutarlılık duygusu düşük olan kadınların da postpartum depresyon açısından risk altında olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Examining the Relationship Between Labor Pain, Sense of Coherence, and Postpartum Depression Labor pain is the type of pain experienced due to cervical dilation and contractions necessary for the progression of childbirth. The sense of coherence is a crucial factor that helps individuals manage stress, avoid illness, or recover more quickly if they become ill. Postpartum depression is a type of depression that can occur at any time within a year after childbirth. Factors such as labor pain, sense of coherence, and postpartum depression are significant elements affecting a person's quality of life and overall health. This study was designed to determine the relationship between labor pain, sense of coherence, and postpartum depression. The study was conducted with 366 women at the Obstetrics Department of Kahramanmaraş Necip Fazıl City Hospital from July 2023 to January 2024. Data were collected by means of“Personal Information Form”,“Pain Expression in Labor Rating Scale”,“Visual Analog Scale”,“Revised Emotional Coherence Scale”and“Edinburgh Postpartum Depression Scale”in the delivery room before delivery and during the hospital visits of the participants at 1, 3 and 6 months after delivery. The collected data were analyzed using SPSS 22.0. Descriptive statistical measures, including frequencies, percentages, means, and standard deviations, were employed in the analysis. The average age of the participants was 24,24 ± 3,52 years, and the average duration of marriage was 2,18 ± 1,49 years. Participants scored 8,06 ± 2,87 on the Labor Pain Expression Rating Scale and 41,06 ± 6,37 on the Revised Sense of Coherence Scale. The participants scored 11.67±4.41, 8.92±3.19, 5.64±2.51 on the Edinburgh Postpartum Depression Scale at months 1, 3, and 6, respectively. According to multiple regression analyses, it was determined that as labor pain increased, postpartum depression 1st and 3rd month scores increased, and as the sense of coherence decreased, postpartum depression 1st month scores increased. As a result of the study, it was determined that a significant portion of the participants experienced moderate labor pain, increased labor pain level was associated with postpartum depression, and women with a low sense of coherence were also at risk for postpartum depression.