İnsan eşdeğeri tümörlü bir karaciğer fantomunun sintigrafik görüntülerinde kısmi hacim etkisinin incelenmesi
Investigation of partial volume effect on scintigraphic images of a human equivalent tumor liver phantom
  1. Tez No: 953857
  2. Yazar: AYŞE DİLAVER AKAR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EYLEM GÜLCE ÇOKER, PROF. DR. MUSTAFA DEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Eğitimi, Sağlık Yönetimi, Health Education, Healthcare Management
  6. Anahtar Kelimeler: 90Y mikroembolizasyon tedavisi, 99mTc MAA dozimetresi, kısmi hacim etkisi (PVE), tümör görüntüleme, görüntü kalitesi, 90Y microembolization treatment, 99mTc MAA dosimeter, partial volume effect (PVE), tumor imaging, image quality
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sağlık Fiziği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 69
Özet
Karaciğer tümörlerinin Yitrium-90 (90Y) mikroembolizasyon tedavisi giderek artan bir öneme sahiptir. Bu çalışmada Teknesyum-99m Makrogreat Albumin (99mTc-MAA) ile yapılan Tek Foton Emisyonlu Bilgisayarlı Tomografi (SPECT/BT) ve Planar sintigrafilerde küçük çaplı karaciğer tümörlerinin Kısmi Hacim Etkisi'nden (PVE) etkilenme derecelerinin deneysel olarak belirlenmesi ve ayrıca PVE etkisinde tümör dozlarının ve görüntü kalitesinin incelenmesi amaçlandı. Bu deneysel çalışmada, özel olarak üretilmiş, içinde 1 cm, 2 cm, 3 cm ve 5 cm çaplarda dört adet taklit tümör olan bir karaciğer fantomu kullanıldı. Tümörlere ve karaciğer parankim dokusunu temsil eden kısımlara 4.86/1 oranında 99mTc dolduruldu. Fantom bir su tankı içinde rutin klinik prosedüre göre SPECT/BT ve planar teknikleriyle sintigrafik olarak görüntülendi. SPECT/BT görüntülerde lezyonlar üzerinden Volume Of Interest (VOI)'ler, Planar görüntülerde lezyonlar üzerinden Region Of Interest (ROI)'ler çizilerek hacimler, kontrastlar, Contrast Noise Ratio (CNR)'ler ve tümör dozları hesaplandı. SPECT/BT görüntülerinden ölçülen tümör çaplarının reel ölçülere iyi uyum gösterdiği belirlendi. Planar görüntülerde ise tümör çaplarının sırasıyla 1.9 cm, 2.4 cm 3.2 cm ve 5.2 cm olduğu belirlendi. 1 cm çaplı lezyon için; SPECT/BT ve Planar görüntülerden hesaplanan kontrast değerleri sırasıyla 1.64 ve 1.9 bulundu. CNR değerleri sırasıyla 5.5 ve 4.19 bulundu. Tümör/Normal (T/N) oranları sırasıyla 1.65 ve 1.61 bulundu. Absorbe dozlar sırasıyla 6.04 Gy ve 5.08 Gy hesaplandı. Tümör hacimleri ile tümör dozları arasında kısmi hacim etkisinden kaynaklandığı düşünülen kısmen zayıf bir korelasyon (R2=0.7) olduğu görüldü. Lezyon kontrastlarının Planarda daha iyi, CNR değerlerinin ise SPECT/BT'de daha iyi olduğu belirlendi. Çapı 2 cm den küçük tümörlerin PVE'den önemli oranda etkilendikleri, dozimetri hesaplamalarında PVE etkisinin dikkate alınması veya gerekli düzeltmelerin yapılmasının dozimetri sonuçlarının doğruluğunda etkili olacağı sonucuna varıldı.
Özet (Çeviri)
Yttrium-90 (90Y) microembolization treatment of liver tumors is of increasing importance. In this study, it was aimed to experimentally determine the degree of partial volume effect (PVE) effect of small-diameter liver tumors in Single Photon Emission Computed Tomography (SPECT/CT) and Planar scintigraphy performed with Technetium-99m Macrogreat Albumin (99mTc-MAA) and also to examine tumor doses and image quality under PVE effect. In this experimental study, a specially produced liver phantom containing four simulated tumors with diameters of 1 cm, 2 cm, 3 cm and 5 cm was used. 99mTc was filled into the tumors and parts representing the liver parenchymal tissue with a ratio of 4.86/1. The phantom was scanned scintigraphically in a water tank according to routine clinical procedures using SPECT/CT and planar techniques. Volumes, contrasts, Contrast Noise Ratios (CNR) and tumor doses were calculated by drawing Volumes of Interest (VOI) on lesions in SPECT/CT images and Regions of Interest (ROI) on lesions in Planar images. It was determined that tumor diameters measured from SPECT/CT images were well-matched to real measurements. In Planar images, tumor diameters were determined to be 1.9 cm, 2.4 cm, 3.2 cm and 5.2 cm, respectively. For a 1 cm diameter lesion; Contrast values calculated from SPECT/CT and Planar images were found to be 1.64 and 1.9, respectively. CNR values were found to be 5.5 and 4.19, respectively. Tumor/Normal (T/N) ratios were found to be 1.65 and 1.61, respectively. Absorbed doses were calculated as 6.04 Gy and 5.08 Gy, respectively. It was observed that there was a partially weak correlation (R2=0.7) between tumor volumes and tumor doses, which is thought to be due to the partial volume effect. It was determined that lesion contrasts were better in Planar and CNR values were better in SPECT/CT. It was concluded that tumors smaller than 2 cm in diameter were significantly affected by PVE, and that considering the PVE effect in dosimetry calculations or making the necessary corrections would be effective in the accuracy of dosimetry results.