Kronik hastalığa sahip çocuğu olan annelerin deneyimleri
Experiences of mothers with children who have chronic illnesses
- Tez No: 953839
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MELEK İPEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Aile Planlaması, Family Planning
- Anahtar Kelimeler: Kronik hastalık, Kronik Hastalığı Olan Çocuklara Sahip Anneler, Aile işlevleri, Chronic illness, mothers of children with chronic illness, family functioning
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Aile Danışmanlığı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Aile Danışmanlığı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 121
Özet
Bu çalışma, kronik hastalığa sahip çocukları olan ailelerin aile içi işlev ve dinamiklerini annelerin deneyimleri üzerinden anlamayı amaçlamıştır. Çalışmada, nitel araştırma yöntemi kullanılmış ve katılımcılara kolayda örneklem yoluyla ulaşılarak 20 kronik hastalığa sahip çocuğu olan anne ile yarı yapılandırılmış görüşme formları eşliğinde yüz yüze görüşmeler yapılmıştır. Bulgular, kronik hastalığı olan çocuğun bakımında aile içinde en fazla annenin sorumlu olduğunu, annelerin ağır bir bakım yükü altında bulunduğunu, annelerin sosyal yaşamlarında büyük kayıplar yaşandığını ve dış çevre ile iletişimlerinin sınırlandığını ortaya koymaktadır. Bunun yanı sıra aile içi ilişkilerde değişimler yaşanmakta ve eşleri arası ilişkiler zedelenebilmekte; ailedeki diğer çocuklar ise hasta çocuğa ayrılan zaman nedeniyle ilgisiz kalabilmektedir. Ayrıca ailenin ve bakım veren annelerin gündelik yaşam akışı değişirken tamamen hasta çocuğa odaklı bir yaşam biçimi aile içi iletişim kanallarını olumsuz yönde etkilemektedir. Sosyal destek sistemlerinin yetersizliği ve tedavi sürecinin getirdiği maddi yük nedeniyle de aileler zorlanmakta, çocuklarının eğitim sürecinin kesintiye uğraması ve hastalığın getirdiği bilinmez süreç nedeniyle çocuklarının geleceğine ilişkin kaygı taşımaktadırlar. Bu doğrultuda hastalık türüne ve düzeyine göre yapılandırılmış aile destek programlarının oluşturulması ve aile danışmanlığı hizmetlerinin yaygınlaştırılması önem taşımaktadır. Ayrıca bakım yükün getirdiği tükenmişliğin giderilmesi için mola hizmetlerinin ve sosyal destek hizmetlerinin yapılandırılarak bakım verenlerin sosyal yaşama katılım düzeylerinin arttırılması nın da bir gereklilik olduğu düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
This study aimed to understand the family functions and dynamics of families with children with chronic illnesses through the experiences of mothers. In the study, qualitative research method was used and participants were reached through convenience sampling and face-to-face interviews were conducted with 20 mothers with chronically ill children using semi-structured interview forms. The findings reveal that the mother is mostly responsible for the care of the chronically ill child, that mothers are under a heavy burden of care, that mothers experience major losses in their social lives and that their communication with the external environment is limited. In addition, there are changes in family relationships and relationships between spouses may be damaged; other children in the family may lose interest due to the time allocated to the sick child. In addition, while the daily life flow of the family and caregiver mothers changes, a lifestyle completely focused on the sick child negatively affects the communication channels within the family. Families also have difficulties due to the inadequacy of social support systems and the financial burden of the treatment process, and they are concerned about the future of their children due to the interruption of their children's education and the unknown process of the disease. In this direction, it is important to create family support programs structured according to the type and level of the disease and to expand family counseling services. In addition, it is thought that it is a necessity to increase the level of participation of caregivers in social life by structuring break services and social support services to eliminate the burnout caused by the burden of care.