Tütün kullanım bozukluğu olan bireylerin sıkıntıya dayanma ve sosyal kaygı düzeylerinin sağlıklı kontroller ile kıyaslanması
Comparison of distress tolerance and social anxiety levels of individuals with tobacco use disorder with healthy controls
- Tez No: 953635
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CEYLAN ERGÜL ARSLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Tütün kullanım bozukluğu, Sıkıntıya dayanma, Sosyal kaygı, Nikotin bağımlılığı, Tobacco use disorder, Distress tolerance, Social anxiety, Nicotine addiction
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bağımlılık Danışmanlığı ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Bağımlılık Danışmanlığı ve Rehabilitasyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
Bu araştırmada tütün kullanım bozukluğu (TKB) olan ve olmayan bireylerde sıkıntıya dayanma ve sosyal kaygı düzeyinin incelenmesi amaçlanmaktadır. Araştırmada, tütün kullanım bozukluğu olan bireylerin sıkıntıya dayanma puanlarının (M = 50,17, SD = 11,29), tütün kullanmayan bireylere (M = 52,93, SD = 11,92) kıyasla daha düşük olduğu gözlenmiştir; ancak bu fark istatistiksel olarak anlamlı bulunmamıştır (p > 0,05). Sosyal kaygı açısından ise, TKB olan (M = 27,57, SD = 10,30) ve olmayan (M = 27,89, SD = 9,80) bireyler arasında anlamlı bir fark saptanmamıştır (p > 0,05). Fagerström nikotin bağımlılığı ölçeği (FNBÖ) puanları ile sıkıntıya dayanma düzeyi (r = -0,028, p = 0,797) ve sosyal kaygı düzeyi (r = 0,055, p = 0,611) arasında anlamlı bir ilişki bulunmamıştır. Bununla birlikte, Sıkıntıya dayanma ölçeği (SDÖ) ile Sosyal Kaygı Ölçeği Kısa Formunun (SKÖ-KF),“Yeni-Sosyal Korku ve Huzursuzluk”alt boyutu arasında zayıf bir negatif korelasyon gözlenmiştir (r = -0,217, p = 0,042). Bulgular, tütün kullanım bozukluğu ile sıkıntıya dayanma ve sosyal kaygı arasında doğrudan bir ilişki tespit edilemediğini göstermektedir. Tütün kullanımının bireyin sıkıntıya dayanma kapasitesi veya sosyal kaygı düzeyinden ziyade, bireysel ve çevresel faktörlerin etkileşiminden kaynaklanıyor olabileceğini düşündürmektedir. Araştırma, tütün bağımlılığına yönelik müdahalelerde çok boyutlu yaklaşımların benimsenmesi gerektiğini ve sigara kullanımının yalnızca psikolojik faktörler üzerinden açıklanamayacağını ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
This study aimed to examine the levels of distress tolerance and social anxiety in individuals with and without tobacco use disorder (TUD). In the study, it was observed that individuals with tobacco use disorder had lower distress tolerance scores (M = 50.17, SD = 11.29) compared to non-tobacco users (M = 52.93, SD = 11.92); however, this difference was not found to be statistically significant (p > 0.05). In terms of social anxiety, no significant difference was found between individuals with TUD (M = 27.57, SD = 10.30) and without (M = 27.89, SD = 9.80) (p > 0.05). No significant relationship was found between Fagerström nicotine dependence scale (FNDB) scores and distress tolerance level (r = -0.028, p = 0.797) and social anxiety level (r = 0.055, p = 0.611). However, a weak negative correlation was observed between the Distress Tolerance Scale (SDS) and the“New-Social Fear and Anxiety”subscale of the Social Anxiety Scale Short Form (SAS-SF) (r = -0.217, p = 0.042). The findings show that no direct relationship was found between tobacco use disorder and distress tolerance and social anxiety. It suggests that tobacco use may be due to the interaction of individual and environmental factors rather than the individual's distress tolerance capacity or social anxiety level. The study reveals that multidimensional approaches should be adopted in interventions for tobacco addiction and that smoking cannot be explained solely through psychological factors.