Dijital zihin haritası tekniği ile uygulanan öğretim programının ebelik öğrencilerinde öğrenmeye etkisi
The effect of the curriculum implemented with digital mind mapping technique on learning in midwifery students
- Tez No: 953605
- Danışmanlar: PROF. DR. AYLA ERGİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ebelik, Eğitim ve Öğretim, Midwifery, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Dijital zihin haritası, aile planlaması, ebelik, öğrenme yöntemleri, Digital mind map, family planning, midwifery, learning methods
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ebelik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Ebelik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 175
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, dijital zihin haritası tekniği ile uygulanan öğretim programının ebelik öğrencilerinde öğrenmeye etkisini belirlemektir. Yöntem: Araştırma, randomize kontrollü müdahale çalışması olarak yapıldı. Örneklemini 2023-2024 bahar yarıyılında Sağlık Bilimleri Fakültesi 2. Sınıf Ebelik bölümündeki, gönüllü 70 öğrenci (müdahale grubu=34, kontrol grubu=36) oluşturdu. Çalışma ön test, son test ve kalıcılık testi yapılarak üç aşamada gerçekleştirildi. İlk aşamada,“Katılımcı Bilgi Formu”ve“Aile Planlanması Bilgi Değerlendirme Anketi”ile ön test yapıldı. İkinci aşamada, müdahale grubuna aile planlaması yöntemleri zihin haritası tekniği, kontrol grubuna ise standart eğitim yöntemi ile anlatıldı ve her iki gruba“Aile Planlanması Bilgi Değerlendirme Anketi”son test olarak uygulandı. Ayrıca, müdahale grubuna“Dijital Zihin Haritası ile İlgili Memnuniyeti Değerlendirme Anketi”uygulandı. Son aşamada ise, 35 gün sonra her iki gruba da“Aile Planlanması Bilgi Değerlendirme Anketi”ile kalıcılık testi yapılarak veriler toplandı. Verilerin analizi SPSS 27.0 (Statistical Package for the Social Sciences) programı kullanılarak yapıldı. Bulgular: Öğrencilerin ön test bilgi puan ortalaması 13,72±2,32 iken, müdahale grubunun 14,03±2,14; kontrol grubunun ise 13,44±2,49; son test bilgi puan ortalaması 19,92±2,55 iken, müdahale grubunun 20,44±2,29; kontrol grubunun ise 19,44±2,73 bulundu. Müdahale grubunun kalıcılık testi puan ortalaması 19,76±2,88; kontrol grubunun ise 18,39±3,74 olarak bulundu. Her iki grubunda ön test puan ve son test puan ortalaması arasındaki puan artışları istatistiksel olarak anlamlı idi. (p=0,001; p0,05). Müdahale grubu öğrencilerinin %35,3'ünün (n=12) dijital zihin haritası yönteminden çok memnun olduğu görüldü. Öğrenciler, dijital zihin haritası yönteminin olumlu yönlerini sırası ile, görselliği (%85,3) ilgi çekiciliği, eğlenceli ve keyifli olması (%47,1) şeklinde ifade ettiler. Öğrencilerin %85,3'ü ebelik alanında diğer dersler ve konularda dijital zihin haritaları tekniğinin kullanılmasını, %67,6'sı mesleki becerilerine katkı sağlayacağını ve dijital zihin haritası tekniği ile derslerin yürütülmesinin eğitim kalitesini arttıracağını ifade ettiler. Sonuç: Dijital zihin haritası tekniği ile hazırlanan öğretim programının öğrencilerin aile planlaması yöntemlerini öğrenmelerini olumlu yönde etkilediği ve bu uygulamadan müdahale grubundaki öğrencilerin memnun oldukları belirlendi. Çalışma sonuçları göz önüne alınarak, ebelik eğitiminde zihin haritası yönteminin öğretim yöntemi olarak kullanılması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study is to determine the effect of the teaching program implemented with the digital mind mapping technique on learning in midwifery students. Method: The research was conducted as a randomized controlled intervention study. The sample consisted of 70 volunteer students (intervention group=34, control group=36) in the 2nd year midwifery department of the Faculty of Health Sciences in the spring semester of 2023-2024. The study was conducted in three stages: pre-test, post-test and retention test. In the first stage, a pre-test was conducted with the“Participant Information Form”and the“Family Planning Knowledge Assessment Questionnaire”. In the second stage, family planning methods were explained to the intervention group using the mind map technique and to the control group using the standard education method, and the“Family Planning Knowledge Assessment Questionnaire”was administered to both groups as a post-test. In addition, the intervention group was administered the“Satisfaction Evaluation Questionnaire about Digital Mind Map”. In the final stage, data were collected by performing a retention test with the“Family Planning Knowledge Assessment Questionnaire”on both groups 35 days later. Data analysis was performed using SPSS 27.0 (Statistical Package for the Social Sciences) program. Results: The mean pretest knowledge score of the students was 13.72±2.32, 14.03±2.14 in the intervention group and 13.44±2.49 in the control group; the mean posttest knowledge score was 19.92±2.55, 20.44±2.29 in the intervention group and 19.44±2.73 in the control group. The mean retention test score of the intervention group was 19.76±2.88, while that of the control group was 18.39±3.74. The increase in the mean scores between the pre-test and post-test scores in both groups was statistically significant (p=0,001; p0,05). It was observed that 35.3% (n=12) of the intervention group students were very satisfied with the digital mind map method. The students expressed the positive aspects of the digital mind map method as visuality (85.3%), attractiveness, fun and enjoyment (47.1%), respectively. 85.3% of the students stated that the use of digital mind maps technique in other courses and subjects in the field of midwifery, 67.6% stated that it would contribute to their professional skills and that conducting courses with the digital mind map technique would increase the quality of education. Conclusion: It was determined that the curriculum prepared with the digital mind map technique positively affected students' learning of family planning methods and that the students in the intervention group were satisfied with this application. Considering the results of the study, it is recommended to use the mind map method as a teaching method in midwifery education.