Dergâh Dergisinde şiir eleştirisi (301-384. sayılar)
Poetry criticism in Dergah Magazine (301-384. issues)
  1. Tez No: 806406
  2. Yazar: BEYHAN ARIKAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALPAY DOĞAN YILDIZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Dergâh dergisi, şiir, şair, eleştiri, Türk şiiri, Dergah magazine, poetry, poet, criticism, Turkish poetry
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 149
Özet
Türk edebiyatında yayımlandıkları süre boyunca farklı hedefleri olan dergiler, kendilerine has ve ilkeli bir yayın politikası içinde çıkmaya başlar. Edebiyat dünyasına kazandırılan dergilerle beraber edebi verimlilik ve canlılık da büyük bir ivme kazanır. 15 Nisan 1921'de çıkan ilk Dergâh dergisi, edebi verimlilik noktasında ciddi bir yol alır. Mart 1990 tarihinde yayımlanmaya başlayan ikinci Dergâh dergisi de Türk edebiyatında varlığını uzun süre devam ettirmiş kültür, edebiyat ve sanat dergisidir. İlk sayısından itibaren onun yayın politikası; millilik ve yerlilik, edebi verimlilik, gösterişten uzaklık, dili doğru kullanma ve seviye ilkeleri üzerine şekillenmiştir. Bu ilkeler kapsamında dergi, aylık olarak toplam 384 sayı olarak çıkarılmıştır. Tezin konusu, 1990 yılının Mart ayında yayın hayatına merhaba diyen Dergâh“Edebiyat, Sanat, Kültür”dergisinin 301-384. sayılarındaki şiir eleştirisidir.“Dergâh Dergisinde Şiir Eleştirisi (301-384. Sayılar)”başlıklı çalışma iki ana bölümden oluşur.“Dergâh Dergisinde Şiir Eleştirisi”adlı birinci bölümdeki yazılar; 1. Şiir ve Şairlerle İlgili Kitap Tanıtımı Yazıları, 2. Şairler Hakkında Yazılar, 3. Şiir İnceleme Yazıları, 4. Poetika Yazıları, 5. Şiir Toplulukları/ Dönemleri Hakkında Yazılar, 6. Sonuç başlıkları altında değerlendirilmiştir.“Dergâh Dergisinde Şiir Eleştirisi Yazıları Listesi”adlı ikinci bölümünün yazı listesi;“Dergi Sırasına Göre Yazılar, Yazar Adlarına Göre Yazılar, Konuya/ Hakkında Yazılana Göre Yazılar”olarak sıralanmıştır.“Giriş”kısmında kullanılan farklı çalışmalar Kaynakça'da ayrıca verilmiştir. İlk bölümdeki“Şiir Eleştirisi”başlığında örnek olarak kullanılan yazıların künyeleri ikinci bölümde liste halinde verildiğinden“Kaynakça”da gösterilmemiştir.“Ekler”bölümündeyse dergiye ait görseller paylaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Journals with different goals throughout the period of their publication in Turkish literature begin to appear within a unique and principled publication policy. With the magazines brought to the world of literature, literary efficiency and vitality gain a great momentum. The first Dergah magazine, published on 15 April 1921, took a serious lead in terms of literary efficiency. The second Dergah magazine, which started to be published in March 1990, is a culture, literature and art magazine that has continued its existence in Turkish literature for a long time. Its editorial policy from the first issue; It has been shaped on the principles of nationality and locality, literary efficiency, distance from vanity, correct use of language and level. Within the scope of these principles, the journal was published monthly as a total of 384 issues. The subject of the thesis is 301-384 of the Dergah“Literature, Art, Culture”magazine, which said hello to its publication life in March 1990 poetry criticism. The work titled“Poetry Criticism in Dergâh Journal (301-384. Issues)”consists of two main parts. The articles in the first chapter named“Poetry Criticism in Dergah Magazine”; It has been evaluated under the titles of 1. Book Introductions about Poetry and Poets, 2. Articles About Poets, 3. Poetry Reviews, 4. Poetics Articles, 5. Articles About Poetry Communities/Periods, 6. Conclusion. The article list of the second part named“List of Articles on Poetry Criticism in Dergâh Magazine”; They are listed as“Articles in Journal Order, Articles by Author Names, Articles by Subject/About”. Different studies used in the“Introduction”section are also given in the Bibliography. Since the citations of the articles used as examples in the title of“Poetry Criticism”in the first section are listed in the second section, they are not shown in the“References”. In the“Appendix”section, the images of the magazine were shared.