Türkiye'deki yabancı uyruklu çalışanlara yönelik insan kaynakları yönetimi uygulamalarının çalışan ve yönetici perspektifinden analizi
An analysis of human resources management practices for foreign employees in Turkey from the perspectives of employees and managers
  1. Tez No: 953985
  2. Yazar: CHEIKH MOHAMED CHEIKH MOHAMED
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ABDULLAH YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Foreign Employees, HRM, Integration, Cultural Adaptation, Qualitative Research, Thematic Analysis, Phenomenological Design
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 135
Özet
Bu çalışma, Türkiye'de giderek artan yabancı iş gücünün İKY uygulamalarıyla etkileşimini hem yabancı uyruklu çalışanlar hem de yöneticiler perspektifinden değerlendirmeyi amaçlamaktadır. Araştırmanın temel hedefi, işe alım, eğitim ve gelişim, performans değerlendirme ve ücretlendirme gibi temel İKY süreçlerinde yabancı uyruklu çalışanların ve yöneticilerin karşılaştıkları deneyimleri ortaya koymak ve uygulamaların geliştirilmesine yönelik öneriler sunmaktır. Araştırma, nitel araştırma yöntemlerinden fenomenolojik desen doğrultusunda yürütülmüştür. Evrenini, Konya ilinde çeşitli sektörlerde faaliyet gösteren organizasyonlar oluşturmaktadır. Çalışma kapsamında 115 yabancı uyruklu çalışan ve 25 yöneticiyle yapılandırılmış mülakatlar gerçekleştirilmiştir. Elde edilen veriler tematik analiz yöntemiyle çözümlenmiş, bulgular tema, kategori ve kodlar halinde yapılandırılmıştır. Araştırma sonuçları, yabancı uyruklu çalışanların İKY süreçlerinde dil, kültür ve eşitlik temelli zorluklar yaşadığını; yöneticilerin ise iletişim sorunlarını başlıca engel olarak gördüğünü ortaya koymuştur. Anahtar kelimeleri: Yabancı Uyruklu Çalışanlar, Yöneticiler, İnsan Kaynakları Yönetimi, Nitel Araştırma, Fenomenolojik Desen, Yapılandırılmış Mülakatlar.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the interaction between the increasing presence of foreign labor in Turkey and human resource management HRM practices from the perspectives of both foreign employees and managers. The main objective of the research is to identify the experiences of foreign employees and managers in core HRM processes such as recruitment, training and development, performance evaluation, and compensation, and to offer recommendations for improving these practices. The study was conducted using a qualitative research method within the framework of a phenomenological design. The research population consists of businesses operating in various sectors in the province of Konya. As part of the study, structured interviews were conducted with 115 foreign employees and 25 managers. The data were analyzed using thematic analysis, and the findings were organized into themes, categories, and codes. The results indicate that foreign employees face challenges related to language, culture, and equality in HRM processes, while managers identified communication problems as a primary obstacle.