Hazır giyim mağazalarında mekan algısının kullanıcılar üzerindeki etkisi
The effect of space perception on users in ready-to-wear stores
  1. Tez No: 953606
  2. Yazar: BEYZANUR TÜFEKÇİ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUSTAFA KEMAL YURTTAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, İç Mimari ve Dekorasyon, Architecture, Interior Design and Decoration
  6. Anahtar Kelimeler: Mekan Algısı, Mağaza Tasarımı, Lüks Segment, Ekonomik Segment, Mağaza, Space Perception, Store Design, Luxury Segment, Economic Segment, Store
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Haliç Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İç Mimarlık Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İç Mimarlık Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 123
Özet
Bu araştırma, perakende sektöründe mağaza tasarım unsurlarının tüketicilerin mekân algısı üzerindeki etkilerini incelemeyi amaçlamaktadır. Araştırma kapsamında lüks segmentte yer alan Beymen ve ekonomik segmentte yer alan Colin's mağazaları karşılaştırmalı olarak değerlendirilmiştir. Araştırmada, mekânsal tasarımın unsurları olan renk, ışık, doku, malzeme ve çevresel bileşenlerin tüketici davranışlarına etkisi üzerine odaklanılmıştır. Veri toplama ve analiz süreçleri, nitel bir yaklaşımla gerçekleştirilmiş, mağaza iç ve dış mekân tasarımları detaylı bir şekilde incelenmiştir. Araştırmanın en önemli sonuçlarından biri, mekân tasarım unsurlarının marka algısını güçlendirmede kritik bir rol oynadığıdır. Lüks segmentte yer alan Beymen, dramatik ve estetik tasarım unsurlarıyla prestijli bir algı yaratırken, ekonomik segmentteki Colin's, işlevsellik ve erişilebilirlik odaklı bir tasarım anlayışı benimsemiştir. Araştırma, her iki segmentte de tasarım stratejilerinin hedef kitlelere uygun olarak optimize edilmesinin önemini vurgulamaktadır. Bu araştırma sonuçlarından hareketle lüks segment mağazalarının teatral ve estetik tasarım unsurlarını dijital teknolojilerle zenginleştirmesi, ekonomik segment mağazalarının ise işlevsel tasarımlarını tematik ve dekoratif dokunuşlarla destekleyerek tüketici deneyimini daha çekici hale getirmesi önerilmektedir. Araştırma, perakende sektöründe rekabet avantajı sağlamak için mekânsal algının optimize edilmesine yönelik stratejik bir çerçeve sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study aims to investigate the effects of retail store design elements on consumers' space perception. A comparative analysis was conducted between Beymen, representing the luxury segment, and Colin's, representing the economic segment. The study focused on spatial design elements such as color, lighting, texture, material, and environmental components and their effects on consumer behavior. Data collection and analysis processes were carried out using a qualitative approach, with detailed examinations of both the interior and exterior designs of the stores. One of the key findings of the study is that spatial design elements play a critical role in strengthening brand perception. Beymen, positioned in the luxury segment, creates a prestigious perception through dramatic and aesthetic design elements, while Colin's, in the economic segment, adopts a functional and accessible design approach. The research highlights the importance of optimizing design strategies to suit target audiences in both segments. Based on the findings, it is recommended that luxury segment stores enrich their theatrical and aesthetic design elements with digital technologies, while economic segment stores enhance their functional designs with thematic and decorative touches to create a more appealing consumer experience. The study provides a strategic framework for optimizing spatial perception to achieve a competitive advantage in the retail sector.