Kadına yönelik şiddet haberlerinin gençlerin evlilik tutumlarına etkisi: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi örneği
The impact of news reports on violence against women on young adults' attitudes towards marriage: The case of Sivas Cumhuriyet University
- Tez No: 953676
- Danışmanlar: PROF. DR. CEMAL YALÇIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Kadına Yönelik Şiddet, Aile, Evlilik Tutumu, Medya, Violence against Women, Family, Marriage Attitudes, Media
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 194
Özet
Kadınların yüzyıllardır mücadele ettiği toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin en belirgin göstergelerinden biri olarak kadına yönelik şiddet, çok boyutlu yapısı nedeniyle dünya genelinde, uzun yıllardır önemini koruyan toplumsal bir sorundur. Etkileri bireysel düzlemde olduğu kadar yapısal bağlamda da son derece önemlidir. Teknoloji ve iletişimde devrim yaşanan yirmi birinci yüzyılda kadına yönelik şiddetin görünürlüğü daha önce hiç olmadığı kadar artmıştır. Medya aracılığıyla geniş kitlelere yayılan, insanların ve toplumların yaşamlarının bir parçası haline gelen kadına yönelik şiddet, toplumsal düzenin devamını sağlayan sosyal kurumlar üzerinde dolaylı olarak birtakım dönüşümlere neden olabilmektedir. Dolayısıyla medyada sıkça yer bulan kadına yönelik şiddet olaylarının özellikle aile ve evlilik kurumları üzerindeki etkisi sosyolojik açıdan dikkat çeken bir araştırma konusu olarak öne çıkmaktadır. Sosyal dönüşümlerin ve gelecek yılların en önemli unsuru ise genç bireylerdir. Gençlerin evliliğe yönelik düşünce ve beklentileri, kişisel deneyimlerinin yanı sıra maruz kaldıkları medya içeriklerinden de beslenmektedir. Bu doğrultuda, medyada sürekli tekrarlayan kadına yönelik şiddet olaylarının, evliliği risk ve belirsizlikle değerlendirilen bir yapıya dönüştürebileceği varsayılmıştır. Bu bağlamda, medyadaki kadına yönelik şiddet haberlerinin, gençlerin evlilikle ilgili tutumlarını nasıl etkilediğini incelemek amacıyla nicel araştırma deseni ekseninde bir alan araştırması tasarlanmıştır. Araştırmanın veri toplama sürecinde anket tekniğinden yararlanılmıştır.
Özet (Çeviri)
As one of the most prominent indicators of the gender inequality that women have been struggling against for centuries, violence against women is a social problem that has maintained its importance worldwide for many years due to its multidimensional nature. Its impacts are just as critical at the individual level as they are in a structural context. In the twenty-first century, a time of revolution in technology and communication, the visibility of violence against women has increased like never before. Violence against women, which spreads to large masses through the media and becomes a part of the lives of people and societies, can indirectly cause some transformations on social institutions that ensure the continuation of social order. Therefore, the impact of violence against women, which is frequently covered in the media, especially on the institutions of family and marriage stands out as a research topic that attracts sociological attention. The most important element of social transformations and future years is young adults. Young adults' thoughts and expectations about marriage are shaped by their personal experiences as well as the media content they are exposed to. Accordingly, it is hypothesized that recurrent incidents of violence against women in the media may transform marriage into a structure that is evaluated with risk and uncertainty. In this regard, a field study was designed within the framework of a quantitative research model to examine how media reports on violence against women affect young adults' attitudes toward marriage. A questionnaire was used in the data collection process of the study.