İslâm hukuku açısından Hayreddin Karaman'ın iktisadi görüşleri
Hayreddin Karaman's economic thoughts from the perspective of Islamic law
  1. Tez No: 953893
  2. Yazar: CENGİZ DEMİR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. RECEP ÖZDEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: İslâm Hukuku, Hayreddin Karaman, İçtihat, İktisat, Finans, Islamic Law, Hayreddin Karaman, Ijtihad, Economics, Finance
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Adıyaman Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 141
Özet
Asr-ı Saadet'ten uzak yüzyıllarda yaşadığımız günümüzde, İslâmî değerlere uygun bir yaşam sürdürme gayretinde olan bireylerin çeşitli zorluklarla karşı karşıya kaldıkları görülmektedir. Değişen hayat şartları, bilimsel ve teknolojik gelişmeler, siyasi olaylar ve bunların etkisiyle sosyal ve iktisadi yapıdaki kaçınılmaz değişim, beraberinde birçok problemi getirmekte ve çoğu zaman İslâmi olan ile İslâmi olmayanın birbirine karıştığı bir durum ortaya çıkarmaktadır. Günümüz dünyasında İslâm'ın temel ilkelerini doğru bir şekilde aktaran, aynı zamanda çağın ortaya çıkardığı güncel meseleleri İslâm hukuku ve düşüncesi çerçevesinde değerlendiren ve bu konularda çözüm önerileri sunabilen âlim ve mütefekkirlere duyulan ihtiyaç her zamankinden daha fazladır. Baş döndürücü bir hızla değişen ve bireylerin tutum ve davranışlarını şekillendiren günümüz dünyasında, ekonomik sistemler ile İslâm hukuku arasındaki ilişki hem teorik hem de pratik açıdan önemli tartışmalara yol açmaktadır. Bu çerçevede, Hayreddin Karaman'ın iktisadi düşünceleri, ortaya koyduğu içtihadi hükümler ve İslâmi perspektifte konumlandığı alan, modern ekonomide İslâmi ilkelerin uygulanması ve Müslümanların kendilerini konumlandırabilecekleri sahalar bakımından değerli bir referans sunmaktadır.“İslâm Hukuku Açısından Hayreddin Karaman'ın İktisadi Görüşleri”adıyla hazırladığımız bu çalışma dört bölüm olarak planlanmış, birinci bölümde hayatı ve ilmi kişiliği, ikinci bölümde borçlar hukuku, üçüncü bölümde bankacılık ve son bölümde güncel iktisadi meseleler hakkındaki düşünceleri ele alınmıştır. Bu çalışmanın amacı, Hayreddin Karaman'ın iktisadi görüşlerini İslâm hukuku perspektifinden incelemek ve onun düşüncelerinin günümüz ekonomik meselelerine olan katkılarını ortaya koymaktır.
Özet (Çeviri)
In today's world, where we live in centuries far away from Asr-ı Saadet, it is seen that individuals who strive to live a life in accordance with Islamic values face various difficulties. Changing living conditions, scientific and technological developments, political events and the inevitable change in the social and economic structure under the influence of these inevitable changes bring with them many problems and often create a situation where the Islamic and the non-Islamic are mixed. In today's world, the need for scholars and thinkers who can accurately convey the basic principles of Islam, as well as evaluate the current issues of the age within the framework of Islamic law and thought and offer solutions to these issues is greater than ever. In today's world, which is changing at a dizzying pace and shaping the attitudes and behaviors of individuals, the relationship between economic systems and Islamic law leads to important discussions in both theoretical and practical terms. In this framework, Hayreddin Karaman's economic thoughts, the jurisprudential rulings he has put forward and the area in which he is positioned in the Islamic perspective provide a valuable reference in terms of the application of Islamic principles in the modern economy and the areas where Muslims can position themselves. This study, titled“Hayreddin Karaman's Economic Views from the Perspective of Islamic Law”, is planned in four chapters; the first chapter deals with his life and scholarly personality, the second chapter deals with the law of obligations, the third chapter deals with banking and the last chapter deals with his thoughts on current economic issues. The aim of this study is to analyze Hayreddin Karaman's economic views from the perspective of Islamic law and to reveal the contributions of his thoughts to today's economic issues.