Çocukluk döneminde baba kaybı yaşayan genç yetişkinin romantik ilişki deneyimi
Romantic relationship experience of a young adult who experienced father loss in childhood
  1. Tez No: 953894
  2. Yazar: NALÂN YILMAZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YELDA YILDIZ ÖNAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: çocukluk dönemi, genç yetişkinlik dönemi, ölüm, baba kaybı, romantik ilişki, childhood, emerging adulthood, death, father loss, romantic relationship
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Medipol Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 143
Özet
Bu araştırmanın amacı, çocukluk döneminde baba kaybı yaşamış genç yetişkin bireylerin romantik ilişki algılarının ve deneyimlerinin incelenmesidir. Baba kaybı yaşamış bireylerin romantik ilişki stillerinin, anlamlandırmalarının ve algılarının, deneyimleri ve düşünceleri bağlamında incelenmesi nedeniyle fenomenolojik araştırma yöntemi kullanılmıştır. Çalışma grubu oluşturulurken ölçüt örnekleme yöntemi tercih edilmiş ve 19 baba kaybı yaşantısı bulunan genç yetişkin grupta yer almıştır. Araştırmanın amacı ve kullanılan araştırma yöntemi kapsamında katılımcılarla yarı yapılandırılmış görüşme gerçekleştirilmiştir. Yapılan görüşmelerden elde edilen bulgular,“baba vefatıyla değişen bireyin romantik ilişkideki varoluş biçimi, baba ihtiyacını telafi edebilecek ilişki beklentileri, baba temsilinde partner seçimi, farklılaşan yaşam koşulları perspektifinde romantik ilişkinin toplumsal boyutu”olmak üzere dört ana tema ve alt temalarda değerlendirilmiştir. Veriler, ilgili literatürde tartışılmış ve alan araştırmacılarına, alan çalışanlarına, uygulamacılara ve yerel yönetimlere önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the romantic relationship perceptions and experiences of young adults who experienced the loss of their father during childhood. Due to the focus on the romantic relationship styles, interpretations, and perceptions of individuals who have lost their fathers, as contextualized by their experiences and thoughts, a phenomenological research method was employed. Criterion sampling was used in the formation of the study group, which consisted of 19 young adults who had experienced paternal loss. In line with the research aim and method, semi-structured interviews were conducted with the participants. The findings obtained from these interviews were evaluated under four main themes and corresponding sub-themes: The Individual's Mode of Existence in Romantic Relationships Following the Father's Death; Expectations for Relationships that Compensate for the Absence of a Father; Partner Selection Based on the Internalized Father Figure; and The Societal Dimension of Romantic Relationships in the Context of Altered Life Circumstances. The data were discussed in relation to the existing literature, and recommendations were provided for researchers, field practitioners, professionals, and local authorities.