Dergâh dergisinde tasavvufî muhteva
Suafi content in Dergāah magazine
  1. Tez No: 953933
  2. Yazar: ALİ ADAM
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SAMİ BAYRAKCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Dergâh dergisi, Tasavvuf, Süreli Yayınlar, Dergâh Journal, Sufism, Modern Period
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 182
Özet
Bu çalışma, 1990–2022 yılları arasında yayımlanan Dergâh Edebiyat, Sanat ve Kültür Dergisi'nde yer alan tasavvufî içerikleri tespit etmek, bu içerikleri türlerine, konularına ve yazarlarına göre sınıflandırmak ve zaman içindeki değişimi analiz etmek amacıyla hazırlanmıştır. Çalışmada, tasavvufun güncel meselelerle nasıl ilişkilendirildiği ve modern bireye nasıl hitap ettiği araştırılmıştır. Dergide yayımlanan yazılar, tasavvufun günümüz yorumlarına dair önemli veriler sunmakta; dönemin sosyo-kültürel bağlamı içinde yeniden yorumlanmasına imkân tanımaktadır. Araştırma üç bölümden oluşmaktadır: İlk bölümde derginin yapısı, yayın politikası ve genel içeriği ele alınmıştır. İkinci bölümde tasavvufla ilgili metinler; türlerine, sayılara ve yazarlarına göre tasnif edilmiştir. Üçüncü bölümde ise bu veriler grafikler eşliğinde analiz edilerek zaman içindeki değişim ve yönelimler değerlendirilmiştir. Sonuç olarak, Dergâh dergisinde yer alan tasavvufî yazılar; geleneksel mirasın modern dünyada nasıl temsil edildiğini göstermesi açısından önemlidir. Bu çalışma, edebiyat ve tasavvuf ilişkisine dair yapılacak ileriki araştırmalara katkı sunmayı hedeflemektedir.
Özet (Çeviri)
This study aims to identify and classify the Sufi-themed content published in the Dergâh Journal of Literature, Art, and Culture between 1990 and 2022, based on genre, subject, and authorship, as well as to analyze its transformation over time. The study investigates how Sufism, distinct from its classical literature, is associated with contemporary issues and how it addresses the modern individual. The articles published in the journal offer valuable insights into the modern interpretations of Sufism, allowing for a reinterpretation of traditional thought within a contemporary socio-cultural context. The research consists of three main sections: the first examines the structure, editorial policy, and general content of the journal. The second section categorizes Sufi-related texts by type, issue, and author. In the third section, the data is analyzed with graphical representations to assess temporal trends and shifts in emphasis. In conclusion, the Sufi writings in Dergâh provide an important perspective on how the traditional spiritual heritage is represented in the modern world. This study aims to contribute to future research at the intersection of literature and Sufism.