Design of an intraoral antificial larynx system for the total laryngectomeer
Total larenjektomili hastaların ses rehabilitasyonu amaçlı bir intraoral yapay larenks sistemi dizaynı
  1. Tez No: 95361
  2. Yazar: İMRAN GÖKER
  3. Danışmanlar: DOÇ. MEHMED ÖZKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tıbbi Biyoloji, Medical Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Konuşma rehabilitasyonu, total larenjektomi, larenks kanseri, Speech Rehabilitation, total laryngectomy, laryngeal cancer XJL YÜKSEKÖ?RETİM KDKDU
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Boğaziçi Üniversitesi
  10. Enstitü: Biyo-Medikal Mühendislik Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyomedikal Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
VI TOTAL LARENJEKTOMILI HASTALARIN SES REHABİLİTASYONU AMAÇLI BİR İNTRAORAL YAPAY LARENKS SİSTEMİ DİZAYNI ÖZET İleri evrelerde tanısı konmuş larenks kanseri vakaları, total larenjektomi adı verilen bir cerrahi yöntemle tedavi edilmektedirler. Bu cerrahi işlem sonucu larenks ses telleri tamamen çıkarılmaktadır. Bunun sonucunda hastalar konuşma yetilerini kaybetmektedirler. Bu çalışmanın amacı, ses tellerinin temel titreşim frekansında sesler üreten ve hastalar tarafından kolayca bir diş protezi gibi kullanılabilecek ve total larenjektomili hastalara ses rehabilitasyonu sağlayabilecek bir intraoral yapay larenks sistemi oluşturmaktır. Sistemde kullanılan elektronik devre bir deneysel montaj kartı üzerine kuruldu. Daha sonra devre elemanlarının mikro komponentleri kullanılarak bir prototip imal edildi v bir diş apareyi içine monte edildi. Klinik çalışmalarda kullanılmak ve elektrolarenks metoduyla karşılaştırmak için iki adet yeni hastalara özel, prototip imal edildi. İki adet total larenjektounili hastaya uygulandı. Bu hastalar söz konusu sistemi kullanırken uygulamak üzere abartılı artikulasyon yapmak için eğitildiler. Hastalar hem elektrolarenksle hem de söz konusu sistemle metinler okurken ses kayıtlan alındı. Daha sonra bu kayıtlar on iki kişilik bir dinleyici grubuna dinletildi ve bu amaçla hazırlanmış bir form üzerine anladıklarım yazmaları istendi. Bu test aşamasından elde edilen sonuçlara göre hem elektrolarenks hem de söz konusu sistem için ortalama başatı yüzdeleri hesaplandı. Bu çalışma sonucunda elektrolarenks göre az bir farkla düşük performans göstermesine rağmen bu sistemin teknik bir takım iyileştirmelerden sonra bir ses rehabilitasyon metodu olarak kullanılabileceği öngörüldü.
Özet (Çeviri)
DESIGN OF AN INTRAORAL ARTIFICIAL LARYNX SYSTEM FOR THE SPEECH REHABILITATION OF TOTAL LARYNGECTOMEES ABSTRACT The cancer of larynx is treated with a surgical method called total laryngectomy whether it is diagnosed in the later stage of the disease. In this procedure, the larynx and the vocal cords are removed. Consequently, these patients are loosing their voice and their ability of speech production. The aim of this study is to establish an intraoral artificial larynx system that will produce vibrations at the fundamental frequency of the vocal cords and which will be worn easily as a dental prosthesis to provide a speech rehabilitation method to the laryngectomees. The circuit of this system is first setup on a breadboard. A prototype of that system is manufactured using micro-components and mounted in a dental prosthesis. To establish clinical studies and to compare with electrolarynx, two other prototypes individual to each patient are manufactured and applied to two total laryngectomees. These patients are trained to perform exaggerated articulation while using the intraoral artificial larynx system. Audio records are taken while the patients are reading text materials using both electrolarynx and the system. These records are listened by twelve testers which, are requested to write what they understood on a form prepared for this purpose. According to the results gathered from the testing process, the average success percentages are calculated for both system to compare both of them. This study shows that even though the performance of that system is lower than that of electrolarynx, it may be used as a speech rehabilitation method provided that some technical improvements are accomplished.