Tarihin katmanlarını ortaya çıkarmak: lahor'da kentsel dönüşüm ve farklılaşan kimliklerden oluşan bir palimpsest olarak ıchra pazar alanı
Unveiling history's layers: ichra bazaar as a palimpsest of lahore's urban transformations and shifting identities
- Tez No: 953718
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HALUK ULUŞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Şehircilik ve Bölge Planlama, Architecture, Urban and Regional Planning
- Anahtar Kelimeler: Ichra Bazaar Lahore, Kentsel Palimpsest, Kültürel Kimlik, Hafıza, Vernaküler Mimari, Ichra Bazaar Lahore, Urban Palimpsest, Cultural Identity, Memory, Vernacular Architecture
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Mimari Tasarım Sorunları Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 120
Özet
Tarihi kentler, zaman içindeki tasarım deneylerinin tanıklıkları aracılığıyla duyarlı kentsel yöntemlerin uygulanmasına ilişkin değerli dersler barındırmaktadır. Bununla birlikte, bu alanların korunmasına yönelik ihmal, nihayetinde kentsel dokuların kimliğini etkileyen düzensiz biçimlere dönüştürmektedir. Araştırma, Lahor'un en eski ve canlı ekonomik merkezlerinden biri olan Ichra Bazaar'ın kentsel katmanlarını, dönüşümünü ve değişen kimliklerini vurgulamaktadır. Bir zamanlar farklı toplulukların zengin geleneklerle bir arada yaşadığı önemli bir kavşak bölgesi olan Ichra Çarşısı, kullanıcıların ihtiyaçlarına göre büyük tarihsel dönüşümler geçirmiştir. Sessiz dönüşümler; ana yolların genişletilmesi, modern altyapının dahil edilmesi, geleneksel konut tiplerinin daralması ve tarihi simge yapıların yıkımını içermektedir. Bununla birlikte, geçmişin kalıntıları, ara sokaklar, yıpranmış cepheler ve bir bellek olarak kültürel pratiklerin yankıları şeklinde görülebilecek kalıntılar olarak görülebilecek bu değişimler boyunca silinmeye devam etmektedir. Bu çalışma iki önemli soruyu araştırmaktadır: Kentsel dönüşümlerin bir palimpsesti olan İçra Pazarı, kültürel kimlik ve geleneksel karakterin korunmasıyla mücadele ederken tarihi, ekonomik ve sosyal değişimleri nasıl yönlendirmiştir? İçra gibi organik pazarlar, hızlı dönüşümler karşısında sürdürülebilir kentsel gelişim ve güçlü bir kimliğin oluşumu için değerli dersler sunabilir mi? Veri toplama; literatür taraması, saha dokümantasyonu, geçmiş ve güncel kentsel karakterlerin araştırılması, nihai eleştiri ve sonuçlara yönelik örneklerden oluşmaktadır. Dokümantasyon, literatür arşivleri, mimari araştırmalar, fotoğraflar ve kapsamlı eskizler aracılığıyla Ichra'nın mevcut fiziksel karakterini, mekansal organizasyonunu ve tarihsel izlerini yakalayarak gerçekleştirilmiştir. Koruma stratejileri ve zorlukları hakkında daha geniş perspektifler ve içgörüler elde etmek için benzer tarihi çarşı vaka çalışmaları incelenirken karşılaştırmalı analizler oluşturulmuştur. Eski Çarşı'nın dönüştürücü katmanlarını araştırırken, geçmiş kentsel kalıntıların morfolojik analiz yoluyla yerel mimariye özgü tasarım ilkelerini ortaya çıkarmayı amaçlamaktadır. İçra Çarşısı'nın öncü belgelemelerinden biri olarak, kimlik mücadelelerine dair incelikli bir anlayış sunmakta ve Lahor'un sürdürülebilir ve kültürel açıdan zengin kentsel dokusuna katkıda bulunma potansiyelini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
Historic cities hold valuable lessons of implementing responsive urban methods through the testaments of design experiments across time. Nevertheless, the negligence towards protection of these sites eventually transforms urban fabrics into disorganized forms affecting its identity. The research highlights urban layers, transformation and shifting identities of Ichra Bazaar, an oldest vibrant economic hub of Lahore. Once an essential junction zone where diverse communities lived together with rich custom, Ichra Bazaar had undergone major historical transitions according to users' needs. The silent transformations include destruction of historic landmarks with traditional residential patterns undergoing contractions with the expansion of main roads and inclusion of modern infrastructure. However, the remnants of past persist rasping through these changes which could be seen as the residuals in the form of alleyways, weathered facades, landmarks as tangible, while echoes of cultural practices as intangible traces. This study investigates two crucial questions: How has Ichra Bazaar, as a palimpsest of urban transformations, navigated historic, economic, and social changes while struggling with cultural identity and traditional character preservation? Can organic bazaars like Ichra provide valuable lessons for sustainable urban development and robust identity formation in the face of rapid transformations? The methodology adopts a multi-pronged qualitative approach comprising literature review, case studies, site documentation with analysing past and current urban characters, towards the final critique and conclusions. The primary data is collected through literature archives, architectural surveys, photographic records and comprehensive spatial sketches to capture the architectural archetypes of Ichra's current physical character and its residual historical layers. Comparative analysis is generated while examining similar historic bazaar's case studies to gain broader perspectives and insights upon preservation strategies and challenges. While investigating the functional, spatial and archetypal transformations of old Bazaar, the objective is to uncover vernacular architectonic design code through the traces of past urban residuals. As one of the pioneering documentations of Ichra Bazaar, it offers an understanding of its identity struggles and asserts its potential to contribute to Lahore's sustainable and culturally-rich urban fabric.