Cumhuriyet Gazetesi'ne göre Alman işgali altında Fransa'da yaşananlar (1940-1944)
What happened in France under German occupation, according to Cumhuriyet Newspaper (1940-1944)
- Tez No: 953664
- Danışmanlar: PROF. DR. ÇAĞATAY BENHÜR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Almanya, Cumhuriyet, Fransa, İkinci Dünya Savaşı, Müttefikler, Germany, Cumhuriyet, France, Second World War, Allies
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
Almanya'nın 1 Eylül 1939 tarihinde Polonya'ya yönelik askerî harekâtı, Birinci Dünya Savaşı'nın galip ama yorgun devletleri olan İngiltere ve Fransa'nın Almanya'ya savaş ilan etmesine neden olmuş ve böylece İkinci Dünya Savaşı resmen başlamıştır. 10 Mayıs 1940'ta başlayan Fransa Muharebesi, Alman ordusunun hızlı ve etkili ilerleyişiyle yalnızca 45 gün içerisinde Fransa'nın mağlubiyetiyle sonuçlanmıştır. 22 Haziran 1940'ta imzalanan ateşkes anlaşmasıyla Fransa'nın kuzeyi Almanya'nın doğrudan işgali altına girmiş, güneyinde ise Temmuz 1940'ta kurulacak olan Vichy Fransası'nın temelini oluşturan süreç resmen başlamıştır. Vichy Fransası, Nazi Almanyası ile iş birliği içinde hareket etmiş ve işgal koşullarını doğrudan kabul etmiştir. Bu çalışma, Almanya'nın Fransa'yı işgalinden Paris'in Müttefikler tarafından kurtarıldığı 19 Ağustos 1944 tarihine kadar geçen yaklaşık dört yıllık dönemi kapsamaktadır. Söz konusu zaman dilimi içerisinde, Türkiye'nin önde gelen basın organlarından biri olan Cumhuriyet gazetesi, Fransa'daki gelişmeleri Türk kamuoyuna aktarmış, yalnızca askerî ve siyasî gelişmeleri değil, aynı zamanda işgal altındaki Fransız toplumunun yaşadığı sosyal ve kültürel dönüşümlere de yer vermiştir. Bu yönüyle Cumhuriyet, Fransa'daki gelişmeleri çok boyutlu bir çerçevede ele alarak okuyucusunu yalnızca bilgilendirmekle kalmamış, aynı zamanda kamuoyunun düşünce yönelimlerini şekillendiren bir yayın organı işlevi de görmüştür.
Özet (Çeviri)
Germany's military operation against Poland on September 1, 1939 caused the victorious but exhausted states of World War I, England and France, to declare war on Germany, thus officially starting Second World War The Battle of France, which began on May 10, 1940, ended with the defeat of France in just 45 days thanks to the rapid and effective advance of the German army. With the armistice signed on June 22, 1940, the north of France came under direct occupation by Germany, while in the south, the process that would form the basis of Vichy France, which would be established in July 1940, officially began. Vichy France acted in cooperation with Nazi Germany and directly accepted the terms of occupation. This study covers the approximately four-year period from the German occupation of France to the liberation of Paris by the Allies on August 19, 1944. During this period, Cumhuriyet, one of Turkey's leading press organs, conveyed developments in France to the Turkish public, covering not only military and political developments but also the social and cultural transformations experienced by the French society under occupation. In this respect, Cumhuriyet not only informed its readers by addressing developments in France within a multidimensional framework, but also served as a publication organ that shaped the public's ideological orientations.