Incidences de l'héritage jacobite sur le courant indépendantiste écossais: Mémoire collective, identité et relations Anglo-Ecossaises
Jakobit mirasının İskoçya'daki bağımsızlık akımı üzerindeki yansımaları: Toplumsal bellek, kimlik ve İngiliz-İskoç ilişkileri
- Tez No: 954122
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ZEYNEP ARIKANLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Tarih, Uluslararası İlişkiler, Sociology, History, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Jacobite mirası, toplumsal hafıza, kimlik inşası, tarihsel süreklilik, İskoç bağımsızlığı, İngiliz-İskoç ilişkileri, Jacobite legacy, collective memory, identity construction, historical continuity, Scottish independence, Anglo-Scottish relations
- Yıl: 2025
- Dil: Fransızca
- Üniversite: Galatasaray Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 182
Özet
Bu tez, 1688 ile 1807 yılları arasında gelişen Jacobite mirasını incelemekte ve bunu, günümüz İngiliz-İskoç ilişkilerinde hafıza ve kimlik dinamiklerini biçimlendiren tarihsel bir zemin olarak kavramsallaştırmaktadır. Jacobite mirası, yalnızca siyasi ayaklanmalar dizisi olarak değil; toplumsal hafızayı ve uzun vadeli kimlik anlatılarını şekillendiren derin ve süreğen bir süreç olarak ele alınmaktadır. Tezin temel sorusu, bu mirasın günümüzde İskoçya ile İngiltere arasındaki hafıza ve kimlik dinamiklerini nasıl etkilemeye devam ettiğidir. Çalışmanın kuramsal çerçevesi, Fernand Braudel'in üç düzeyli tarih anlayışına dayanmaktadır: longue durée (uzun süreli yapılar), temps conjoncturel (dönemsel dönüşümler) ve temps événementiel (olaya dayalı zaman). Bu yaklaşım, Jacobite isyanlarını yalnızca münferit olaylar olarak değil, İskoç toplumunun sosyal, dini ve kültürel hafızasını yapılandıran öğeler olarak yorumlamaya olanak tanır. Bu analiz, Maurice Halbwachs'ın toplumsal hafıza kuramı, Pierre Nora'nın hafıza mekânları kavramı, Jacques Le Goff'un tarihyazımı yaklaşımı, Henri Bergson'un hatırlamanın yaşantılanan zaman içindeki sürekliliğine ilişkin felsefesi ve James Fentress ile Chris Wickham'ın hafızanın yeniden inşasına dair görüşleriyle zenginleştirilmiştir. Kimlik inşası süreci, Alexander Wendt'in kimliğin karşılıklı etkileşim yoluyla kurulduğunu vurgulayan sosyal inşacılığı ve Vamık Volkan'ın tarihsel travmalar ile zaferlerin büyük gruplar içinde kuşaktan kuşağa nasıl aktarıldığını inceleyen psikopolitik yaklaşımıyla da derinlik kazanmıştır. Yöntemsel olarak çalışma, arşiv belgeleri, gazete yazıları, edebi metinler, kültürel temsiller ve anma pratiklerinden oluşan bir korpusa uygulanan nitel içerik analizine dayanmaktadır. Ipsos, Survation, Future of England ve Scotland's Census gibi kurumlar tarafından İngiltere ve İskoçya'da gerçekleştirilen yarı yapılandırılmış görüşme ve anketlerden elde edilen veriler, hafızanın bireysel boyutunu da çalışmaya dahil etmemizi sağladı. Sonuç olarak bu araştırma, Jacobite mirasının günümüz İskoç kimlik söylemlerinde sürekli olarak yeniden harekete geçirildiğini ve özellikle İskoçya'nın bağımsızlığına ilişkin tartışmalar bağlamında simgesel ve duygusal bir kaynak olarak işlev gördüğünü ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis examines the Jacobite legacy as it developed between 1688 and 1807, conceptualizing it as a structuring historical matrix within the memory and identity dynamics of contemporary Anglo-Scottish relations. Far from being reduced to a simple series of political insurrections, this legacy is understood as a deep and enduring process that has shaped collective memory and long-term identity narratives. The central research question concerns how this legacy continues to influence contemporary memory and identity dynamics between Scotland and England. The theoretical framework primarily relies on Fernand Braudel's conception of historical time, organized into three levels: longue durée, conjunctural time, and event-based time. This model makes it possible to interpret the Jacobite insurrections not merely as isolated historical facts, but as structuring elements of Scottish social, religious, and cultural memory. This analytical lens is enriched by Maurice Halbwachs's theory of collective memory, Pierre Nora's concept of lieux de mémoire, Jacques Le Goff's historiographical approach, Henri Bergson's philosophy on the continuity of memory in lived time, and the insights of James Fentress and Chris Wickham on memory reconstruction. Identity construction is further illuminated by Alexander Wendt's constructivist approach, which emphasizes the role of interaction in identity formation, and by Vamık Volkan's psychopolitical theory, which examines the intergenerational transmission of historical traumas and victories within large groups. The methodology is based on qualitative content analysis applied to a corpus of archival materials, newspaper articles, literary texts, cultural representations, and commemorative practices. Data from semi-structured interviews and surveys conducted in England and Scotland by institutions such as Ipsos, Survation, Future of England and Scotland's Census allowed us to include the individual dimension of memory in the study. Ultimately, this study demonstrates that the Jacobite legacy is continuously reactivated in contemporary Scottish identity discourse, where it functions as a symbolic and emotional resource, particularly in the context of debates surrounding Scottish independence.